Самобуди замість гаражів. Як на Солом’янці в Києві виникло мінімістечко

2930 0
На місці гаражних кооперативів на вулиці Козелецька в Києві з’явилося фактично ціле мінімістечко-самобуд. Поодинокі гаражі, які раніше були тут, замінили, а подекуди доповнили більші структури – житлові будинки. Як таке могло статися і що на це каже місто – читайте у статті.

У Києві на території вздовж колії міської електрички на вулиці Козелецька, що в Солом’янському районі, між станціями «Рубіжний» і «Борщагівка» на місці гаражів виникла забудова. Тут можна побачити багатоповерхові споруди, розміщені здебільшого хаотично. Частина з них є надбудовою одноповерхових гаражів, але є й повноцінні новобуди. Деякі з них використовують як автомайстерні, деякі – як склади, в деяких, видається, живуть люди. «Твоє місто. Київ» дослідило, чи законна ця забудова.  

Нове мінімістечко-самобуд 

 

«Вулиця Козелецька стала схожою на лабіринт хаотично розміщених будівель. Така «недисциплінована» багатоповерхова забудова створює хаос і погіршує якість життя мешканців нашого району. Це не тільки порушує його естетику, але й створює додаткові проблеми для місцевої інфраструктури. Здається, деякі з цих споруд не відповідають будівельним нормам і стандартам. Це може бути небезпечно для життя людей, які використовують ці приміщення», – вважає місцевий мешканець Артем. 

У гаражах вздовж Козелецької виросли надбудови, де люди облаштували свій побут. Забудови розміщені в дві лінії і мають вигляд майже класичних багатоквартирних будинків на три і п’ять поверхів з вікнами, імпровізованим сходовим майданчиком, а подекуди навіть балконами. Зовні на окремих об’єктах стоять супутникові антени. «Твоє місто. Київ» нарахувало майже два десятки таких будинків. 

На першому поверсі люди тримають свої автівки, а на вищих поверхах проживають. Але є й такі, що мають повноцінний житловий перший поверх.

Щодо комунікацій, то, судячи з вуличних стовпів, будівлі приєднані щонайменше до електромережі. Сусідство із залізничною колією напевно всіх влаштовує.

 

Ба більше, забудову на Козелецькій не припиняють, порушуючи гармонію міського планування промислового району. Вздовж вулиці триває зведення щонайменше трьох нових будівель впритул одна до одної. 

Один із недобудів «прикрашає» графіті з черепом. 

Ці споруди мають різні адреси: одні – вулиця Козелецька, другі – вулиця Дружківська, 14, треті – проспект Перемоги, 59. В деяких узагалі нема адреси, хоча вони й розташовані однаково вздовж залізничної колії паралельно з Козелецькою.

Під прицілом владних структур 

 

Історія хаотичної забудови на цій вулиці може сягати недалекого минулого. Будівництво без дозволів тут почали, очевидно, в останні роки (принаймні на Картах Google, які оновлювались у цьому місці востаннє в 2015-му, цієї забудови ще не було, її відсутність підтверджують і супутникові знімки вулиці).

За даними Геокадастру, земельна ділянка в цьому місці призначена для експлуатації й обслуговування гаражів, для колективного гаражного будівництва. Наявність незаконних об’єктів вимагає пояснення місцевих органів самоврядування та будівельних служб. 

«Твоє місто. Київ» поцікавилося, хто має здійснювати контроль за будівництвом на Козелецькій, чому не організована відповідна перевірка та не вжиті заходи проти порушників, хто має зупинити цю хаотичну забудову. З відповідним запитом і з фотографіями редакція звернулася до компетентних структур. 

У Департаменті з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва нас запевнили, що не видавали й не реєстрували документів, які дають право на виконання підготовчих чи будівельних робіт, і не приймали об’єкти будівництва в експлуатацію на Козелецькій. А також пояснили, що не можуть вплинути на хід будівництва, оскільки вiдповiдно до Закону України «Про регулювання мiстобудiвної дiяльностi» департамент має обмежені повноваження. Здійснити перевірку законності будівництва департамент також не може, посилаючись на постанову Кабміну вiд 13 березня 2022-го про припинення проведення планових та позапланових перевірок на перiод дії воєнного стану.

Солом’янська райдержадміністрація також повідомила «Твоєму місту. Київ», що на вказаний об’єкт не були надані містобудівні умови й обмеження забудови земельної ділянки. На розгляд РДА не надходила жодна проєктна документація за вказаними адресами. Окрім цього, РДА акцентує, що не здійснює контроль за дотриманням містобудівного законодавства.

У Департаменті міського благоустрою КМДА «Твоєму місту. Київ» сказали, що в цьому районі видавали дозволи на забудову земельної ділянки тільки за адресою: вул. Миколи Василенка, 2, що за кілька кілометрів від забудови на Козелецькій. 

У Департаменті містобудування та архітектури КМДА перелічили всі видані ним містобудівні умови й обмеження забудови у вказаному районі. Такі є лише на згаданій вулиці Миколи Василенка, 2; проєктування та будівництво адміністративно-виробничо-складських будівель та відкритої автостоянки на розі провулка Виборзького та вулиці Козелецька. Єдиний виданий дозвіл саме на Козелецькій належить ТОВ «ПРП МЕДІА ХАБ». Компанії надані містобудівні умови й обмеження для проєктування об’єкта реконструкції гаража під будівлю зі знімальними павільйонами за адресою: вул. Козелецька, 24-В та мийки під складську будівлю за адресою: вул. Козелецька, 24-Г, розташовані щонайменше за кілометр від вказаної самовільної забудови.

У підсумку в департаменті окремо зазначають, що містобудівні умови й обмеження для проєктування об’єкта не є дозвільною документацією. 

На профільних сайтах, де продають нерухомість, за сотку землі на Козелецькій правлять у середньому 300 тисяч гривень. Квадратний метр житла в новобудовах, що поруч, коштує від 45 до 60 тисяч гривень, на «вторинці» – 30-40 тисяч.

Ми перевірили лиш один такий випадок, коли на місці звичайних так званих гаражних кооперативів виростають цілі містечка-самобуди. Загалом таких об’єктів у Києві чимало, і триває все це далеко не перший рік, а відповідні органи цього «не бачать».

«Сподіваюся, є якісь шляхи вирішення цієї проблеми, можливість забезпечити відповідне планування території. Ми не можемо дозволяти таке безладне будівництво», – обурюється небайдужий киянин. 

Станіслав Нестеренко

Обкладинка: Дмитро Тарадайка

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!