Фото: Дзвін

Фото: Дзвін

«Реально небезпечно». Що робити з електросамокатами у Львові

4128 0
26-річний Ігор Сирота опинився в реанімації через ДТП за участі електросамоката. Тvoemisto.tv дізналося, чому у Львові ледь не щодня стаються аварії з цим видом легкого транспорту і як цьому зарадити.

ДТП і реанімація

У Львові сталася резонансна ДТП за участі водія електросамоката. На просп. Червоної Калини 26-річного жителя Дублян Ігоря Сироту на регульованому пішохідному переході збив 29-річний водій автомобіля «Форд Фокус».

За інформацією Tvoemisto.tv, хлопця доправили в реанімаційне відділення Лікарні Святого Луки (колишня 8-ма лікарня), його стан медики оцінюють як стабільно важкий. У пацієнта численні гематоми, зламана нога та забій легенів, через що він не може дихати. Але Ігор прийшов до пам’яті та реагує, коли до нього звертаються.

Учора, 21 липня, сталася ще одна аварія за участі водія електросамоката. Його збив водій автівки на пішохідному переході на перехресті вул. Стрийська –  Наукова. Загалом це вже 27 такий випадок за менш ніж три місяці. 

Рік тому Львівська міськрада розробила рекомендації для водіїв електросамокатів. Тоді начальник управління транспорту та інфраструктури у Львові Орест Олеськів наголошував, що доки в Україні не буде прийняте чітке законодавство стосовно цього виду транспорту, його варто розцінювати як велосипед. 

Допис Tvoemisto.tv у Facebook про ДТП за участі електросамоката за п’ять годин зібрав понад 150 коментарів. Серед них як позитивні, так і негативні. У негативних користувачі, зокрема, нарікають на високу швидкість водіїв електросамокатів у пішохідних зонах, відсутність технічного огляду цього виду транспорту, його часту несправність, використання дітьми та двома особами одночасно. У позитивних – необхідність поваги до всіх учасників дорожнього руху і те, що стиль водіння залежить від культури кожного зокрема.

«Бачила, як троє дітей років 10-12 переїжджали на одному самокаті перехрестя. Дякувати Богу, що не було машини», – написала Галина Мельник у коментарях на Facebook.

Про те, що на орендованому самокаті сина перестали працювати гальма, повідомив Павло Кухарчук: «Учора малий хотів узяти самокат, не зміг зупинитися – гальма перестали працювати, добре, що у пішохідній зоні проїхав 30 секунд,зупинився і залишив його. За якістю самокатів не стежать зелені болтики взагалі, то чого дивуватися?»

Обов’язкові курси при автошколі та реєстрацію самокатів пропонує Оксана Борис«То, може, вже заборонити це пекельне зло? Або ввести, нарешті, повну відповідальність. Обов’язкові курси при автошколі, тестування і реєстрація самоката. Скільки ще має бути аварій? Через ті самокати страждають водії. Бо що легше: зупинити легкий самокат і не вилітати на перехрестя (що заборонено правилами) чи зупинити пару тонн металу, коли тобі отаке під кола вилітає?»

Чому правила не діють?

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv голова Львівської асоціації велосипедистів Матвій Шкотняр, розроблені Львівською міськрадою правила користування електросамокатами мають суто рекомендаційний характер, тому місто не може вплинути на водіїв цих транспортних засобів. Проблему можна розв’язати тільки на державному рівні.

«На жаль, місто не може додатково встановлювати якісь обмеження, хіба що в плані правил благоустрою. Має бути закон і запис у ПДР, інакше ніякий суд не прийме посилання на рекомендації міської ради у випадку ДТП. Суди зараз їх дуже по-різному трактують: десь як пішохода, десь як мопед, десь як просто транспортний засіб. Тому в судах досі не визначилися, як сприймати справи із самокатами. Тому насамперед на рівні країни, а відтак можна буде щось вирішувати на рівні міста», – вважає він.

І зазначає, що проблема криється передусім у нормативній базі: незрозуміло, до якої категорії належить водій електросамоката, які права він має і де має право їздити.

«У мене багато друзів користуються самокатами як особистими, так і взятими напрокат. І для нас, і для всього цивілізованого світу, де самокати з’явилися на рік-два раніше, проблема полягає в нормативній базі. У правилах дорожнього руху він підходить під визначення мопеда, але ми розуміємо, що тоді водій повинен мати права і не може їздити велодоріжками. Це нонсенс. Якщо є велодоріжка нею їде самокат. А це ні не ровер, ні не мопед, ні не мотоцикл. І не пішохід. Електросамокати поза правовим полем. Через це дуже складно врегулювати їх використання», – каже Матвій Шкотняр.


У парламенті вже кілька років очікує розгляду законопроєкт, який має врегулювати рух електросамокатів та інших легких транспортних засобів, але Covid-19 та війна завадили цьому, пояснює він.

«У Верховній Раді вже зо два роки лежить законопроєкт, і не один, про легкий транспорт не тільки про самокати, але й про моноколеса та гіроборди. Тільки в нас як не ковід, то війна, тому він досі не прийнятий. Тож самокатів досі нема в правилах дорожнього руху. Мені самому не дуже подобається, коли мене на великій швидкості обганяють, але навіть через часті повідомлення про ДТП за участі електросамокатів коментарі на кшталт «заборонити і викинути з міста» це також неправильно. Бо це теж частина мобільності, яка дозволяє значно спростити пересування, особливо ввечері. Самокати займають певну нішу, просто варто обмежити швидкість їзди на них тротуарами. Повністю я б їх із тротуарів не «виганяв», але в умовах Львова велосипедом по бруківці ще проїдеш, а от самокатом дуже тяжко», – вважає співрозмовник.

Зі слів Матвія Шкотняра, ДТП стаються насамперед через те, що водії електросамокатів мають менше практики порівняно з велосипедистами. Понад те, самокат, на відміну від велосипеда, важчий у керуванні: 

«Основна проблема полягає в тому, що більшість водіїв користуються самокатами, взятими напрокат, і, відповідно, мають мало досвіду керування ними. Багато моїх знайомих їздять самокатами ввечері, коли з громадським транспортом тяжко, а таксі або дороге, або його годі викликати. Є прокатні сервіси, і ніхто їх закривати не буде, бо це хороший бізнес»

Якою має бути швидкість

Згідно з ухвалою, прийнятою депутатами торік, їздити пішохідними доріжками, у парках, скверах і на паркувальних майданчиках на електросамокатах можна зі швидкістю до 5 км/год.

В цій ухвалі також мовиться про обмеження швидкості руху електросамокатів до 5 км/год. на тротуарах, де багато пішоходів, задля безпеки всіх учасників руху. Якщо ж тротуар вільний, їхати можна швидше. 

Електросамокатами мають право користуватися особи від 14 років. Діти від семи до 14 років можуть користуватися цим транспортним засобом також, але в супроводі батьків.

Окрім цього, особам, які використовують вулично-дорожню мережу, забороняється припарковувати самокати в таких місцях:

  • на пішохідних переходах;
  • на пандусах для маломобільних груп населення;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • на велосипедних і пішохідних доріжках, а також на тротуарі, якщо його ширина менша ніж 1,5 метра;
  • перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруд;
  • перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб.

Ухвала ЛМР не працює

Голова комісії міської мобільності, зв’язку і транспорту ЛМР Ігор Зінкевич у коментарі Tvoemisto.tv наголошує, що торішні рекомендації, які розробила ЛМР для компаній, у яких можна взяти напрокат електросамокати, фактично не виконуються.

«Ми бачимо, що ухвала не працює. Я не впевнений, що Львівська міськрада має контроль над компаніями, які здають в оренду електросамокати. Бачу, що деякі водії розганяють цей транспортний засіб до 30-35 кілометрів на годину. Львів – специфічне місто, ми прекрасно знаємо, що в нас дуже багато бруківки. А де є бруківка, на самокаті проїхати майже не реально», – зазначає він. 

І додає: «Ми колись домовлялися про певну швидкість, певні локації для них. Зараз знову помічаємо, як електросамокати ставлять просто на зупинках громадського транспорту. Дуже багато порушень безпосередньо від тих людей, які займаються таким бізнесом. Ми досі не маємо роз’яснення щодо їхньої роботи в межах чинного законодавства. У Львові на дорогах використовувати електросамокати справді небезпечно через те, що це наражає на небезпеку самих учасників руху. Немає поворотників, можливості показувати жестом поворот, бо коли відпустиш руль, електросамокат стає некерованим»

Ігор Зінкевич пропонував використовувати самокати там, де є велодоріжки (дозволити швидкість руху 20 км/год.), а де їх немає, обмежувати швидкість геолокаційно: у пішохідних зонах до 10 км/год. Також депутат вважає, що на електросамокатах не варто їхати через пішохідний перехід.

Tvoemisto.tv звернулося з інформаційним запитом до компанії «Bolt Україна» з проханням пояснити, чому, на їхню думку, почастішали випадки ДТП за участі водіїв електросамокатів, що робить компанія задля їхньої безпеки та чи є можливість страхування життя.

Проблеми ці досі не врегульовані, оскільки ДТП за участі електросамокатів підпадають під різні статті Кримінального кодексу, а автострахування не поширюється на водіїв, бо це не транспортний засіб, каже адвокат Олег Мицик.

І доки у Верховній Раді не знайдуть можливості розглянути законопроєкт про цей вид легкого транспорту, у Львові його використовуватимуть на свій страх і ризик.

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!