На правах реклами

5 простих занять для раннього розвитку дитини

15002 0
Психологи радять розвивати логічне мислення у дітей вже з двох років. У цьому віці малеча вчиться розуміти найпростіші причинно-наслідкові зв’язки. Пропонуємо 5 простих занять, які сприяють ранньому розвитку дитини.

У віці 1-3 роки найкраще підходить:

Малювання кольоровим піском. Новий підхід до старої-доброї пісочниці. В процесі такого малювання дитина навчається розрізняти кольори, формує свої первинні  уявлення про форму, тренує зосередженість, а також розвиває свої творчі здібності.

«Малювання кольоровим піском  добре розвиває дрібну моторику рук, яка стимулює роботу півкуль головного мозку, вчить дітей посидючості та уважності», - пояснила виконавчий директор мережі парків святкування днів народжень «Дитяча Планета» Ірина Пакліковська. – Таку активність можна спробувати вдома або прийти до нас. У «Дитячій планеті»  такий малюнок складається з кількох клейких секцій, кожну з яких дитина поступово відкриває і заповнює піском певного кольору».

Дерев’яний конструктор. Чудова альтернатива пластмасовій іграшці. Передусім, завдяки своїй екологічній безпеці. Дерево – матеріал, що володіє потужною енергією, природним теплом, а отже, позитивно впливає на емоційних діток.

Відтак, у дерев’яні набори входять не лише звичні блоки, але й бруски, циліндри, інші геометричні фігури. У продажу зустрічаються конструктори із допоміжними інструментами – молотком та дерев’яними цвяхами. У процесі складання простих варіацій предметів дитина поліпшує просторову уяву, логічне мислення.  Якщо йдеться про більш складні моделі – дитина робить перші успіхи у розвитку інженерних здібностей.

Вік: 1-7 років

Складання м’яких пазлів.  Пазли, як і інші розвиваючі ігри, навчать малюка сприймати різні кольори та відтінки. З допомогою м’яких блоків дитина може з легкістю вивчити алфавіт, геометричні фігури навчитися рахувати.

Подібні «мозаїки», на думку психологів, мають своєрідний діагностичний ефект –  чим швидше малюк навчиться правильно складати пазли, тим менше в майбутньому допускатиме помилок у писанні. «Складати їх цікаво і маленьким діткам, і школярам, і навіть дорослим. У цьому випадку дитина бачить малюнок, який має скласти, запам’ятовує його і намагається відтворити. Це досить незвично, адже одна деталь має довжину близько 45 см, а ще вони об’ємні та м’які», - розповідає Ірина Пакліковська.

Вік: 2-7 років

М’які розвиваючі книги.  Іграшку можна зробити самотужки – із фетру чи іншої тканини. Кожна сторінка м’якої книги – це окремий інтерактивний урок з цікавими персонажами, загадками чи завданнями. Деякі елементи рухомі та зйомні, сторінки з’єднані між собою шнурівками, часто під час гри використовують ґудзики та намистинки.

Класичний сюжет – дерево із яблуками різного кольору, де малюку потрібно поскладати плоди відповідних кольорів в окремі корзини. Як і усі попередні іграшки, розвиваюча книга розвиває дрібну моторику рук, допомагає малюку краще сформувати візуальні процеси, групи предметів, освоїти лічбу та алфавіт. До того ж, кожна тканина має свою унікальну фактуру, в процесі взаємодії з якою розвивається тактильне сприйняття.

Вік: 2-4 роки

Бізіборди – спеціальні дошки, на яких розміщений ряд розвиваючих предметів. Як правило, у стандартний пакет для такої гри входить дверна ручка, ланцюжки, вимикачі, розетки, клавіші, телефон, тощо.

Усі елементи міцно прикріплені до бізіборду, а маленький дослідник взаємодіє із ними без будь-якої шкоди. Бізіборди максимально природньо імітують речі, які оточують малюка у побуті, тим самим навчаючи правильно користуватися відповідними предметами. 

Партнер публікації -  "Дитяча планета у Львові".


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!