Чому 14% дітей після початкової школи не вміють читати. Роз’яснення експертів

20151 4
Основною причиною, на думку педагогів, є кадровий голод.
фото: ridna.ua

фото: ridna.ua

14% дітей після закінчення початкової школи не вміють читати й рахувати. Про це під час Серпневої конференції педагогічних і науково-педагогічних працівників Києва повідомив заступник міністра науки та освіти Вадим Карадній.

Йдеться про те, що 13, 6% четвертокласників не вміють додавати, віднімати, множити та ділити. Для них ще є дуже складними завдання на міркування, аналіз, а також майже 14% не вміє прочитати тест, зрозуміти його чи знайти відповіді до певного завдання.

Як розповів під час ефіру ток-шоу «Наші реформи» в студії Tvoemisto.tv директор гімназії Шептицьких Олег Ладнюк, є кілька причин такого результату. І, насамперед, це кадровий голод добрих вчителів в Україні. Вчитель в початковій школі має бути молодим і досвідченим.

«Окрім цього, часто батьки, не маючи педагогічного досвіду, надто втручаються в освітній процес. Цим вони шкодять дитині, а вчитель починає боятися, бо якщо чиясь дитина чогось не знатиме, то батьки звинувачуватимуть саме його. Безперечно, батьки мають бути присутні, однак це має бути співпраця. І тут якраз мова про третю причину цих 14%. Батькам варто би було вдома перевіряти знання дитини, слідкувати за її рівнем навчання. Бо похвальна грамота – це не показник», – каже він.

Також, за словами директора львівської загальноосвітньої середньої школи східних мов і бойових мистецтв «Будокан» Олександра Козловського, проблема ще в тому, що знайти доброго вчителя початкових класів за ту зарплату, яку пропонує держава, практично нереально. А ті, кого готують в університетах, навіть з червоними дипломами на виході, не завжди можуть причепити дитині любов до науки, до того ж читання чи письма. Насамперед, державі важливо створити якісні умови для вчителів, щоби вони хотіли йти працювати у школи.

Додамо, що ви можете переглянути повне відео з ефіру ток-шоу «Наші реформи» на тему: «Початкова школа: ігри чи рівня з невідомими».

Ольга Коваль

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.



Читайте також:
7 Вересня, 2019 01:29
777 Дислексія, вада при якій дитина не здатна оволодіти навичками читання. Одним словом нездатність сприймати графічні символи. О до чого довело ГМО!!! В США досить поширена, деякі американські актори мають цю проблему, а у наc на Україні?!?
7 Вересня, 2019 01:18
777 Скількох би експертів по цьому питанню ми не слухали,та говорять вони не про те. Педагоги-початківці нашої школи неодноразово наголошували на цій проблемі своїм методиста, але далі обговорення діло не пішло. Я вдячна вчительці моєї дитини, бо вона намагалася навчити кожну дитину читати. Вчителька застосовувала різні методики для покращення техніки читання, але після того як випустила їх з 4 класу звільнилася. Молоді педагоги в школу йти бояться, бо зараз такі батьки, що страшно засудження з їхнього боку. Краще виїхати за кордон, тож маємо: посада вчитель- початківець за освітою трудовик чи музикант.
7 Вересня, 2019 00:55
777 Моя дитина 4 роки назад пішла до школи. В дитячому садочку їх не вчили читати, а в школу в перший клас дитина повинна йти і знати принаймні букви. Буквар у 1 класі мало схожий на той по якому вчилася я,бо починається він з твору, який першокласник має прочитати. Тож скажіть, як дитина зможе твір у "букварі" на першій сторінці прочитати не знаючи букв? Діти вчили по 2-3 букви за урок! Це був шок для дитини. Пізніше ми зіткнулися з проблемами дихання під час читання, бо вчилися читати не по складах, а ціле слово. Через пів року перевіряється читання на швидкість, а норма 45 слів за хвилину. Це був жах. Моя дитина почала соромитися читати вголос. Зараз читає погано.
6 Вересня, 2019 15:47
666 ... якщо не вміють-не навчились , то й не треба ... бо нова УКРАЇНСЬКА школа поганому не вчить ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!