Фото: Микола Тис

Фото: Микола Тис

Велика радість на світі настала. Старовинні колядки від Уляни Горбачевської

7779 0
Дві найвідоміших мелодії світу базуються на українських народних наспівах.

Для українців спів – друге я. Це те, що нас відновлює. Навіть якщо ви не професійний співак, потрібно навчитися давніх взірців, бо вони як мантра, чистять нас і структурують.

Уляна Горбачевська – співачка, дослідниця автентичних українських пісень та давніх духовних наспівів радіє, що все це багатство дивом до нас дійшло, бо не все є в нотах. За її словами, досліджувати старі колядки ще починав знаменитий Микола Лисенко та інші етномузикологи у 19 сторіччі. У 60-70 роках 20-го століття їх записували на «бабіни», а у 80-х – на касети.

Також багато, каже Уляна Горбачевська, ми маємо матеріалу від живих носіїв. «Слава Богу, що не перервалася традиція і до сьогодні можна поїхати в глибокий хутір чи село і знайти бабцю, яка заколядує правильним звуком. Як це робили в давнину», – радіє вона.

За словами дослідниці, дві найвідоміших мелодії світу базуються на наших народних наспівах. Зокрема, «Щедрик, щедрик, щедрівочка…», що у США її знають як Carol of the Bells. А ще американський композитор Джордж Гершвін надихнувся колисковою «Ой ходить сон коло вікон» і написав арію Summertime.

Тож українці можуть бути цікаві світові тільки тим, що унікального витворили. «Треба то добирати, дочерпувати, довивчати і з тим йти в майбутнє», – каже Уляна Горбачевська.

Велика радість на світі настала

Велика радість на світі настала,

Яка претім нігди не бувала.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах!

Херувимів на престолі зящих,

Серафимів во Хрест предстоящих.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах!

Шо Іроде безумний ділаєш,

За Христосом вертепі шукаєш.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах.

Свят Бог народився в сей день і повився в яслах!

«Колядка «Велика радість настала» походить зі Львівщини. Я її вивчила з архівного запису – дідусь гарним галицьким діалектом наспівував. Таке не часто зустрінеш», – розповідає Уляна Горбачевська.

Текст складніший, натомість мелодія легко запам’ятовується. Її люблять діти і добре співати в родинному колі.

Колядка «Же ой як било із прежде віку»

Же ой як не било небо є землі,

Же тільки било синєє море,

Же на тім мори два янголови,

Же два янголови рибку ловили,

Же рибку ловили, родо родили.

Же браття, браття та й порадьмо ми си,

Же й порадьмо ми си та й зложемо си,

Же той по піймо золотий човен,

Же злотей човен, срібне весельце.

Же заснуємо мир христийонський,

Же мир христийонський, дім господарський!

«Колядка з Коломиї. Один з найстаріших текстів, який з’явився у нашій співочій традиції. Це абсолютно давній світогляд. Надзвичайна мантра, якій точно тисяча років. Тільки останній куплет – «Же заснуємо мир христийонський...» – долучений пізніше», – каже співачка

У горах дуже законсервована культура, продовжує вона. У гуцулів є відомий плес колядування, коли 12 чоловіків у повнім строї роблять обхід довкола храму. Їх освячують, а потім чоловіки розходяться по усіх присілках колядувати – може й на місяць, поки кожну хату не обійдуть. Якщо прислухатися до їх колядок, пояснює Уляна Горбачевська, то є там християнські тексти, а є «Летіла бджола в поле за медом….» – зовсім інший світогляд. У гуцулів це гармонійно поєднується.

А в Городейку біль забілила

А в Городейку біль забілила, дай Боже,

Біль забілила. Квітком заквила, дай Боже!

Пробудижеси Божая матір, дай Боже,

Ідуть до тебе я й три щедрачки, дай Боже,

Ідуть до тебе ю три щедрачки, дай Боже!

Перший щедрачок – ясне сонейко, дай Боже,

Другий щедрачок – ясне сонейко, дай Боже,

Третій щедрачок – дрібний дощейко, дай Боже!

Пробудижеси вся диханія, дай Боже,

Будем тішити й Бога хвалити, дай Боже!

Уляна Горбачевська зазначає, що це – лемківська давня щедрівка. Такі наспіви – одні з найстаріших, дохристиянських ритуальних форм. Їм легко може бути і тисячу років.

«Колись поклонялися сонцю, місяцю і зорям. І людина жила в цьому космологічному вимірі, коли все єдино. І цей відгомін дійшов до нас у цих наспівах», – додала вона. 

Фото: Микола Тис, Фейсбук-сторінка Уляни Горбачевської

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!