А вони відчинені? «Рейд» львівськими укриттями

2243 0
Повітряна тривога в ніч на 1 червня у Києві сколихнула всю країну. Після трагедії в Деснянському районі столиці Кабінет міністрів доручив провести перевірку всіх укриттів, аби не допустити такого в майбутньому. Відтак у Львові перевірили 6011 укриттів. Tvoemisto.tv також вирішило перейтися укриттями в середмісті.

У Львові перевірили 6011 укриттів. За слів першого заступника міського голови Андрія Москаленка, були перевірені всі укриття, кількість відчинених становила 81%, придатних для використання серед них – 86%. 

Замки на укриттях

На своїй сторінці у Facebook «Твоє місто» запитувало читачів, у якому стані, на їхню думку, перебувають львівські укриття. Відповіді були різні: укриття просто замкнені; їхній стан міг би бути кращим; люди згуртувалися й самі їх облаштували. 

«В нашій околиці укриттів просто немає, підвали житлових будинків у моєму районі ніяким критеріям сховища не відповідають. Карта укриттів у більшості випадків є фікцією», – написала Олена. 

 

«Уся стара частина міста – підвали з цегляними склепіннями, без запасних виходів чи вентиляції, небезпечніші за квартири. Частину з них назвали укриттями, але це формальність. Це не укриття, а тільки назва. Навіть у прибраному такому підвалі в разі прильоту, навіть поруч, тебе просто засипле цеглою зі склепіння», – коментує Ольга.

 

«Думаю, все залежить від мешканців будинку. В нашому ми самі все зробили, обладнали», – пояснила Людмила. 

Отримавши таку оцінку містян, Tvoemisto.tv вирішило перевірити укриття в середмісті Львова. Зазначимо, що всі укриття, в які ми навідувалися, є в списку укриттів Львівської міської ради.

Арсенальська, 7 та Арсенальська, 5

Наш «рейд» почався з тривоги, яка пролунала на Львівщині 7 червня близько 11:30. І перші укриття, в які ми попрямували, розташовані за адресами: Арсенальська, 7 та Арсенальська, 5. На місці першого працює кафе. Офіціантка пояснила мені, що ніколи не чула про те, що за їхньою адресою є бомбосховище, але ввічливо зауважила, що точно знає про укриття в сусідньому будинку під №5. 

Там, у під’їзді, крім замка на майже розбитих дверях і таблички з номером телефону, ми нічого не побачили. Зателефонувавши на вказаний номер (приймальня ЛКП «Старий Львів»), спробували дізнатися про те, чому під час тривоги на дверях укриття висить замок. Нам відповіли, що зараз перетелефонують і все залагодять. 

Укриття на вул.Арсенальська, 5, в яке під час тривоги ми так і не потрапили

За дві хвилини ми почули дзвінок і пояснення, що з цим замком зробити нічого не можна, і порадили йти в сусіднє укриття – на вул. Братів Рогатинців, 47. Потрапили в це укриття ми вже тоді, коли тривога закінчилася.

Вірменська, 18

Така ж ситуація була з наступним укриттям на Вірменській, 18. Воно було зачинене, тому побачити, в якому укриття стані, зрозуміти, чи взагалі відчиняють його під час тривоги, нам не вдалося. 

Валова, 19

Ще одне укриття – на Валовій, 19, в яке ми воліли зайти, було відчинене, доступне для огляду, але вразило нас ще більше, аніж неможливість потрапити до першого укриття: короткий коридорчик у катакомбах висотою з метр, наполовину заповнений металевими діжками із сидром, і декілька дверей, на яких висять замки. 

Укриття на вул. Валова, 19 

Домініканський собор

Після цього ми попрямували до Домініканського собору з надією, що знайдемо доступне укриття, але й там у приймальні нам сказали, що укриття як такого немає, що під час тривог усі спускаються в сусіднє підземелля-музей.

КНП «1-а міська поліклініка м.Львова» 

Наступним було укриття в міській комунальній поліклініці №1. Його вдалося оглянути повністю. Як запевнила нас пані, котра проводила «екскурсію» ним, укриття відповідає усім стандартам: має два виходи, запаси питної води, доволі просторе, з лавками та ліжками, санвузлом (без ремонту, але повністю придатний для користування). Також нам сказали, що це укриття завжди відчиняють під час тривог, усі лікарі й пацієнти спускаються туди, а на ніч ключ віддають сторожу, який теж усе контролює. 

Укриття у міській комунальній поліклініці №1

Укриття у міській комунальній поліклініці №1

Укриття у міській комунальній поліклініці №1

Укриття у міській комунальній поліклініці №1

Івана Гонти, 5

Наступний наш візит у будинок на вул. І. Гонти, 5 здивував продавчиню  підвального магазину, яка ніколи не чула, що за цією адресою має бути укриття. Є підозра, що воно в сусідньому під’їзді, за зачиненими дверима, хоча табличок зі стрілками ми не побачили. 

Площа Ринок, 29

За адресою: пл. Ринок, 29 укриття ми знайшли, але власник номера телефону, відповідальний за них, на наш дзвінок не відповів. 

Зачинене укриття на Площі Ринок, 29

Галицька, 20

Не менш цікава ситуація була і з укриттям на Галицькій, 20, де працює лаунж-бар. Менеджерка пояснила нам, що вони знають про укриття, розташоване за їхньою адресою, тому завжди впускають туди всіх, хто шукає безпечного місця під час повітряної тривоги. Впевнитись у цьому особисто нам не вдалося, бо вже минув певний час, відколи пролунав відбій. 

Лаунж-бар за адресою, де має бути укриття

Отже, з 10-15 укриттів, які ми хотіли оглянути, побачили лише два. Сподіваємося, вони точно будуть відчинені під час повітряних тривог. Звісно, хотілося б побачити щось більше, аніж катакомби із зачиненими дверима та сидром, бари на місці укриттів, і чути пораду «йдіть у інше сховище». Тож закликаємо містян не надіятися на диво, не чекати, допоки хтось перевірить найближче від вас укриття, а звірятися з мапою і за потреби брати справу в свої руки. 

Мапу укриттів можна переглянути за посиланням.

Володимир Федорович
Фото: Твоє місто / Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!