Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

«Нас зробили крайніми». Що у Львові з вакцинацією вчителів та як дають раду інші міста

7604 0
Тvoemisto.tv дізналося, чи працюють сьогодні львівські школи, де немає 80% вакцинованих педагогічних працівників, що на це кажуть директори, вчителі та батьки, а також, за яким форматом та як вчаться в інших областях України.

Від сьогодні, 23 вересня, уряд запровадив у Львові та всіх регіонах України «жовту» карантинну зону, а відповідно і нові карантинні обмеження. Зміни торкнуться майже усіх сфер життя – транспорту, відвідування закладів громадського харчування, кінотеатрів та інших закладів культури, спортзалів та фітнес-центрів, а також шкіл, дитсадків та вишів.

Але якщо для більшості галузей карантинні вимоги чітко прописані (масові заходи заборонені за участю більш ніж однієї людини на 4 кв. м площі, не більше 4 людей за столиком в закладі громадського харчування, відстань між столами – 1,5 м тощо), то для навчальних закладів все набагато категоричніше.

За словами першого заступника міського голови Андрія Москаленка, від сьогодні зможуть працювати лише ті заклади освіти, де 80% працівників отримали хоча б одну дозу вакцини. Із таким рішенням погоджуються далеко не всі. Вчителі, як і батьки школярів, запевняють, що коли влада не допускатиме людей до роботи, а дітей до навчання, готові навіть до радикальних рішень – наприклад, протестів.

Без обмежень може бути гірше

Зважаючи на те, що захворюваність стрімко зростає, обмеження є необхідними. На цьому наполягають медики. 

Згідно із постановою Кабміну, оскільки Львів перейшов у «жовту» зону, починаючи від сьогодні, 23 вересня, заклади освіти можуть працювати лише ті, де є понад 80% вакцинованих, мають сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 годин або довідку про те, що перехворів протягом останніх шести місяців.

Читайте також: Від сьогодні Львів у «жовтій» зоні карантину. Які обмеження діятимуть

Лікарка-епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Оксана Пушкарьова вважає, що введені у Львові та області обмеження наразі є найбільш дієвим способом запобігти різкому зростанню захворюваності та мінімізувати спілкування невакцинованих, оскільки складно сказати, наскільки велику загрозу вони становлять.

«Якщо у нас не будуть вакциновані вчителі, які працюють з дітьми, а в закритому приміщенні вони перебувають 45 хвилин, то, очевидно, якщо серед них є хворий, він інфікує інших. Вчитель спілкується з різними класами, з колективом, він швидко поширює цей вірус, відтак, маємо стрімке захворювання. Якщо ти не вакцинований, тоді сидиш вдома, не відвідуєш ніякі заклади і не спілкуєшся з іншими людьми. Кожен має право на своє безпечне середовище», – каже вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Дайте школам працювати

Як розповів Тvoemisto.tv PR-директор !FEST Тарас Маселко, у своїх закладах вони хочуть досягнути дозволено порогу, щоб всі могли працювати. У школах мережі вакциновано більше 80% персоналу, тому навчання там продовжать у звичному ритмі. Стосовно ресторанів, у більшості вимога теж виконана. Там, де кількість вакцинованих працівників є меншою, продовжать працювати згідно з вимогами, які передбачає «жовта» зона. Завершити щеплення першою дозою сподіваються упродовж кількох тижнів.

Читайте також: Школи і садочки у Львові працюватимуть, але за певних умов. Роз'яснення

«У закладах харчування продовжуємо щеплювати першою дозою працівників, хто не вакцинувався. По школах у нас ще до введення змін була значно вища статистика. Ми розуміли, що діти – це все-таки більша відповідальність. Крім того, у наших школах є обов’язковими не тільки щеплення від Covid-19, а й іншими вакцинами, визнаними в Україні. Які би погляди не були, якщо ми хочемо, щоб дитина соціалізувалася і не несла загрози іншим дітям, вакцинація є тим інструментом, який допомагає», – додає він.

Директори львівських державних шкіл не надто охочі розповідати ситуацію щодо вакцинації своїх підопічних. Так, директорка школи №23 Любов Милян запевнила, що частка їхніх вчителів вже провакциновані, решта – щеплення надолужують, тож процес навчання у школі відбувається за звичним графіком.

У школі №95 на запитання, чи діють від сьогодні в їхньому навчальному закладі обмеження, відповіли, що працюють ті, хто має відповідні документи.

«Обмеження дійсні для всіх. Працюють ті, хто має відповідні документи. За оперативними даними, у нас провакциновановано орієнтовно 67% працівників», – каже директорка школи №95 Наталія Приймак, зазначивши, що процес щеплення серед вчителів надалі продовжується і люди активно вакцинуються.

Вийшли на роботу сьогодні й вчителі школи «Первоцвіт». За словами директорки навчального закладу Христини Мельник, вона поки що має лише одну дозу. Їй відомо, що зараз вчителі продовжують вакцинуватися.

«У кого протипокази – несуть довідки. Є такі, що недавно перехворіли і теж мають в листках непрацездатності прописано про перенесену хворобу», – каже вчителька.

За її словами, всі в школі налаштовані оптимістично, адже самі не хочуть залишитись без роботи і дітей не можуть позбавити очного навчання.

Читайте також: Як працюватимуть ресторани, спортзали і кінозали у Львові у «жовтій зоні»

Менше 80% провакцинованих вчителів є у ліцеї ім. Василя Симоненка. Ті, хто не вакциновані, не розуміють, чому влада саме освітян зробила «крайніми» і намагається закрити школи. За словами педколективу, ті вчителі, педагоги, які хотіли, проявили бажання вакцинуватися, вже це зробили. Вони не розуміють, чому всіх інших також змушують це робити.

«Вакцинація насамперед є добровільною. Нас не мають права не допустити до роботи. Це порушення прав. Складається враження, що за рахунок освітян місто хоче покращити статистику вакцинації, яка в нас, швидше за все, провалена», – запевняють вчителі одного із ліцеїв Львова.

За словами педагогів, у їхньому ліцеї, як і в більшості інших, й так дотримуються всіх норм карантину: вчителі на уроках перебувають у захисних масках або щитках, діти на перервах пересуваються також у масках, у класах є всі необхідні засоби гігієни, періодично класи провітрюють. Крім того, у школи взагалі не впускають батьків, а при наявності будь-яких симптомів нездужання чи то дітей, чи вчителів – вони залишаються вдома.

«Транспорт у Львові, як їздив без дотримання карантину, так і надалі їздить. Супермаркети, де немає вікон, а деколи і належної системи вентиляції повітря, надалі працюють. Люди ходять розважальними центрами, відвідують спортивні зали, фітнес-клуби, а школам працювати не можна», – кажуть вчителі.

Читайте також: На Львівщину прибули американські ліки від Covid-19

Якщо їх не допустять до роботи, вони готові звертатися до адвокатів і доводити справу до суду.

«Сьогодні нас не допустять до роботи, а завтра нам закинуть, що ми самовільно не вийшли на роботу. Де є указ чи постанова, що через відсутність вакцинації від коронавірусу вчителя не допустять до роботи?.. Якщо нам пред’являтимуть ультиматуми – або ви вакцинуєтеся, або не виходите на роботу – буде бунт! Ми вже сьогодні готові вийти під стіни Львівської міської ради та пікетувати», – додали у ліцеї.

Що кажуть батьки

Наразі більшість батьків, з якими вдалося поспілкуватися і чиї діти відвідують львівські навчальні заклади, зазначили, що сьогодні їхні діти пішли до шкіл, незважаючи, чи в школах досягнута межа 80% вакцинації педагогів, чи ні.

«Для мене альтернативною є онлайн-навчання, і його якість у школі, де навчаються мої діти, мене повністю задовольняє. Крім того, немає гарантії, що вакцинована людина не передає вірусу. Вакциновані вчителі можуть заражати дітей так само, як невакциновані. Вакцинація потрібна для того, щоб зберегти життя самому вчителю, вона не вплине на поширення хвороби серед дітей. Тому ці заходи мене, чесно кажучи, дивують», – каже львів’янин, батько двох школярів Богдан Стасюк.

Крім того, за словами батька, не зовсім нормальним є рішення про те, аби вчителі робили ПЛР-тестування. Адже у поліклініках вони напряму контактуватимуть з хворими.

«Розумію, що треба стимулювати людей до вакцинації. Очевидно, десь в інших країнах це робили би нормальними способами, бо не можна заставляти когось щепитися примусово, це має бути добровільне рішення. Але ставити альтернативою ПЛР-тестування, яке зводить в одному коридорі хворих людей зі здоровими, – це, як на мене, повна дурня», – додає він.

Батькам, чиї діти ходять у школу №95, що на вул. Кавалерідзе, вчора ввечері вчителі спочатку написали, що діти навчатимуться дистанційно, а згодом, трохи пізніше уточнили, що всі діти таки йдуть до школи. «Сьогодні син до школи пішов. Як буде далі, поки що нічого не кажуть. Дуже сподіваюся, що це буде навчання офлайн, а не дистанційне», – каже мама одинадцятикласника Марія.
 

Читайте також: Ляшко оголосив про введення обов'язкової вакцинації для освітян

Схожа ситуація у школі №66, що на вул. Науковій. Оксана, донька якої ходить у 7 клас каже, що хоч їхня школа не увійшла в число тих, де 80% вакцинованих вчителів, проте діти все одно сіли за парти.

Вкрай не хоче дистанційного навчання й Марія, двоє доньок якої навчаються у школі №43, що на вул. Масарика. Марія ж припускає, що якщо не всі вчителі вацинувалися, то на це вони мають свої причини. 

За словами жінки, її діти сьогодні до школи пішли, проте вчора ввечері від вчителів прийшло повідомлення, що через перехід Львова в «жовту» зону, в освітньому процесі відбудуться зміни.

Зокрема, як йшлося у повідомленні, до навчального процесу допустять персонал школи за умови повної або часткової вакцинації, а також за наявності медичної довідки.

«Нам пояснили, що будуть зміни у навчальному процесі, а саме: заміна окремих предметів, не працюватиме гардероб (одяг учні початкових класів забирають у свої класні кімнати), відсутність групи продовженого дня (для учнів початкових класів) та відсутність гурткової роботи», – каже Марія, яка до кінця не розуміє, як надалі мають вчитися її діти, одна з яких таки залишається на групу продовженого дня.

Як в інших областях

У сусідній з Львівською – Івано-Франківській області – спокійно можуть працювати більше 80% шкіл та садків. За словами керівника департаменту освіти Івано-Франківської міськради Ігоря Максимчука, щоб досягти такого результату.  Тут педагогів навіть преміювали.

«Тим, хто вакцинувався до 1 вересня, ми якраз оформлюємо документи на премію. Є відповідне рішення виконавчого комітету і їм буде виплачено 1 тисячу гривень. Станом на сьогодні, у нас всі садки і школи провакциновані. Тобто більше, як 80% можуть спокійно працювати. Все дало результат: і премії, і організаційна робота, і індивідуальна, і співпраця з медичними установами. У сукупності все дало позитивний результат. Якщо буде «червона» зона, то всі освітяни будуть зобов’язані мати вакцинацію», – каже Ігор Максимчук.

Читайте також: Вакцинація на Львівщині «просіла» після закінчення запасів Moderna

Як зазначили у пресслужбі Харківської ОДА, у них, станом на сьогодні, 23 вересня, з 698 шкіл на дистанційне навчання перейшли лише 70 шкіл, що становить 10%. Решта працюють у звичному режимі, бо всюди вакцинація досягнула 80%. Що стосується дитячих садочків, то вони також усі працюють.

У коментарі Тvoemisto.tv керівник департаменту освіти Одеської ОДА Олександр Лончак зазначив, що у звичному режимі від сьогодні у них працюють 324 заклади освіти. Саме в цих закладах провакциновано 80 та більше відсотків працівників. Натомість, 464 заклади перейшли на дистанційну форму навчання, крім учнів 1-4 класів.

«Щодня кількість вакцинованих педагогічних працівників у нас збільшується. Загалом по наших школах провакциновано 56,3% працівників. У порівнянні з учорашнім днем, ця кількість зросла на півтора відсотка. Велика активність щодо вакцинації у нас спостерігається серед працівників вищих навчальних закладів. Наразі жоден з вишів не працює у звичному форматі, тому так. Що стосується коледжів, то 6 працюють очно, а 7 – дистанційно. Щодо закладів профтехосвіти, то 7 працюють очно, всі інші – дистанційно», – каже Олександр Лончак.

Відмовляються вакцинуватися технічні працівники, адже аргументують це тим, що не контактують з учнями. Також не надто охоче це роблять педпрацівники, яким за 60.

Читайте також: Початкову школу та дитсадки не закриватимуть за будь-якого рівня епіднебезпеки, – МОЗ

«Ми багато проводимо роз’яснювальної роботи. Крім того, у кожній школі працює мобільна бригада. У нас не передбачуване стимулювання чи преміювання, аби люди вакцинувалися. Більшість наших педагогічних працівників розуміють, що найкращий формат навчання – це очний. І саме це є найкращим стимулом до їхньої вакцинації», – додав головний освітянин Одещини Олександр Лончак.

Освітяни у Львові дивуються, чому торгові центри, ресторани, де також є велика імовірність інфікуватися, працюють, а їм прописали такі жорсткі вимоги, створили умови, за яких їм робити щотри дні ПЛР-тести зовсім не вигідно, і їм фактично не залишають вибору.

На Львівщині сподіваються, що завдяки введеним обмеженням показники вакцинації серед освітян за кілька тижнів суттєво покращаться, і більшість шкіл таки перейдуть на очну форму навчання. Водночас, за процес щеплення педагогів відповідатимуть громади.

Ольга Шведа, Юлія Осим

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!