У час війни важливі позитивні емоції. Уривок з книги Дмитра Кулеби

2505 0
Що робити українцям, коли фейки змішалися з правдами, а комунікативна війна стала не менш запеклою, ніж фізична, пише у оновленому видання міністр закордонних справ. Із новинками українських видавництв на найактуальніші теми ознайомлюйтесь у спецпроєкті «Читанка з Твоїм містом».

Розпочинаємо проєкт «Читанка з Твоїм містом», в якому щонеділі публікуватимемо уривки з нових книг на найбільш атуальні теми. Бо ми переконані, що освічена нація, яка читає, неодмінно переможе і відбудує власну країну.

Цього разу пропонуємо взятися за оновлене в 2022 році видання книги Дмитра Кулеби «Війна за реальність: як перемагати у світі фейків, правд і спільнот» видавництва #книголав із серії «Полиця нон-фікшн». Поштовхом до написання цього посібника з виживання в інформаційному просторі для дипломата і комунікатора, а зараз ще й міністра закордонних справ України, стала анексія Криму та початок війни в Україні у 2014 році. В ній брехня та маніпуляції стали ключовими інструментами. Ці принципи захисту в гібридній війні не змінилися з 2014 року, вони ті самі і ще більш актуальні після повномасштабного вторгнення.

«По-перше, під час гострої фази війни реальної у війні за реальність емоції тотально витісняють критичне мислення. Той, хто не піддасться цьому тиску, буде, як Україна – опанує себе під тиском найважчих лещат і дасть відсіч, – твердить автор. – По-друге, війна показує нам, наскільки складним є явище глибинних переконань. Наприклад, більшість українців, які навіть після 2014 року зберігали певні симпатії до Росії, повністю змінили свою думку після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення. Однак деякі все ще не вірять, що російські жорстокості навіть мали місце, або виправдовують їх».

Дмитро Кулеба пояснює, як не втратити відчуття реальності, коли фейки змішалися з правдами, а комунікативна війна стала не менш запеклою, ніж фізична. Автор переконує: інформаційній агресії можна протистояти. На прикладах України, інших країн та компаній дипломат аналізує, як відбувається війна за реальність.

«Твоє місто» публікує уривок книги, в якій дипломат виокремлює п’ять правил, що допоможуть навчитись у ній перемагати: спиратися на реальність, критично мислити, керувати емоціями, відчувати спільноту і взаємодіяти з державою.

Рахунок 3:1 на користь хороших новин

Такою є приблизна пропорція позитивних і негативних емоцій, необхідних людині для успішного розвитку та психологічного процвітання. Це експериментально доведена модель (її професорка психології, яка досліджує емоції і позитивну психологію Барбара Лі Фредріксон описує у статті The broaden-and-build theory of positive emotions, опублікованій в 2004 р. на The Royal Society):

«Коли позитивних емоцій недостатньо, люди застрягають. Вони втрачають свободу в поведінці та стають хворобливо передбачуваними. Але коли позитивні емоції надходять у достатній кількості, люди підносяться вгору. Вони стають продуктивними, креативними, стійкими, сповненими можливостей».

Це особливо важливо в умовах війни. Вона генерує переважно негативні новини. Саме тому перше піднесення, що його відчувають громадяни на початку війни, під тиском потоку інформації з фронту змінюється на втому, розчарування і, зрештою, роздратування через війну.

Але уявімо, що війна затяглася і негативні новини домінують над позитивними. Ми вже звикли до них, рецептори душі загрубіли. Утім, це не означає, що негативні новини не впливають на нас. Ми просто вже не помічаємо цього впливу й непомітно для себе деградуємо емоційно.

Комунікатору достатньо лише сформувати в нас переконання, що все погано. Далі наш мозок сам почне спотворювати реальність.

Коли ми в поганому настрої, то самі починаємо підживлювати його, бачачи все в темних кольорах. Боротися з цим можна й треба. Але боротьба має бути правильною. Дозу позитивних новин у своєму щоденному раціоні справді варто підвищувати. Однак лише цього недостатньо.

Ключ до встановлення балансу – змінювати ставлення до новин, а не самі новини. Мета цієї практики не в тому, щоби плавно перетворити себе на безтурботного йолопа. Мета – навчитися сприймати реальність зі здоровим скепсисом. Перейти від рефлекторної до продуманої реакції. Дати шанс позитивному сприйняттю реальності захистити нас від помилкових рішень.

«Висхідна спіраль» – так нейрофізіолог Алекс Корб називає процес виходу з піке, куди нас заганяє негатив, зокрема погані новини. На основі наукових досліджень мозку він рекомендує шість простих кроків, які може здійснити кожен, щоб увійти у висхідну спіраль:

• ставте цілі й ухвалюйте рішення – це спонукатиме зосереджуватися на досягненні цілей, і ви відчуватимете задоволення від кожного успіху на шляху до них;

• тренуйте тіло й добре спіть – фізичні навантаження та відповідні зміни в тілі, які ви спостерігаєте (схуднення, поява рельєфних м’язів тощо), приносять задоволення, а правильний сон дає розрядку мозку;

• сформуйте кілька звичок, які даруватимуть вам радість, – це сприятиме виробленню серотоніну і стане гарантією регулярного отримання позитивних емоцій;

• живіть тут і зараз – джерелом більшості тривог є проектування самих себе в минуле або майбутнє. Життя тут і зараз зменшує вплив на вас негативних емоцій та дає змогу краще контролювати свої реакції;

• дякуйте – висловлення подяки іншому й отримання подяк є прекрасним джерелом позитиву;

• довіряйте і любіть – людина, яка не довіряє, не здатна любити. Відсутність довіри й любові робить нас нещасливим. Особливо це стосується довіри, однієї з найдорожчих розкошів нашого часу;

• усміхайтеся.

Коротко кажучи, вольовим зусиллям знайдіть для себе джерела регулярних позитивних емоцій і тримайте їх біля себе.

У світі воєн і комунікацій ніхто не дасть їх вам добровільно. Вами легше керувати, коли ви занурені в негатив. Вирватися з нього – справа особиста.

Калібруйте свої джерела новин і коло спілкування таким чином, щоби позитивних новин було більше, ніж негативних. І не давайте жодній із них схиляти вас ані в бік ейфорії, ані в бік депресії.

Навіть просте визнання того, що комунікацією нас намагаються вибити з сідла, допоможе вгамовувати емоції та критичніше осмислювати реальність. Вам неодмінно все вдасться якнайкраще, і ви переможете. 

Mockup: Дмитро Тарадайка

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!