Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Цей вірус грипу є заразнішим і має особливі симптоми. Львівщина наближається до піку

38628 0
Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших упродовж усього періоду прояву симптомів – до семи днів. Але імунітет зберігається на увесь сезон.

Гострий біль у горлі, біль голови, раптове підвищення температури, сильний і виснажливий кашель, ломота в тілі та суглобах. У дітей – отити, сухий кашель, а в старших людей – порушення свідомості. Такими є симптоми вірусу грипу, який домінує у Львові та на Львівщині. Журналістка Tvoemisto.tv запитала епідеміологиню та пульмонологиню, чим цей вірус відрізняється від інших, які ще симптоми має та як розпізнати, грип це чи коронавірус. 

Цього року сезон грипу розпочався досить швидко і після нового року може досягти піку. Лише за минулий тиждень захворюваність на ГРВІ та грип у Львові і на Львівщині стрімко збільшилася, кількість хворих зросла на майже 25%. У області занедужали понад 13 тисяч людей, 49% із них становлять діти. Медики прогнозують, що пік захворюваності можливий одразу ж після нового року і різдвяних свят.

Читайте також: «Будуть циркулювати чотири штами грипу». Де і кому вакцинуватися у Львові

Загалом із початку епідсезону на Львівщині лабораторно підтвердили 821 випадок грипу: абсолютна більшість – вірус грипу А і лише кілька – грипу В. Також виявили риновіруси, аденовіруси, RS-віруси, метапневмовіруси та віруси парагрипу. Зі слів епідеміологині, генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Іванченко-Тімко, із чотирьох штамів грипу, які циркулюватимуть в епідсезоні 2022/2023 в Україні (A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09; A/Darwin/9/2021 (H3N2); B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria); B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata), домінує грип А.

«Зараз одночасно циркулюють і коронавірус, і вірус грипу. Але за результатами швидких тестів, які роблять сімейні лікарі у поліклініках, та лабораторних досліджень, тобто ПЛР-тестів, домінувальним є вірус грипу А», – стверджує епідеміологиня.

Вірус грипу А більш контагіозний, тобто заразний, аніж віруси грипу В чи С. Джерелом і резервуаром його є хвора людина. Інкубаційний період триває до семи днів, у середньому два-чотири дні. Передається недуга повітряно-крапельним шляхом. Із краплями слизу від хворого під час кашлю і чхання вірус грипу може долати відстань до трьох-трьох з половиною метрів. Зараження ймовірне через предмети хатнього вжитку (рушник, посуд, клямки, брудні руки тощо). Надалі можливе потрапляння вірусу на губи, в ніздрі, у ротову порожнину, а звідти – у дихальні шляхи.

Як зазначила Наталія Іванченко-Тімко, грип цей легко розпізнати. Хворобу супроводжує гострий біль у горлі, біль голови, раптове підвищення температури, сильний і виснажливий кашель. Також може з’явитися біль в очних яблуках, ломота в тілі та суглобах.

Читайте також: Перебіг захворювання на грип схожий на Covid-19. Які симптоми

Лікарка-пульмонологиня Другого ТМО Львова Ольга Сенців серед симптомів називає нудоту, діарею, порушення загального самопочуття. Усім хворим, але частіше дітям, може дошкуляти нападоподібний сухий кашель без мокротиння, який виникає раптово, а також висока температура – до 39 градусів та запалення вуха, тобто отит. У людей старшого віку – порушення свідомості аж до її втрати. 

Однак вірус грипу може минути й безсимптомно. Незважаючи на це, як каже Ольга Сенців, у людини зберігається імунітет, принаймні на сезон точно. Але також є певні стани, коли необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря і не займатися самолікуванням. Це, зокрема, біль у грудній клітці, ціаноз (синюшність губ і носогубного трикутника), виражена задишка, кровохаркання й артеріальна гіпотензія, тобто низький тиск. Частим ускладненням грипу є геморагічний набряк легень, набряк-набухання головного мозку, які можуть за декілька годин чи днів призвести до смерті. Серцева недостатність також часто розвивається унаслідок грипу, погіршуючи перебіг фонових серцевих хвороб. Ускладненням може стати і приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту чи пневмонії.

Убезпечитися від грипу можна завдяки вакцинації. Станом на цей тиждень у області доступна вакцина для щеплення людей із груп ризику та медичних працівників. На Львівщині уже вакцинувалися понад 2300 осіб.

Зі слів Наталії Іванченко-Тімко, сімейні лікарі, маючи на обліку людей із груп ризику, а саме з ожирінням, цукровим діабетом, вагітних, людей із хронічними недугами чи хворобами дихальної системи, можуть запропонувати їм щеплення проти грипу. А оскільки вакцинація проти цього вірусу не обов’язкова, а рекомендована, її можна зробити власним коштом. У аптеках Львова є в наявності вакцина «ДжіСіФлю» (Корея) вартістю 350 гривень. Імунітет до грипу сформується упродовж семи – чотирнадцяти днів. Докладнішу інформацію про щеплення можна отримати в свого сімейного лікаря.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Малюків проти грипу можна вакцинувати з шести місяців. Якщо перше щеплення дитині роблять до дев’ятирічного віку, то мають бути введені дві дози вакцини з інтервалом 28 днів. Дорослих вакцинують раз на рік. Медики наголошують: якщо є підвищена температура, кашель або інші симптоми, не варто йти на роботу чи відправляти дітей на навчання, а негайно звернутися до лікаря!

Серед дієвих профілактичних заходів:

  • гігієна рук – миття, дезінфекція;

  • носіння маски, особливо якщо є найменші ознаки застуди (маску, яку витягли із зимової куртки, використовувати не варто; надягати її треба чистими руками правильно – так, щоб закривала ніс, і часто змінювати);

  • більше відпочивати, менше нервуватися;

  • частіше перебувати надворі;

  • не переохолоджуватися, тобто одягатися відповідно до погоди;

  • споживати більше овочів та фруктів.

Нагадаємо, що на Львівщину доставили 2 тисячі доз вакцини від грипу. Щепитися безкоштовно можуть поки що лише медичні працівники. Щеплення громадян вакцина надходить через аптечну мережу. Наразі доступна чотирьохкомпонентна вакцина «Джісі Флю», яка здатна захистити усіх, хто матиме бажання провакцинуватися. Щеплення є рекомендованим, а не обов’язковим. Більше про те, коли потрібно робити щеплення від грипу та як вакцинуватися, читайте за посиланням.

Ольга Шведа

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!