7 мовних клубів Львова, де можна безкоштовно попрактикувати іноземну

82633 6
Якщо вам набридло вчити іноземні мови за підручниками, або ж не хочеться виконувати домашні завдання на мовних курсах, то вам – сюди, до спільноти Language Exсhange Club Lviv. Взяти участь у мовних клубах та попрактикувати англійську, іспанську, італійську, німецьку, польську, французьку та навіть українську мови у Львові можна абсолютно безкоштовно.

Ідею організовувати мовні клуби, де охочі у неформальній атмосфері могли б застосувати свої мовні навички, до України привіз американець John Carragee. Перший Language Exсhange Club з’явився в Києві у 2009 році, а у вересні цього ж року – у Львові.

Серед перших засновників львівського клубу були Христина Дубницька, Сергій Сумніков та Любомир Баглай.

Сьогодні ж проведення різних мовних зустрічей – процес динамічний: постійно з’являються нові, та перестають існувати старі клуби. Однак всі ідеї щодо мовних посиденьок можна знайти у групі Language Exсhange Club Lviv у Facebook. У цій же групі кожен охочий може запропонувати власну ідею, до прикладу, тематичної зустрічі.

Tvoemisto.tv зробило підбірку актуальних мовних клубів Львова та поспілкувалося з їх організаторами.

Іспаномовний клуб

Час: п’ятниця, 19.00

Місце: змінюється

Періодичність: щотижня

Організатор : Валентина Залевська, останні 5 років працювала у мистецькій формації Wiz-Art, організовуючи покази короткометражних фільмів та Міжнародному фестивалі короткометражних фільмів Wiz-Art, допомагає з організацією вечорів іспанського кіно за сприяння Посольства Іспанії в Україні разом з лектором іспанської мови у ЛНУ ім. І. Франка Фернандо Мартіном та працює над міжнародними проектами громадської організації «Мозаїка», зокрема, проектами Європейської Волонтерської Служби:

«Я організатор іспаномовного LEC з 2010 року.На іспанську приходять різні люди, це і студенти філології ЛНУ ім. Івана Франка, експати (працівники, які отримали роботу поза межами своєї країни), що працюють у Львові, просто люди, які вивчають іспанську самостійно або на роботі (переважно, це IT компанії – де популярними стають курси іспанської для працівників).

Вік учасників зустрічі різниться від першого курсу студентів університету 17 років і до 55 років. Серед останніх постійних учасників іспанських зустрічей – наприклад, футбольний тренер, бізнес-аналітик, програміст, інженер, викладачі італійської, іспанської та естонської мов в ЛНУ ім. І. Франка.

Останнім часом приходить багато студентів з Еквадору, що приїхали сюди на навчання в ЛНУ ім. І. Франка, Львівську Політехніку чи Медичний університет ім. Д. Галицького. За останні ми даними, у Львові близько 70 студентів з Еквадору, а все завдяки одним із перших відвідувачів іспаномовного клубу Даніелю Сегурі та Габріелю Трелезу, які заснували свою міжнародну компанію Europe Higher Education та були одними із перших студентів з Еквадору у Львівській Політехніці.

Заклади для зустрічей ми змінюємо час від часу, на це впливає зокрема зміна сезону – влітку – це, переважно, тераси, взимку – це затишні куточки з великим столиком на 10-12 осіб.

Для мене ідеальною кількістю осіб, що приходять на зустріч, є 7-9, деякі приходять вчасно, поспілкуються годинку-дві, приходять інші, йде постійна ротація, тоді це цікаво та динамічно, за одну зустріч ти маєш змогу поспілкуватися з усіма людьми на зустрічі. Коли їх кількість зростає, тоді стає складніше рухатися у просторі і знайти цікавого(у) співрозмовника(цю). Якщо ж виникає така ситуація, то ви, як організатор, зобов’язані якось переміщати людей чи змінювати позиції».

Італомовний клуб

Час: вівторок, 19:30 – 22:00

Місце: переважно, італійські піцерії та ресторани Львова.

Періодичність: двічі на місяць

Організатор: Луїджі Морано, викладач італійської мови і культури у Львівському національному університеті імені Івана Франка:

«Італійські зустрічі проходять у Львові вже близько трьох-чотирьох років. Я викладаю італійську мову в університеті, тому свого часу вирішив організувати такі зустрічі для своїх студентів. До такої ідеї мене підштовхнули люди із Language Exchange Club Lviv – я відвідував англійські та німецькі зустрічі, і в мене самого з’явилася ідея організувати щось подібне.

Переважно зустрічі відвідують нинішні та колишні студенти, що вивчали італійську мову в університеті, а також італійці. Якщо на зустрічі приходить близько 20-ти людей, то десь 8 із них може бути італійцями».

Україномовний клуб

Час: четвер, 19:00 – 22:00

Місце: ресторан на проспекті Шевченка, 10, 2-ий поверх.

Періодичність: щотижня

Організатор: Станіслав Коваль, випускник факультету англійської філології ЛНУ імені Івана Франка, викладач англійської мови на мовних курсах:

«Ідея створення україномовного клубу – не нова, до мене вже було кілька організаторів, наскільки я знаю, один з них виїхав за кордон, а іншому не виходило створювати зустрічі. Я ще коли навчався в університеті, відвідував англійські зустрічі, потім дізнався, що є й інші. Тоді почав відвідувати французькі, італійські, а згодом українські.

Деколи заміняв організаторів, а згодом став організатором україномовних зустрічей, проводжу їх вже рік. Спочатку приходило відносно небагато людей, 6 осіб вважалося дуже вдалою зустріччю. Зараз про ці зустрічі вже знає більше людей, кожного разу в нас є від 10 до 15 відвідувачів. Останні два рази було 24 і 22 людей – це були українські філологи з Вроцлава, котрі проходили тут практику і котрим розповіла про зустрічі їх викладачка.

Відвідувачі – переважно, українці, багато з них відвідують зустрічі іншими мовами і таким чином "повертають послугу", допомагаючи іншим вивчити/попрактикувати українську мову. Часто приходять поляки-філологи, котрі навчаються в університеті Франка, є кілька британців, котрі теж з тих чи інших причин вчать українську. Майже кожного разу є туристи, які прийшли лише на один раз, але хочуть вчити українську. В ресторані, де ми збираємось, нас вже знають деякі офіціанти, тож в нас є певні "привілеї" і завжди знаходиться місце для всіх».

Англомовний клуб

Час: субота, 15.00 – 18.00

Періодичність: щотижня

Місце: за теплої погоди  – тераса-кафе  поблизу головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка, за холодної – нижній поверх ресторану на вул. Січових Стрільців, 12.

Організатор: Луїджі Скіаво, американець італійського походження, в минулому – лікар-кардіолог та інженер комп’ютерних систем, проте вже 15 років викладає англійську.

«Я організовую англомовні зустрічі у Львові вже близько 2,5 років, але цей клуб існує вже більше, ніж 5 років. Щоразу до нас приходять приблизно 25-35 учасників – переважно, це один чи два носії англійської, деякі іноземці, що відвідують Львів, студенти та інші українці з вищою освітою, які прагнуть удосконалити свої знання з англійської.

У Львові я проживаю вже 3 роки та 4 місяці і займаюсь тут викладанням англійської. Я народився в маленькому селі в Чіленто на Півдні Італії. Коли мені було 13, я емігрував до США, де жив зі своєю тіткою у Нью-Йорку. До Львова я жив і працював на ангольський уряд у Луанді, столиці Анголи (Африка). Перед тим я жив в багатьох штатах у США, в Італії, Гонг-Конгу, Філіпінах та Індонезії. Львів – найхолодніше місто з тих, де мені доводилось жити».

Польськомовний клуб

Час: понеділок, 19.00

Періодичність: щотижня

Місце: ресторан на вул. Січових Стрільців, 12.

Організатори: Антон Костюк, Юля Жегодська, Костянтин Серебрянников, Андрій Красоткін

Антон Костюк: «Клуб існує вже більше п’яти років. Починалось це все як спілка однодумців, які збирались та практикували свої знання польської мови. Першого організатора навіть ніхто не знає. Після цього організатором таких зустрічей стала Надійка Якимів, яка дещо змінила напрямок клубу – аби в ньому брали участь люди, які, здебільшого, не знали мови, але хотіли навчитись.

Її помічницею на той момент була Юля Жегодська, працівниця польської школи № 10, яка в свою чергу стала наступним організатором. Окрім зустрічей в ресторані, ми організовуємо виїзні зустрічі охочих в Карпати, замками Львівщини, а також – до Польщі, проте ми з радістю розглядаємо ідею кожного учасника клубу.

Крім того, ми беремо участь в різних подіях, пов'язаних з польською культурою, історією, чи релігією. Костянтин Серебрянников та Андрій Красоткін ведуть нашу групу в Facebook, налагоджують контакти із схожими клубами не лише в Польщі, а й пострадянських країнах.

Скелет клубу складають люди, які так чи інакше пов’язані з Польщею (в одних там родина, інші мають польське коріння). Напевно це не тільки наше хобі, але й свого роду і покликання – розвивати тут польську культуру, помагати людям які хочуть вивчати польську мову.

Щодо учасників, то тут немає обмежень і приходять різні люди, є постійні та нові учасники. Це і студенти, які хочуть вивчити мову, бо їм треба буде в процесі нею користуватись. Це і люди, які працюють та хочуть вивчити її для роботи і ті, хто вивчають її для свого задоволення, щоб вникнути в культуру та й просто знайти друзів. Маємо часто і носіїв мови, які або вчаться, або працюють, або перебувають у Львові по різних волонтерських програмах.

Я народився і живу у Львові, моя бабуся була полькою. Також я є членом двох польських організацій – Orzeł Biały та Тowarzystwo kultury polskiej ziemi lwowskiej – їх основна діяльність – це розвиток культури Польщі, допомога людям, які хочуть віднайти родину в Польщі чи вступити до тамтешнього вишу».

Франкомовний клуб

Час: понеділок, 19.00

Періодичність: щотижня

Місце: ресторан на вул. Братів Рогатинців, 4

Організатор: Лєна Осокіна, керівник проекту з психології та консалтингу.

«Ідея клубу вже існувала, просто я вчила французьку мову і його відвідувала. Після від’їзду моєї французької подруги стала організовувати сама. Займаюся цим з 2013 року. Більшість людей знають одне одного, але постійно приходять нові люди.

Людям, які вирішили прийти на зустріч вперше, слід мати на увазі, що рівень мови має бути середнім, адже це клуб для спілкування, а не курс вивчення іноземної мови.

Французька зустріч зараз досить численна, кожен раз збирається не менше 15 людей. І це люди, які вивчали мову тут або за кордоном, мало людей вивчали її тут в університеті. Нам цікава розмовна мова, спілкування, нові знайомства. Приходять сюди люди абсолютно різних професій і зацікавлень, адже це завжди нагода дізнатись щось нове».

Німецькомовний клуб

Час: середа, 19.00

Періодичність: щотижня

Місце: паб на вул. Лесі Українки, 15

Організатор: Наталія Михайлів, працівниця банку.

«Я беру участь у таких зустрічах майже з початку заснування клубу. Свого часу німецькі зустрічі організовували Христина Дубницька та Антон Кобилянський. А останні 3 роки це роблю я.

Німецьку мову я вивчила у 2007 році в Німеччині під час свого перебування в рамках програми AU-Pair. Коли повернулася до Львова, то спілкування німецькою обмежилося нечастим листуванням з друзями або ще рідшими подорожами до Німеччини. Словом, мала усі шанси забути німецьку. Коли ж дізналася про такий клуб, то відразу приєдналася до його учасників. На зустрічі приходять ті, що розмовляють німецькою, хочуть її вивчити або, як у моєму випадку, не забути її.

На зустрічах майже завжди є учасники з німецькомовних країн (Німеччина, Австрія). Такі зустрічі є корисними як для нас, українців, які мають можливість практикувати іноземну мову, так і для іноземців, яких доля закинула до нашого рідного міста і вони знаходять відразу велику кількість людей з якими можна порозумітися. Останнім часом в нас дуже багато учасників – до 30 осіб».

Автор Ганна Власюк


Читайте також:
29 Липня, 2017 17:42
Language Exсhange Club Lviv На коментар пані Валентини (1 Липня, 2017) відповім, що місце і час проведення мовних зустрічей можуть час від часу змінюватись.
Щодо німецьких зустрічей - вони продовжуються по середах у кафе поблизу площі Ринок.
Актуальні анонси зустрічей знайдете у фейсбук-групі Language Exсhange Club Lviv [***]s://[***].facebook.com/groups/LEC.Lviv/
1 Липня, 2017 19:41
Валентина Минулої неділі заходила в паб на вул.Л.Українки,15 і питала про Німецький клуб по середах.Офіціант був дуже здивований і сказав що,напевно,я переплутала адресу, бо в них такого нема
23 Червня, 2017 20:46
Зося Я з подругою вчилися онлайн польську у цій школі: [***]s://[***].imclasses.com/. Вони молодці. Teraz mówię po polsku bardzo dobrze;)
21 Жовтня, 2015 23:14
Яр Варто було б згадати про японский мовний клуб Nihonbu [***]s://[***].facebook.com/nihonbu.lviv
26 Листопада, 2014 14:12
Андрій 日本ご?
5 Листопада, 2014 13:05
Правильно має бути !!! "моя бабуся була полячкою." -- правильно має бути "моя бабуся була Полькою." -- прошу автора і адміна виправити помилку !!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!