Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Середньовічна готика та озеро в заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

10533 0
Оповита легендами П’ятничанська вежа і велике та маловідоме озеро Барвінок – можливість доторкнутися до історії і завершити день романтичним пікніком під час заходу сонця. Tvoemisto.tv пропонує захопливу мандрівку Львівщиною на один день.

Здійснення мрії і унікальна готика

П’ятничанська вежа – одна така на теренах Галичини. Вона стоїть вже 8 століть у селі П’ятничани, що в Жидачівському районі. Незмінена стилістика готичної будівлі, що дійшла до нашого часу, є рідкістю для Львівського регіону.

Їхати зі Львова до П’ятничанської вежі – приблизно годину. Важлива деталь – у навігаторі обирайте локацію П’ятничанська вежа, бо село з такою ж назвою – П’ятничани – є і у Стрийському районі на Львівщині. Вам же потрібно у Жидачівський.

Одразу з дороги вежу не так легко помітити – наші предки навмисно розташували її так. П’ятничанська вежа стоїть на пагорбі, щоби з неї можна було бачити все, що відбувається навколо, і захищатися від ворогів. Колись на підступі до вежі працював механізм, який ховав дерев’яний міст і робив вежу неприступною, проте зараз можна побачити лише реконструкцію цього мосту. Також ходять легенди, що під вежею є підземні ходи, які ведуть аж до самого Львова.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Директор музею «П’ятничанська вежа» і краєзнавець Степан Ревуцький зазначає, що споруда мала призначення не тільки оборонне, але й спостережне, адже з неї дуже добре видно шлях, що вів від Холму до Галича. Підземних ходів під вежею, які ведуть до Львова, пан Степан не знайшов, проте він називає розкішшю те, що дитяче захоплення історичною вежею переросло у роботу:

«Я пригадую такий епізод. Коли нам було 13-14 років, ми їздили вантажити цеглу до Бібрки, де був великий цегельний завод. Я попросив водія аби він зупинився на хвильку, а я би пішов подивитися на П’ятничанську вежу, що тоді була в руїнах. Та водій квапився. Машина була навантажена і ледь-ледь повзла під гору, тож я на ходу зістрибнув і пішов до вежі, щоб подивитися на легендарну споруду минулих століть. Тут була побита цегла, все захаращено. Я дуже хотів подивитися, чи збереглися підземні ходи, зайшов в підземелля. Там справді були прорублені отвори, але, звісно, я боявся туди заходити. Пізніше доля дала мені таку розкіш – трохи долучитися до завершального етапу реставрації вежі».

Через те, що вежа маловідома, туристів тут небагато. Але, на думку, Степана Ревуцького, місцю потрібна промоція. Наприклад, відновити середньовічний фестиваль «П’ятничанська вежа», який колись тут відбувався. До слова, на території є альтанка і гойдалка для відпочинку. Домовитись про екскурсію у вежу можна через Львівську національну галерею мистецтв імені Бориса Возницького.

Поміж заповідних лісів

Після екскурсу в історію можна поїхати до озера Барвінок, що біля Нового Роздолу. Від вежі до міста – година їзди. У Новому Роздолі можна смачно поїсти і взяти щось із собою для посиденьок на березі. Порада: обов’язково запасіться готівкою, адже іноді у маленьких магазинах дорогою до озера товар карткою не оплатиш. Також захопіть засіб від комарів, адже біля озера їх може бути багато.

Читайте також: Подалі від коронавірусу. Топ-5 туристичних маршрутів зі Львова

Від Нового Роздолу до Барвінку їхати машиною усього 13 хвилин, проте стан дороги – не дуже добрий. З машини на озеро можна замилуватися – оточене деревами, блакитне і велике. Озеро розташоване поміж заповідного дубово-буквого лісу. Вхід сюди безкоштовний, проте купатися тут заборонено: вхід у воду не облаштований, немає рятувальників і буйків, що позначають дуже глибокі місця. А глибина тут місцями може сягати і 9 метрів. Природа чарівна, але колись озеро було у значно кращому стані – тут навіть влаштовували змагання, про що нагадують старі кораблики, прибиті до берега.

Під час заходу сонця можна влаштувати романтичну вечерю на березі з мальовничим краєвидом. Тут дихається набагато краще, ніж в місті: повітря чисте і ввечері пахне вже трохи пожовклою осінньою травою.

Середньовічна історія у поєднанні з релаксом на водоймі – чудове поєднання для подорожі одного дня. Львівщина – цікава та незвідана і вона чекає на кожного з вас.

Тvoemisto.tv у серпні розпочало тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк, за матеріалами тревел-блогу «Твоє місто. Твоя країна»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!