7 тез Святослава Вакарчука про відповідальність, щастя і поступовість змін

3537 0
Пропонуємо важливі тези із виступу Святослава Вакарчука на Ялтинській Європейській Стратегії-2016.
фото: rivnist.in.ua

фото: rivnist.in.ua

На мій погляд, найбільшою загрозою зараз є безвідповідальність. Нерідко вона співіснує, наприклад, із освітою. У нас немає достатньо натхненних і добре освічених лідерів у світі. Можливо, я помиляюся, але 20-30 років тому їх було більше. Це зрозуміло, тому що така ж ситуація сьогодні – у сучасній музиці. Ти не можеш бути Бітлз, адже щоразу щось міняється, нова зірка з'являється на естраді, і немає окремого фокусу. Так само і для  політичних лідерів. Найбільша загроза йде з тих речей, які є перевагами: інтернет і відкрите суспільство, яке, при цьому, робить нас не надто глибокими і менш відповідальними. Є і ще одна загроза. Що більш рівними стають країни, які розвиваються, що ближче вони підходять до рівня життя західних країн, то більше буде напруги.

Такі люди, як я, українські громадяни – щасливі. Звичайно, є багато недоліків, але ми живемо в суспільстві, якому в майбутньому ще треба буде стати політичною нацією. І саме звичайні громадяни мають брати в цьому участь. Ми проходимо той самий перехідний етап і політичну трансформацію, яку проходила Америка в кінці XVIII століття, коли громади, соціальні активісти будували свій народ, а потім стали провідниками своєї нації. З моєї точки зору, громадянське суспільство в Україні стає все сильнішим.  Це відбувається не в офіціозі, не системно, але соціальна і громадянська ініціатива має велику силу. В певний момент воно трансформується у політичну силу. 

Читайте також: Лекція Свободи від Святослава Вакарчука

За освітою я – фізик. Не думаю, що можна існувати без законів, адже це – фундаментальні речі. Якщо ти живеш по закону, це добре не тільки для твоєї власної стабільності, але й для сталості, для передбаченого майбутнього. Але я також вірю, що, як казав Джефферсон, деколи, звичайно, добре зберігати статус-кво для будь-якого народу. Проте, часом ти приходиш до розуміння, що кожен наступний крок буде лише погіршувати ситуацію.

Я не вважаю, що в Україні є справжня партія. На жаль, я вважаю, що більшість наших партій зосереджені навколо лідерів, які створили ці партії, аби втримати свої позиції при владі. Тому нам досі бракує так званих ідеологічних (у західному розумінні) партій. Українське суспільство розділене партіями, які відмінні між собою не економічною чи соціальною ідеологією, а географією. Тут знов більше йдеться переважно про минуле, ніж про майбутнє. Гадаю, що Україні потрібна не одна, а, може, кілька партій, які б ґрунтувалися на ідеології, а не на випадковому лідерстві. 

Гадаю, що поступові зміни можливі. І громадянське суспільство їх втілює просто зараз. Ви можете бачити в українському парламенті та в Уряді новачків. Декого з них я бачу і тут [на конференції]. Це молоді, прогресивні люди, які увійшли в цю, досі нерівну, боротьбу з минулим, з істеблішментом.

Читайте також: Френсіс Фукуяма про демократію та боротьбу з корупцією. 6 тез відомого політолога

У цьому питанні я – оптиміст. Але все потребує часу. Українці – дуже нетерплячі. Ми хочемо все і сьогодні, але маємо розуміти, що минуло лише 25 років нашої незалежності. І вони, великою мірою, зіпсовані. Але сотні років тому ми жили в умовах, дуже невигідних для розбудови політичної нації. Сподіваюся, що цього разу політична незалежність де-юре також дасть нам змогу розбудувати громадянське суспільство, що сформує незалежність де-факто. Але партій в нас нема. Всі наші партії – популістичні, збудовані на ідеї, де є привабливий лідер, кращий за інших лідерів. Ми не підемо вперед, поки не змінимо цього.

Є два питання, які потребують вирішення: перше – це освіта, друге – верховенство права, рівний доступ до права для всіх, чого в нашій країні досі бракує.

За матеріалами НВ

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!