«Щоб створити команду мрії, треба любити людей», – радник голови правління компанії МХП

1013 0
Цього разу в продовженні #Кухні військової економіки – відеопроєкту Tvoemisto.tv і ведучого Володимира Глащенкова, в якому під час готування страв власники та керівники компаній діляться своїм унікальним досвідом, дуже швидкий сирник. А готує його і розповідає про свої інгредієнти бізнесу радник голови правління компанії МХП Дмитро Зозуля.

Сьогодні в нас неочікувана зустріч. Саме в центрі МХП ми готували сирники в 2022-му, а в 2023-му пекли паски і варили борщ, які відвозили нашим захисникам у військовий госпіталь. Я дуже вдячний компанії і тобі, Дмитре, за багаторічну співпрацю, різні спільно реалізовані проєкти! Дуже радий, що ти запропонував цього разу спекти сирник разом, а також поспілкуватися про теперішні справи в МХП, як компанія пройшла всі випробування усупереч зовнішнім викликам і будує плани на майбутнє, бачить свій розвиток і розвиток України після перемоги.

Ти максимально спростив все для приготування, тому що я суперкулінар (Сміється).

А ще це можливість почути багато всього від людини з компанії, яка славиться тим, що створює певну харчову культуру. Я не міг її втратити, тому залюбки подивлюся, як ти змішуватимеш усі складники і ділитимешся своїм досвідом.

Панове, щоб ви розуміли: оскільки я працюю в кулінарній компанії, моя місія полягає у створенні зручних та смачних продуктів для наших улюблених клієнтів, споживачів. І зараз чи не вперше я долатиму клієнтський шлях власноруч.

Розкажи, як ти – керівник, менеджер – пройшов період від 24 лютого 2022 року донині. МХП – це лідер ринку, глобальна компанія. Яким чином ти з колегами консолідував управління? Які речі були корисними? Як ви взагалі перелаштовувалися після початку повномасштабного вторгнення?

Наша стратегія не змінилася, як і вектор руху компанії. Ми обрали для себе напрямок розвитку трансформації в кулінарну компанію і, можна сказати, що в цей момент стоїмо на фронтирі нашої кулінарної трансформації. Цей кулінарний центр був побудований ще до війни, але наповнився життям впродовж 2022 і 2023 років, як це дивно не звучало б. Але це тільки на перший погляд видається дивним. Минулий рік дуже пришвидшив запити суспільства, попит на готові до вживання продукти і продукти категорії ready to cook. Насправді це природно, ми розуміємо, чому так є.

І чому? В людей стало менше грошей, вони стали ощадливіші? Чи ви даєте рішення, які дозволяють витрачати принаймні не більше?

Тут є кілька факторів. Передусім ми знаємо, що останнє, на чому люди економитимуть, це їжа. Ти радше відмовишся, наприклад, від нових кросівок, аніж від повсякденної їжі, яку любиш. А ще ми знаємо, що багато жінок з дітьми виїхали протягом минулого року, а чоловіки залишилися. І мені здається, що люди зрозуміли: час важливий, час, проведений із близькими, важливий, є важливіші речі, аніж гаяти час на кухні, якщо готувати – не твоє хобі. Тому з минулого року в нас просто злетіли продажі напівфабрикатів, готової їжі, піци.

Коли ви запустили виробництво піци, я запитав себе: як, це ж усе-таки хлібний продукт?! Як ви прийшли до такого рішення?

Мабуть, дивує, що у нас не вся піца з курятиною (Сміється).

Мене точно дивує.

Хочу наголосити, що Володимир не дав мені додати курятини до сирників, хоч я дуже хотів (Сміється).

Не дав, бо в нас традиційний львівський сирник.

Якщо говорити серйозно, то в нас таки кулінарна компанія. А «кулінарна» означає, що це компанія, яка годує людей. Виявилося, що люди їдять не тільки курятину, а багато всього іншого. Ми ретельно вивчили це питання, дослідили його і зрозуміли, що нам треба давати людям ширшу пропозицію, більше продуктів для наших м'ясомаркетів, нашої мережі, щоб вона ставала цікавішою. Тому й пішли на розширення. Окрім піци, в нас є фруктові чипси, сирні снеки, перероблені овочі. Тому компанія МХП – це вже давно не тільки про курятину.

Ви добудували центр, у якому ми зараз готуємо, майже перед самісіньким повномасштабним вторгненням. Але відтоді й дотепер у вас дуже активний робочий ритм, ви весь час зайняті різними цікавими проєктами. Таке відчуття, що всупереч усьому постійно намагаєтеся не зупинятися.

Річ у тім, що, попри початок повномасштабного вторгнення, ми не можемо сказати курці: «Стій! Не рости, бо в нас тут війна почалася. Станьмо на паузу, вся решта – після перемоги». Сore business вимагав підтримки діяльності в тому ж темпі, до якого ми звикли. Всі інші бізнеси теж підтягувалися, тому так сталося, що нам не довелося зупинятися. А за кілька місяців виявилося, що це вже нова нормальність. Прилаштувалися і працюємо.

Я чув багато позитивних відгуків про те, що в компанії МХП працюють хороші люди і що ти дуже наполегливий і сумлінний менеджер.

Знаєш, яка моя менеджерська філософія? Що вищий клас менеджера, то менше він щось робить руками. Тому те, що я зараз готую , це взагалі не про менеджмент (Сміється).

Як ти, топовий керівник компанії, зумів створити її з різних інгредієнтів, зібрати команду, синхронізувати людей? Що вважаєш найкращою порадою, щоб із різних елементів створити таку команду, дуже відмінну від ринку?

Як створити команду? Найперше зауважу, що я певною мірою мрійник. Є якась красива, цікава, запальна картинка майбутнього, котру я задизайнерив, спроєктував. Відтак підбираю людей, яких вона надихатиме так само, як мене. Передусім тут важливо бути уважним до людей, любити їх, поважати, підтримувати. А ще поділитися цією запальною картинкою. Якщо ти до людей з любов'ю і вони до тебе з любов’ю, якщо у вас є спільна мета, то на цьому фундаменті будувати команду дуже легко.

Супер! Залишилося додати родзинок, перемішати, і буде дуже смачний сирник, якого ще ніхто ніколи не куштував.

А може, все ж таки курятини додамо? (Сміється)

Думаю, не варто. Яким ти бачиш наступний рік? Є накопичений досвід і сформована стійкість, але є й дуже велика емоційна втома… Ми маємо постійні виклики у вигляді втрати близьких, рідних. Це дуже спустошує. Яку діяльність ти як лідер волієш провадити в наступному році для своєї команди мрії?

Не тільки для моєї команди, а й, у принципі, для команди компанії. Ми всі віримо в перемогу. Звісно, хочеться, щоб цей жах закінчився якнайшвидше. В одній із пісень Вакарчука є класні слова –  «та нам з тобою своє робити». Тому, вірячи в перемогу, кожен із нас робить на своєму місці те, що може, і все одно ми йдемо за своєю запальною картинкою.

То як ти бачиш наступний рік: знову будуть великі проєкти на зразок піци?

Проєкти в нас точно будуть. Ми віримо, що у війні не буде якихось негативних для нас зламів. Ми не зупиняємося у розвитку. Не тільки кажемо, що віримо в перемогу, а й підкріплюємо цю віру діями, активно розвиваємо внутрішні та інвестиційні проєкти, якими я займаюся, не припиняємо пошуку нових партнерів, інвестування в спільні бізнеси, розширюємо власну кулінарну екосистему через придбання. Не можу сказати, що зараз знижуємо ризики і зайняли вичікувальну позицію. Ні, ми активні. Якби не було вторгнення, можливо, були б іще активніші, а може, і так йдемо на максимумі.

Ми щойно закінчили пекти сирники з нашими партнерами із компанії Visa, і ти буквально за хвилину роздумів запропонував: «Давай я зроблю щось, чого не робив». Це ж насправді  й про поведінку лідера, який повинен дуже швидко аналізувати і показувати компанії: щойно відкрилося маленьке віконечко можливостей, хапайтесь за нього, дійте, а не думайте над тим, щоб зробити це через рік. Це ті поведінкові моделі, які лідер повинен транслювати своїй команді.

Думаю, однією з важливих якостей лідера є вміння ухвалювати рішення. Чи є кореляція між тим, як швидко ми вирішили спекти сирник, і тим, як я поводжуся в бізнесі? Можливо. Мені справді цікаво, це цікавий досвід спробувати щось нове. В принципі, моя діяльність з тим і пов'язана.

Можу стверджувати, що це дуже класний рецепт. Ми додали всі інгредієнти, з яких пекли сирники для Superhumans. Кращі шеф-кухарі Львова поділилися досвідом, а я звів його до цього перепису. Він дуже швидкий, бо в нас не було нагоди багато часу присвятити готуванню. Однак я хотів, щоб це було прикладом швидкості ухвалення рішень лідером, який для своїх людей є прикладом того, що коли у вас великі проєкти, зупинятися не можна. Навіть під час війни. Жодні важкі випробування не повинні зупиняти справді сильні компанії в русі. А як підсумок нашої розмови можу назвати інгредієнти бізнесу від Дмитра Зозулі: стратегія і вектор руху, розширення, уважність до команди, розвиток нових проєктів.

Марічка Ільїна

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!