Топ-10 ресторанів Львова від засновника міського кафе

15550 0
Tvoemisto.tv продовжує проект «Найкращі ресторани Львова», у межах якого ресторатори та експерти розповідають, які заклади у місті вони радять відвідати та чому.

Цього разу ми пропонуємо 10 закладів від Костянтина Смолія – засновника кафе «Delicateka» у Львові. Одразу зазначимо, що свій заклад Костянтин Смолій не вносить у список, який, до речі, укладено, довільно.

«У запропонованому моєму топ-10 львівських ресторанів, я швидше зверну увагу читача на ті заклади, які чітко відповідають на питання «навіщо туди йти», у яких є якірний продукт і вони його готують, а не збирають з напівфабрикатів, куплених в супермаркеті, і розігрівають в мікрохвильовій печі. Ну, і звичайно, місця, у яких якість відповідає ціні. А ще я там регулярно буваю», – каже Костянтин Смолій. 

1.     Ресторан-пивоварня «Кумпель»

Я люблю, як кажуть в народі, «старий Кумпель», на площі Митній. Я живу неподалік і дуже часто, зустрічаючи гостей ввечері, поки не було «Делікатеки», водив їх туди. Насамперед тому, що ресторан працює 24/7. Але головне – там все чітко і добре. «Ось наше нами зварене пиво, ось наш борщик, ось ваш улюблений шніцель – завжди одного стандарту і завжди смачно». Присутній львівський флер, але не нарочито, тому ніщо не заважає всім навколо сконцентруватися на їжі.

Адреса: вул. Винниченка, 6.

2. Реберня «Під Арсеналом»

Заклад, який відкрився нещодавно. Якщо порахувати кількість місць, і уявити,  що у абсолютної заповнюваності і одночасному замовленні головної страви, її безвідмовно повинен отримати кожен стає зрозуміло, що колеги з «Фесту» (компанія-власник ресторану, Ред.) продумали все до дрібниць. Це складно, це круто і це смачно.

Адреса: вул. Підвальна, 5.

3. Кав'ярня-кондитерська «Лігумінка»

Міська локальна кондитерська. Її власниця вона ж головний майстер-кондитер, вигадник і відповідач за всі замовлення і бізнес, неймовірний фанатик своєї справи. Живе нею, у курсі всіх трендів і течій, пропонує відмінний асортимент. Рекомендую відвідати це місце. До речі, здебільшого сюди ходять львів’яни. 

Адреса: пл. Івана Франка, 77.

4. «Театр пива». Пивоварня Правда

Я знаю всіх хлопців, які там варять пиво. Вони відповідають за свій продукт і готові постраждати за нього, у разі, якщо комусь захочеться його образити. Без перебільшення – це одна з найсучасніших і найтехнологічних приватних пивоварень України. Бездоганна якість, готовність до експериментів, прекрасний асортимент. Не буду підбирати слова, щоб описати щоденну вечірню атмосферу місця. Досить просто один раз прийти о сьомій, щоб зайняти найкращі місця, і в неї зануритися. Але в першу чергу, звичайно, продукт – пиво чудове.

Адреса: пл. Ринок, 32.

5. «Світ кави»

Саме через те, що існує це кафе, я не планую відкривати свою кав'ярню у центрі Львова. У цьому немає ніякого сенсу, якщо немає ідеї, як зробити свій продукт ще краще, бути у ньому ще більш компетентним і дати гостю те, чого не отримує у «Світі кави»! 

Адреса: пл. Катедральна, 6.

6. Ресторан «Vintage Nouveau»

Мабуть, це єдиний ресторан авторської кухні, який я полюбив. По-перше, тому що краще познайомився з шеф-кухарем Юрою Ковриженком і оцінив його захопленість та постійне бажання розвиватися, а по-друге, тому що це єдине (!) у всьому місті місце, яке пропонує гостям хороші вина.  Не бурду і середньостатичний набір мережевого магазину на розлив, а відібрані і підібрані до страв позиції. 

Адреса: вул. Староєврейська, 25/27

7. «Хінкальня»

Класний формат міського кафе. Тут не треба нарікати на повільний сервіс, чекати особливої ​​подачі. Сюди треба прийти за своїми (моїми) 5-6 штуками хінкалі з м'ясом і зеленню, з'їсти харчо, за все про все заплатити близько 70 грн і піти ситим та задоволеним.

Адреса: вул. Федорова, 14 та пр. Крива Липа, 1.

8. Ресторан «Tante Sophie»

Сусід «Делікатеки». Кожен день спостерігаю за ними у себе на літньому майданчику або роблю фото на їх фоні. Крім того, що це місце з найфотогенічнішим фасадом, це ще й прекрасний зразок небанальної монопродуктової концепції. Лагідно називаю її «равликова». Відповідно, все тут про равлики, подачу і приготування. Дуже хвилювався за них спочатку, не хотів, щоби вони якось змінилися з часом. Добре, що відповідають своїм задумам і до сьогодні.

Адреса: вул. Друкарська, 6а.

9. Піцерія «Фелічіта»

Сюди за піцою. Це мережевий заклад родом з Луцька. Свого часу я був у цьому місті за контрактом, і тому знаю їх добре. Вважаю, піца може бути й кращою, але у Львові поки не з'явилася.

Адреса: пл. Міцкевича, 1.

10. «Tikithai» – стріт-фуд на Краківській

З тих пір, як вони, нарешті, перейшли на «живі» вокі, і почали готувати локшину, а не тримати бозна-що в мармитах, їм якось вдалося «закрити» моє постійне бажання з'їсти щось азіатське. Я дуже люблю і знаю цю кухню, а у місті пропозиції немає. Поки заходжу сюди. Сподіваюся, і мережа підтягне рівень, і Львів скоро порадує новими відкриттями з цією кулінарією.

Адреса: вул. Краківська, 4.

Водночас, на думку Костянтина Смолія Львову дуже бракує місць зі смачною їжею, міських кафе і таких, де можна спробувати щось «недомашнє», не як у бабусі, мами або «як в дитинстві».

«Наче нічого смачнішого не буває, – каже експерт. – Практично всі актуальні і потенційні ніші індустрії не зайняті, при уявній (на кожному куті) присутності закладу громадського харчування.

Такий поточний стан можна пояснювати безліччю причин, але, на мій погляд, ключових дві:

  • лінь і тут же – низький рівень компетенції і залученості людей всіх професій (особливо кухарів) у справу, яка забирає у них більшу частину часу;
  • нерозвинене приватне підприємництво в області виробництва продуктів харчування, як в секторі b2b (бізнес для бізнесу, – Ред.) так і b2c (бізнес для споживача, – Ред.). Про економічні складові мовчу. Вони завжди були, є і будуть».

 

Фото з офіційних сайтів закладів та сторінк у соцмережах

Підготувала Ганна Беловольченко

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!