Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

Як запобігти раку. Перші симптоми та методи лікування

8194 0
Онкологія – проблема, яка стається чи не у кожній українській родині. При цьому розмов про хворобу зазвичай уникають. Але в людини, яка стикається віч-на-віч з нею, виникає чимало запитань. Відповіді Tvoemisto.tv спробувало дізнатися в головного лікаря медичного центру «ДельтаМед» Аркадія Савченка.
  • Рак – це збірне поняття. Що ж це за хвороба насправді?

На сьогодні тема досить табуйована в нашому суспільстві. На жаль, це хвороба, про яку більшість знає лише певні загальні поняття. Рак поєднує в собі цілу групу різних захворювань, які мають надзвичайно різний прогноз і, відповідно, лікування. Тільки фахівець у цій галузі може чітко роз’яснити проблему та донести істину до пацієнта, побудувати правильну лікувальну, діагностичну програму і скласти програму лікування при тих чи інших формах раку.

Тому серед онкологів є спеціалісти різного профілю. Тільки вузькі фахівці можуть надати вичерпну, а найголовніше – правильну інформацію для пацієнта.

  • Якими є перші симптоми онкології, які не можна пропускати?

В онкології є дуже велика група захворювань, які взагалі проходять безсимптомно. Важливо, щоб пацієнт зрозумів, основне в захворюванні – його профілактика. Тільки, якщо пацієнт буде проходити профілактичні огляди, ми можемо виявити захворювання на ранніх стадіях.

Серед симптомів у пацієнтів, які хворіють онкологічними захворюваннями, основні – це дисфункція певних органів, яка не минає, а є упродовж тривалого періоду. Якщо говоримо про органи травлення, це поява певних болів, виділень чи то з ротової порожнини, чи при актах дефикації у пацієнта, або болі до/після прийому їжі.

При захворюваннях органів дихання – поява хронічного кашлю, задишки у пацієнтів. Якщо рак м’яких тканин, грудні залози, це переважно поява певних вузлових утворень, які є візуальні та прощупуються пальцями у пацієнта.

Звісно, ми не забуваємо про основний симптом – це біль. Якщо він турбує пацієнта тривалий час, потрібно звернутися до фахівця – спочатку проконсультуватися у свого сімейного лікаря, який уже скерує на той метод діагностики, який заперечить або підтвердить хворобу.

  • Чи може схуднення, слабкість організму бути ознаками онкології?

Онкологічне захворювання відносимо до хронічних захворювань. Воно впливає на фізичну і розумову працездатність пацієнта. Тож, якщо пацієнт має немотивовану слабкість, це повинно його насторожити. Звісно, сучасний ритм життя вимагає від пацієнта і тривалого робочого дня, і фізичних навантажень, і розумового виснаження. Але якщо ми не маємо надмірних навантажень, не можемо пояснити, чому виникає втома, зрозуміло, що це дзвіночок від організму, який може бути одним з перших симптомів онкологічного захворювання.

  • Існує думка, якщо вчасно виявити хворобу, то лікування буде простішим і швидшим, а результат для пацієнта здебільшого позитивним. Вчасно – це коли?

Онкологія не відрізняється від інших соматичних захворювань. Тому рання діагностика дає можливість як уникнути ускладнень, так і покращити результат лікування. Розуміння вчасності для самих пацієнтів – це від моменту генералізації самого захворювання і до виникнення незворотних змін в організмі. Часто ми маємо ефективне лікування онкологічних захворювань, але, на жаль, ті зміни, які виникли в організмі, внутрішні пошкодження, які були ними спровоковані, не дають можливість пацієнту повноцінно відновитися. Вони призводять до тривалої інвалідизації, або стають тим чинником, який поступово виснажує організм і призводить до його смерті.

  • Чи надаєте ви психологічну допомогу і підтримку онкопацієнтам?

Звісно, коли пацієнти дізнаються про захворювання, це для них шок. Усі пацієнти, незалежно від свого соціального статусу, статі, віку, проходять певне психологічне сприйняття своєї онкологічної патології.

Це також завжди виклик для родичів, сім’ї, бо не тільки пацієнт має усвідомити важкість його хвороби, зміни чекають і на його родину. Тут ми використовуємо комплексний підхід – є можливість медикаментозного, хірургічного, променевого лікування. Але й важливе – лікування психологічне, це більше допомога пацієнту правильно усвідомити свій стан, хворобу, і в новій реальності відновити контакти з родиною, оточуючими.

Тож наші пацієнти спілкуються з психологом, психотерапевтом за потреби, і ми бачимо набагато кращий ефект від лікування. Тому що, коли пацієнт налаштований позитивно, коли в нього знялася психологічна напруга, шанс на одужання зростає. Це великий плюс до лікування, якому надаємо велику увагу, і просимо навіть тих пацієнтів, які вважають, що їм така допомога не потрібна, провести один-два сеанси з психологом, обговорити, – це дає свої результати.

  • У вашому центрі є можливість для пацієнта залишитися на денному стаціонарі, чого немає в інших. Яким пацієнтам доступна така опція?

Якщо говоримо про хіміотерапевтичне лікування, більша частина пацієнтів з онкологією потребують лише перебування в денному стаціонарі. Тобто пацієнт проходить дообстеження, сеанс лікування, перебуває необхідний після його завершення і певний період під спостереженням медичного персоналу. Далі він може повертатися додому.

Центр наш – невеликий, але на сьогодні він залишається профільним для міста Львова та області. В нас функціонує шість палат і одномоментно ми можемо обслуговувати  – до 18-20 пацієнтів. Складаємо відповідні графіки, підлаштовуємося під наші можливості та можливості пацієнта, стараємося, щоб це лікування було максимально комфортне та ефективне для пацієнтів. Розуміємо, що частина з них потребує допомоги своїх родичів, бо всі вони працюють, можливо, дехто має транспортні проблеми з добиранням, – ми це враховуємо при  проведенні процедур лікування.

Інколи пацієнт потребує і 12-годинного перебування і нагляду, тобто весь період роботи стаціонару. Частину пацієнтів це лякає. Тому що вони мали гіркий досвід лікування в інших центрах чи державних структурах, де після виписки зі стаціонару залишалися зі своїми проблемами сам на сам. Ми такого стараємося не допускати, і навіть якщо пацієнт перебуває в стаціонарі, він має можливість комунікувати зі своїм хіміотерапевтом для уточнення певних моментів його лікування.

При цьому, ми намагаємося максимально прописати та роз’яснити інформацію щодо лікування в домашніх умовах, хоча лікуючий лікар контактує з пацієнтом практично цілодобово. Це для того, щоб при виникненні певних питань на них швидко відповісти та скерувати правильно пацієнта.

  • Розкажіть, які види обстежень пропонуєте в «Дельта Мед»?

Коли людина захворіла на онкологію, то думає, що має певну протекцію від всіх інших захворювань, насправді – все навпаки. Всі соматичні захворювання, яких не було раніше – артеріальний тиск, ішемічна хвороба, цукровий діабет, загострення хронічних захворювань органів кишково-шлункового тракту на фоні лікування онкології загострюються.

Ми зрозуміли, що є необхідність суміжних спеціалістів. Наші пацієнти потребують і терапевта, і кардіолога, і невролога, і консультацій хірурга, чи акушер-гінеколога та низки інших спеціалістів. Тому в нашому центрі функціонує поліклінічне відділення, де на сьогодні приймають лікарі 27 спеціальностей, які обслуговують не тільки онкологічних хворих, а й іншого профілю. Також наші фахівці здійснюють онкопревенцію. Можливо, вони трохи більше насторожені, бачачи онкологічних пацієнтів щодня, тож часто акцентують на профілактиці цієї хвороби.

Крім того, ми маємо можливість здійснювати лабораторну діагностику, як-от забір крові чи інших біологічних рідин і проводити їх дослідження. Так само функціонують ультразвукові апарати, що дають можливість проводити скринінг як малих органів, внутрішніх органів, м’яких тканин гінекологічно-кардіологічного профілю. Паралельно функціонують маніпуляційний кабінет, ендоскопічна, а також операційний зал, де ми можемо проводити пацієнтам операцію одного дня або діагностично-інтровенційні процедури, яких потребують онкологічні хворі або ті, хто лікується у центрі.

Коли ми відкривали наш центр, то було багато пацієнтів, які зневірилися в українській медицині. На відміну від Ізраїлю, який відомий високим професійним і технологічним рівнем. Значна частина пацієнтів не мала фінансової можливості їхати і лікуватися там, тому була спільна ідея забезпечити їм ту ж якість, той же рівень професійної допомоги у Львові. Ми реалізували виклик, на який в українському суспільстві був запит.

Це спільний українсько-ізраїльський проєкт. Більшість фахівців  пройшли стажування в одному з найбільших закладів – Тель-Авівському медичному університеті за своїим профілями – онкологія, онкохірургія, мамологія, хіміотерапія, дерматологія з ортопедією, і сімейна медицина. Крім того, наші спеціалісти мають можливість безпосереднього контакту з провідними фахівцями міста і відповідними спеціалістами медичної галузі Ізраїлю. За бажанням пацієнта ми допомагаємо знайти контакти, провести консультацію як онлайн, так і при бажанні організувати лікування в Ізраїлі.

  • Чи може людина перемогти рак?

Онкологічні патології – досить цікаве захворювання, бо, певною мірою, відображають бажання людства до вічного життя. Власне, ракова клітина ніби вічне життя, і вона ніяк не може померти.

Звісно, що рак можна перемогти. Відповідаючи на питання: «Що таке вчасна діагностика», ми наголошуємо, що це – нормальне лікування, якісне життя пацієнта і можливість до його повного одужання. Стосовно ремісії, то завжди пояснюю пацієнтам, що перші п’ять років після лікування, навіть якщо ми нічого не знаходимо, кажемо пацієнтам, що у них є ремісія, для того, щоб вони вчасно проходили профілактичні огляди. Аби ми могли вчасно виявити захворювання, повторно ефективно його пролікувати.

Тож, щоб перемогти рак, необхідні вчасна діагностика та правильне адекватне лікування. Оскільки в мене профільний напрямок – онкохірургія, завжди акцентую пацієнтам, що робота над онкологічним хворим – це завжди командна комплексна робота. Не може більшість захворювань розглядати лише онкохірург, хіміотерапевт чи променевий хірург. Робота над пацієнтом є етапна і залучає усіх трьох спеціалістів. Тільки комплексне лікування дає можливість отримати гарний тривалий результат і повне одужання.

  • Ваша порада щодо того як потрібно жити, аби рак не з’явився в нашому житті?

По суті, онкологія є в кожного з нас, і необхідна ефективна робота імунної системи, яка дає нам так званий генетичний гемостаз, тобто можливість самостійно побороти онкологію. Якщо цей механізм дає збій, чи то в підлітковому, чи в старечому віці, тоді хвороба розвивається. Імунна система – це білок, який ми беремо з доброго харчування, здорові продукти людського організму. Також важливий психологічний стан, бо якщо є стрес, не якісне харчуння може статися збій.

Не варто створювати сприятливих умов для розвитку раку. Цьому можуть сприяти різні ситуації в нашому житті, на які ми навіть не звертаємо уваги. Наприклад, контакт з хімічними речовинами без належного захисту, надмірна інсоляція при довгому перебуванні на сонці, щоб, наприклад, засвоювався вітамін D. Також перебування в урбаністичному середовищі, коли нашому здоров’ю шкодить виділення канцерогенів.

Допоможуть тільки комплексний підхід і вчасна діагностика, коли ми попереджаємо можливий розвиток хвороби.

Юлія Осим

Відео Дар'ї Кучер 

Матеріал підготовлений в межах проєкту медіа-хабу «Твоє місто» «Майстерня здоров'я»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!