На правах реклами
Фото: Войтек Яргіло / PAP

Фото: Войтек Яргіло / PAP

Знай свої права. Як біженцям з України легально та безпечно працювати в Польщі

1841 0
Відповідно до Спеціального закону, біженці з України в Польщі мають такі самі права, як громадяни Польщі, зокрема право на легальне проживання, працю та оформлення пільг.

Через війну в Україні зараз у Польщі понад 2,5 мільйона українців, з них біля мільйона прибули після 24 лютого. Щоб налагодити життя та забезпечити свої сім’ї, їм потрібна стабільна й безпечна робота. Проте пошук роботи в іншій країні – це завжди стрес, адже потрібно вміти орієнтуватися в новій системі та розуміти правила дій на ринку праці. Для того, щоб українці краще володіли інформацією про польський ринок праці, власні трудові права і, у випадку їх порушення, могли себе захистити, Міжнародний комітет порятунку (IRC) в Польщі ініціював створення соціальної кампанії «Знай свої права».

Головна мета – допомогти і захистити

Згідно з дослідженням ринку праці, проведеним IRC торік, 70% опитаних біженців з України вказали пошук роботи як найнагальнішу потребу. Проте незадовільні умови праці, нижча від мінімального рівня заробітна плата, відсутність правового захисту та нерегламентований графік роботи – головні перепони, які заважають біженцям знайти безпечне й стабільне працевлаштування в Польщі. Погіршує ситуацію і той факт, що більшість біженців з України становлять жінки, багато хто з яких має доглядати за дітьми, — це також ускладнює процес пошуку гідного місця праці.

«Головна мета кампанії соціальної взаємодії «Знай свої права» – інформувати українців про їхні трудові права, допомагати на ринку праці, підвищити рівень обізнаності щодо прав працівників серед українських переселенців у Польщі та ознайомити українців з особливостями польського ринку праці», – каже юрист Інституту правової держави в Любліні Віктор Крижанівський.

Віктор Крижанівський - юрист Інституту правової держави в Любліні 

За його словами, Міжнародний комітет порятунку надає не лише базову інформацію про те, де шукати послуги, які типи контрактів існують у Польщі та які зобов’язання має роботодавець перед працівником, а й корисні джерела та контакти для отримання додаткової інформації або юридичної підтримки від партнерів, з якими він співпрацює.

IRC прагне охопити українську аудиторію в Польщі, а також тих, хто все ще перебуває в Україні, але розглядає можливість виїхати, задля того, щоб допомогти їм приймати більш виважені рішення. Зокрема, комітет співпрацює з низкою українських лідерів громадської думки, серед яких Олена Дехтяр, Аревік Арзуманова, Наташа Калініна та інші. Мета — висвітлити як подробиці законодавства, так і історії людей, які вже працюють у рамках чинного правового поля.

Як знайти безпечну й стабільну роботу в Польщі

Перш ніж шукати стабільну роботу, юрист Інституту правової держави в Любліні Віктор Крижанівський радить почати вивчати польську мову. Далі варто підготувати резюме і за бажанням звернутися до місцевого центру зайнятості (Urząd Pracy).

Також можна час від часу переглядати польські інтернет-ресурси з пошуку роботи, зокрема Jobs.pl, pracuj.pl, yavp.pl, або скористатися пропозиціями та порадами близьких і знайомих.

Перевірити роботодавця можна в реєстрі (KRS або CEIDG), а в соцмережах поцікавитися відгуками про нього та умовами праці.

Задля безпеки під час працевлаштування важливо обговорити основні умови праці - вимоги, права та обов'язки працівника і роботодавця, а також визначити коли, скільки разів на місяць і у який спосіб Ви отримуватимете заробітну плату.

Перед підписанням трудового договору варто попросити, щоб Вам надали для ознайомлення правила внутрішнього трудового розпорядку та безпеки праці. Якщо щось у договорі викликає у Вас занепокоєння, радимо проконсультуватися з юристом.

За словами юриста, для роботодавця важливе значення має резюме претендента на посаду. Поради щодо  резюме:

  • одне резюме – одна посада, яка розглядається;

  • назва посади в резюме має бути зрозумілою та відображати суть Вашої роботи;

  • інформація в резюме має бути відповідною до обраної посади — все, що не стосується цієї посади, видаляйте;

  • обсяг: одна, максимум дві сторінки. Принцип «що більше, то краще» не застосовують для резюме; 

  • фотографія в резюме є бажаною, але не обов’язковою, і точно не варто додавати невдалу або недоречну фотографію;

  • вказуйте лише ті контакти, котрими Ви реально користуєтеся.

Права найманих працівників та трудові договори 

Відповідно до Спеціального закону, біженці з України мають такі самі права, як і громадяни Польщі, а саме: право на легальне проживання, працю та оформлення пільг. Знання своїх прав і правил на ринку праці допоможе знайти кращу і більш стабільну роботу, уникнути складних ситуацій.

Кожен, хто починає працювати в Польщі, повинен підписати письмовий договір з роботодавцем перед першим робочим днем. В договорі повинні бути вказані сторони (роботодавець і працівник), вид договору, дата укладення, тип роботи, розмір заробітної плати брутто (до оподаткування), дата початку трудової діяльності та робочі години. Працівник повинен отримати на підпис договір зрозумілою для нього мовою. При цьому заробітна плата, зазначена в договорі, не може бути нижчою за мінімальну. Мінімальна заробітна плата також впливає на погодинну ставку за договором найму/підряду.

Трудовий договір зобов'язує працівника відпрацьовувати встановлений робочий час. На працівника також поширюються правила розірвання трудового договору та правила оплати понаднормових годин праці, визначені Трудовим кодексом. Окрім цього, в Польщі  при підрахунку днів відпустки (і майбутньої пенсії) має значення тривалість трудового стажу, який враховується при нарахуванні пенсії, а також стаж роботи/навчання в Україні. До нього зараховується не тільки робота за трудовим договором, а також, наприклад, навчання у професійно-технічному училищі (три роки стажу роботи), закладах середньої спеціальної освіти, таких як технікум (до п’яти років), в або закладах вищої освіти – вісім років зараховуються до стажу роботи (навіть якщо час навчання був коротшим). Від тривалості трудового стажу залежить, чи має працівник право на щорічну відпустку тривалістю 26 днів за відпрацьований робочий рік (десять і більше років стажу) чи 20 днів (менше десяти років).

Якщо працівник почав працювати на нового роботодавця протягом календарного року, тривалість відпустки визначається пропорційно відпрацьованому в цього роботодавця періоду. Один відпрацьований місяць відповідає 1/12 відпустки. Відпустка повністю оплачувана. У разі невикористання будь-яких днів відпустки, до припинення або закінчення трудових відносин, працівник має право на грошову компенсацію за всі невикористані дні відпустки або може бути відправленим у примусову щорічну відпустку.

Також працівник має право на оплату в розмірі 80% за дні, коли перебував на лікарняному, підтвердженому листком непрацездатності. Якщо лікар виявив, що працівник погано почувався до дати огляду, листок непрацездатності може бути виданий на три дні, що передували огляду.

Види трудових договорів

У Польщі існує три типи договорів, пов'язаних з трудовою діяльністю та працевлаштуванням: трудовий договір (umowа o pracę), договір доручення (umowa zlecenie) та договір найму/підряду (umowa o dzieło).

Umowa o pracę:

  • працівник захищений з боку державних органів у випадку порушень умов праці;
  • стандартний восьмигодинний робочий день;
  • оплачувана відпустка;
  • отримання оплачуваних лікарняних;
  • медичне страхування;
  • зарплата не нижча за мінімальну;
  • роботодавець не має права безпідставно звільнити працівника до закінчення терміну дії договору.

 

Umowa zlecenie:

  • працівник із роботодавцем домовляєтеся про умови праці (кількість годин на тиждень, дні тижня, обов’язки);
  • працівник може мати медичне страхування;
  • працівник не отримує лікарняних;
  • працівник не має оплачуваної відпустки.

 

Umowa o dzieło – договір про виконання певної роботи:

  • робота має тимчасовий характер, а оплата прив’язана до результатів, зазначених у контракті (працівника наймають на певний термін, після його закінчення договір стає недійсним);
  • працівник не підпадає під дію Трудового кодексу;
  • працівник не матиме страхування, лікарняних та відпустки.

 

При роботі за трудовим договором повний робочий день винагорода не може бути менша за мінімальну заробітну плату в Польщі. Станом на 1 травня 2023 року це 3490 злотих. Із 1 липня 2023 року мінімальна зарплата становитиме 3600 злотих.  

У 2023 році зросла й мінімальна оплата праці за годину: станом на 1 травня вона становила 22,80 злотих, а з 1 липня зросте до 23,50 злотих брутто.

У випадку порушення умов трудового договору працівник має право подати скаргу щодо дій роботодавця до Державної інспекції праці Польщі (РІР, державний орган, що захищає права працівників), або ж до суду.

Корисні й потрібні контакти

Якщо вам знадобиться супровід або допомога, юрист Інституту правової держави в Любліні Віктор Крижанівський радить звертатися до установ, відповідальних за підтримку працівників, та до партнерів кампанії «Знай свої права»:

Сайт Урядового порталу узагальнює найважливіші моменти, пов’язані з трудовим законодавством.

Krok Do Pracy. Якщо Ви перебуваєте в Познані чи Катовіце, можете знайти допомогу в пошуку роботи у Центрі підтримки й інтеграції «Krok do Pracy».

Юридична допомога онлайн. Якщо Ви перебуваєте в будь-якому іншому регіоні Польщі, зареєструйтеся тут, щоб отримати правову допомогу в галузі міграційного та трудового права, дізнатися про свої права й одержати допомогу з юридичними документами онлайн.

Login Lublin. Щоби дізнатися більше про права біженців з України, тут можна знайти багато корисної інформації, яку підготував Інститут верховенства права, а також контактні дані для іноземців, які бажають отримати пораду чи консультацію щодо легалізації або інтеграції, зв’язатися з юристами і консультантами.

Polish Migration Forum Foundation. Фундація польського міграційного форуму (PFM) пропонує безкоштовні консультації фахівця з питань легалізації перебування (українською, російською, польською, англійською мовами); фахівця зі створення та розвитку бізнесу (польською та англійською мовами); кар’єрного радника (польською, українською, російською, англійською мовами). Також PFM надає безкоштовну юридичну підтримку (польською, українською, російською, англійською, французькою мовами) і багато іншого. Щоб скористатися послугами, напишіть на електронну адресу: [email protected] або зателефонуйте за номером +48 692 913 993.

Сайт Державної інспекції праці (РІР). На сайті можна отримати загальнодоступну інформацію щодо трудових прав, а також інформацію для громадян України про порядок легального працевлаштування в Польщі - працює інфолінія для працівників з України.

 

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!