5 порад від експерта: Як виявити інформаційний фейк

28183 0
В умовах ведення інформаційної війни зброєю масового ураження є неправдива інформація в інтернеті – фейк. Як не стати жертвою пропаганди і швидко розпізнати дезінформацію, дізнавалось Tvoemisto.tv.
Фото: vk.com/roman_golubovsky

Фото: vk.com/roman_golubovsky

Відомий український блогер, редактор сайту фейкових новин «UA Review» Роман Голубовський каже, що найважче розпізнати спеціально створену дезінформацію, яку сьогодні дуже часто продукують російські мас-медіа. Як все-таки її знайти і не потрапити під її вплив?

1. Насамперед потрібно навчитися скептично ставитись до будь-яких новин в інтернеті чи постів у соцмережах. Тим паче, до шокуючих і скандальних повідомлень. Пам'ятайте: найлегше повірити в бажане.

2. Знайдіть першоджерело повідомлення. Якщо в новині є посилання на конкретну людину – перевірте, чи є ця інформація на її акаунтах в соцмережах. Якщо мова йде про організацію чи політичну партію – не полінуйтесь заглянути на їх офіційні сайти. До прикладу, є низкка російських ЗМІ, що дуже рідко посилаються на конкретне джерело інформації. Зокрема, йдеться про такі мас-медіа, як «Russia today», «Life news», «Перший канал». Їхні новини мають пропагандистський характер і дуже часто не відповідають дійсності.

3. Не плутайте факти з коментарями. Сьогодні дуже часто у соцмережах натрапляємо на повідомлення про кричущі події на Донбасі. Зазвичай це свідчення очевидців, котрі розповідають про величезну кількість жертв, чи звірства, що чинять бійці «Правого сектора». Як правило, такі «очевидці» не називають своїх імен і прізвищ, приховують обличчя. Тож перш ніж поширювати цю інформацію дочекайтесь підтверджень названих фактів на шпальтах авторитетних ЗМІ або ж повідомлень офіційних структур.

4. Фотофейк. Користувачі соцмереж (а інколи навіть ЗМІ) нерідко поширюють неправдиві фотографії скандального змісту. Це можуть бути палаючі міста, шокуючі кадри, зроблені начебто під час бойових дій. Для визначення правдивості знімка чи інших картинок в інтернеті потрібно не більше декількох секунд. Якщо ви користуєтеся браузером Google Chrome, то достатньо лиш клікнути на підозрілий малюнок правою кнопкою миші і обрати пункт "Знайти це зображення в Google". Прослідкуйте також дату публікації фотографії і те, що на ній зображено. Часто бойові дії в Сирії, Іраку чи де-інде намагаються видати за події на Донбасі.

5. Вивчайте англійську. Як, здавалося б, знання іноземної мови допоможе розпізнавати фейки? Все дуже просто: журналісти багатьох ЗМІ (зокрема, російських), знаючи про низький рівень знання англійської в постсоціалістичних країнах, посилаються у своїх новинах на західні ЗМІ. Опершись у своєму матеріалі, до прикладу, на авторитетну європейську газету, журналісти подають абсолютно іншу (їм вигідну) інформацію. Тож потрібно перевірити правдивість цього повідомлення безпосередньо на інтернет-сторінках першоджерел, а для цього, ясна річ, потрібно добре володіти іноземною.

Крім того, аби не потрапляти в сіті російської пропаганди, Роман Голубовський радить навідуватися на сайт StopFake.org. Творці цього інтернет-ресурсу аргументовано розвінчують неправдиві повідомлення у російських та світових мас-медіа.

Орест Дрималовський для  tvoemisto.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!