2022 рік на Львівщині проголосили роком УПА

1008 0
Українська повстанська армія утворилася у кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого була реорганізована в збройне підпілля.
Фото: Prolviv.com

Фото: Prolviv.com

Наступного року виповнюється 80-років з часу створення військово-політичної формації українського визвольного руху Української повстанської армії. Із цієї нагоди на Львівщині 2022 рік оголосили роком УПА. Відповідне рішення прийняли депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання сьогодні, 7 жовтня.

«Кожен українець має знати правду про УПА і ту роль, яку армія Нескорених відіграла в нашій історії і національно-визвольному русі, про її провідників та відомих борців за незалежність», – каже голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Для довідки

Українська повстанська армія утворилася у кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого була реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950-х рр. Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, УПА стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, що змусила українців організуватися у збройні підрозділи, котрі стали частинами Української повстанської армії. Армії, через яку пройшло понад сто тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

Протягом усього часу існування Повстанської армії головним ворогом вважався СРСР, як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення. Поруч з тим УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!