фото патрульної поліції

фото патрульної поліції

Усі чекають на апеляцію. Як розгортається справа шести засуджених поліцейських у Львові

4645 0
Вирок у справі львівських поліцейських, яких звинувачують у смерті 22-річного хлопця вважають несправедливим і сторона захисту, і сторона обвинувачення. А отже, буде апеляція, під час якої адвокати домагатимуться повного виправдання клієнтів, а прокурор, ймовірно, вимагатиме збільшення терміну ще на 2 роки.

Шістьом львівським поліцейським присудили по вісім років в’язниці. Їх звинувачують у смерті 22-річного Володимира Клима. Хлопець помер під час перевірки у гральному закладі, він поклав до рота пакетик з канабісом та задихнувся. Обвинувачення наполягає, що поліцейські перевищили свої повноваження, унаслідок чого й помер хлопець. Патрульні своєї провини не визнають та готуються до апеляції. Ймовірно, апеляцію подаватиме й обвинувачення, адже прокурори вимагали суворішого покарання. 

Читайте також: Поліцейським у Львові присудили по 8 років в'язниці через смерть юнака з наркотиками

Вирок суду збурив суспільство: одні переконані, що поліцейські боятимуться виконувати свою роботу, дивлячись на цю справу, а інші – що вони зловживатимуть своїми повноваженнями, якщо ці шестеро не отримають належного покарання. 

Справі понад три роки. Нині юристи її називають доволі складною. Чимало й узагалі відмовляються коментувати, мовляв, є сім сімей, сім історій. Через те, що люди шукають захисту й поради, низка адвокатів були так чи інакше дотичні до неї. Неформально, так би мовити. Також кажуть, справа викриває болючі теми для суспільства. Зокрема, торкається авторитету правоохоронців та може вказувати на безпорадність правоохоронних органів у боротьбі з торгівлею наркотиками.   

Що відбулось? 

9 лютого 2018 року о пів на першу ночі патрульні підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) зайшли до грального закладу «Національна лотерея», що у центрі Львова, на вул. Куліша, 4. Що саме відбулось там, відомо переважно з відео з камер спостереження закладу. Видно, що патрульні проводять поверхневий огляд, у відвідувачів перевіряють наявність зброї чи інших заборонених речей. 

Скрін з відео з камер спостереження закладу, де трапилась подія

Під час перевірки одного з клієнтів закладу – 22-річного Володимира Клима, поліцейський виявляє щось у внутрішній кишені його куртки. Хлопець намагається приховати згорток: він різко смикнувся, розвернувся, запхав його до рота та намагався втекти.

Згодом з’ясувалось, що це було два грами канабісу у поліетиленовому пакеті. 

На відео з камер спостереження грального закладу видно, що патрульні намагаються затримати хлопця, на допомогу одному, що проводив поверхневий огляд, прийшло ще п’ятеро. Хлопця поклали на землю, надягнули пластикові стяжки на зап‘ястя. А коли правоохоронці з’ясували, що він затис щось у роті – намагались витягнути. Згодом хлопця вивели на вулицю, там він знепритомнів. Правоохоронці викликали швидку, робили непрямий масаж серця, намагались надати першу медичну допомогу, але Володимир Клим помер.

Експертиза засвідчить, що помер хлопець через асфіксію – пакет з канабісом перекрив дихальні шляхи, через що той задихнувся. Урятувати його можна було лише хірургічним способом.  

Вирок

Судовий процес у цій справі тривав понад три роки, а  минулого тижня, 3 серпня 2021 року, суд визнав поліцейських Назарія Андрушківа, Станіслава Гетьмана, Олександра Демчину, Степана Дороша, Дмитра Леськіва та Олега Устіяновського винними у перевищенні службових повноважень вчиненому групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365 ККУ). Їм усім присудили по 8 років позбавлення волі, позбавили спеціальних звань і заборонили обіймати посади в державних органах впродовж 3 років. Також у вироку йдеться про понад 4 мільйони гривень моральної шкоди на користь найближчих родичів загиблого, її мають виплатити з державного бюджету. А 48 тисяч гривень компенсації за проведення криміналістичної експертизи мають компенсувати обвинувачувані. 


На фото - Володимир Клим. 

Днями Галицький районний суд оприлюднив текст вироку. Суд вважає, що видимої службової необхідності для перевірки грального закладу на вулиці Куліша, 4 не було.

«Без будь-якої видимої службової необхідності, не отримавши будь-якої заяви чи повідомлення про вчинені або такі, що готуються, правопорушення або вказівки керівництва (йдеться про поліцейських. – ред) спільно прийняли рішення зайти в заклад Національна лотерея», – йдеться у рішенні суду. 

Також у вироку вказано, що патрульні, коли зайшли до закладу, не повідомили про перевірку. Ці дії поліцейських суд розцінив, як порушення ч. 2 ст. 30, а також ч. 2 ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію», тобто суд зазначає, що, почавши перевірку відвідувачів, поліцейські вийшли за межі своїх повноважень. Перевищили свої повноваження поліцейські й у тому, що застосували до потерпілого силу, коли той намагався втекти, йдеться у вироку.

У вироку є і свідчення лікарки «швидкої», яка приїхала за викликом патрульних. Вона каже, що Володимир Клим помер до приїзду лікарів, і що патрульні неправильно реанімували його – масаж серця потрібно було робити не через верхній одяг. Окрім цього, йому не розв’язали рук.  

«В такій ситуації, коли було встановлено, що у потерпілого в роті є сторонній предмет, не можна було його обмежувати в рухах, дозволити самому виплюнути чи витягнути сторонні предмети з порожнини рота», – зазначила лікарка під час суду.

Тим часом судмедексперти кажуть, що коли дихальні шляхи потерпілого були перекриті пакетом, то масаж серця не міг йому допомогти. Зарадити можна було лише хірургічно – зробивши надріз на шиї, а це могли зробити лише медики. 

Поліцейські своєї вини не визнали, також вони відмовились надати свої пояснення, йдеться у вироці. На суді батьки загиблого розповідають, що про смерть сина довідались від родича. А коли приїхали на вулицю Куліша, то побачили його уже мертвого, із синцями і саднами на обличчі та зап’ястях. 

Читайте також: У Прокуратурі Львівщини розповіли деталі затримання шістьох патрульних

Вони запевняють, що син не вживав наркотиків. У суді батьки Володимира Клима кажуть, що правоохоронці затримували їх сина, щоб потім вимагати в нього гроші за зберігання наркотиків, які самі ж могли й підкинути. Родичі загиблого – мати, батько, сестра з чоловіком, брат та бабуся, просили суд виплатити їм майже 7,6 млн грн моральної та матеріальної шкоди.

Вирок не почав діяти, патрульні готуються подавати апеляцію на це рішення, ймовірно, оскаржуватиме його й прокуратура, бо вважає його зам’яким. Прокуратура просила 10 років за гратами. Тим часом ці шестеро патрульних продовжують нести службу, їх не відсторонили, бо у Департаменті патрульної поліції вважають вирок несправедливим. 

Зараз патрульні нічого не коментують, зрештою, як і батьки Володимира Клима. Не хочуть коментувати цю справу і адвокати, які не пов’язані з нею за документами, кажуть, що вона надто “дражлива”, “складна”, “резонансна”. Усі чекають на апеляцію. 

Далі буде… 

Адвокат поліцейських Василь Притула розповідає у коментарі Тvoemisto.tv, що до початку вересня має намір подати апеляцію, і розповідає на чому базується захист поліцейських. Найперше, каже він, досудове розслідування проводили органи, що не мають для цього повноважень, зокрема СБУ. Працювати в цій справі мало б ДБР. По-друге, затвердження обвинувального акту відбулось поза межами строків досудового розслідування. Адвокат каже, що це є грубим порушенням. А ще на його погляд, наявні недопустимі докази, яких він не називає, і відсутній складу злочину в діях осіб. 

«Ця справа показала те, що поліція у нас не захищена взагалі. Також показала, що особи, які порушують закон, будуть його порушувати, а якщо правоохоронець захоче перешкодити, то за це він зможе сісти мінімум на вісім років. Мотиви прийняття рішення суду я зрозуміти не можу. З того, що відбувалося в судовому процесі, обвинувачення узагалі не навело належних доказів, які доводять винуватість шістьох патрульних поліцейських. Хлопців звинувачували у перевищенні службових повноважень. Протягом всього процесу, навіть у самому вироку, я не знайшов жодного слова, в чому ж полягає те перевищення службових повноважень. А хіба працівникам поліції заборонено заходити в публічні місця? Відповідно до закону Про національну поліцію працівники поліції мають право відвідувати публічні місця. Тим паче це був заклад з гральними автоматами. То, як ви вважаєте, чи міг працівник поліції зайти в публічне місце, де немає обмеженого доступу, і перевірити, чи немає там порушення громадського порядку?», – каже адвокат.

У Олексія Марушія, начальника управління прокуратури Львівської області, намагаємося з’ясувати, як ж так вийшло, що усі шестеро хлопців отримали однаковий вирок – по вісім років тюрми. До того ми намагались довідатись про це в судді Галицького Районного суду Львова Ірини Волоско, але вона від коментарів відмовилась.  

Олексій Марушій, також спершу казав, що не має повноважень це коментувати, але згодом все ж сказав, що слідство встановило, що винні всі шестеро однаково. 

«Як встановлено в ході досудового розслідування і доведено в ході судового розгляду причетні всі шість працівників. Вони потерпілого тримали, повалили на землю, один вдягав спецзасіб, інші наносили тілесні ушкодження, тому сторона обвинувачення виходила з того, що хто вчиняв певні дії стосовно потерпілого, той і перевищив службові повноваження», – зазначив він. 

Також він додав, що обвинувачення пропонувало призначити покарання патрульним по 10 років кожному, тому якщо буде апеляція з цієї сторони, то вона стосуватиметься збільшення покарання з восьми до десяти років. 

Тим часом мати загиблого на прохання про коментар Tvoemisto.tv сказала, що не готова говорити про справу і скерувала на свою сторінку у Фейсбуку. Там є фото її загиблого сина, фото документів, відео з судів. В інтерв’ю Уніан вона каже, що досі рахує дні, відколи втратила сина. Вона звинувачує у всьому поліцейських, і запевняє, що син не був наркоманом. Каже, що він вчився в Академії державного управління, хотів стати юристом, а в рік, коли загинув, мав одружитись. Вона певна, що в салон з гральними автоматами він зайшов випадково…

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!