Як може змінитися Львів після реалізації малих проєктів Громадського бюджету

4434 0
Пропонуємо переглянути, як може змінитися той чи інший район з реалізацією цих ініціатив.

У кожному районі міста планують реалізувати по 13 малих проєктів Громадського бюджету Львова 2021. На кожен район передбачили понад 7 млн грн. Серед проєктів є ті, що стосуються категорії «освітні та медичні», й «інше». Пропонуємо переглянути, як може змінитися той чи інший район з реалізацією цих іцініатив.

Галицький район

У цьому районі найбільше голосів мешканців отримав проєкт музичної школи №2 ім. Миколи Колесси, що на вул. Коперника, 5. Для навчання учнів там потрібно закупити цимбали, дзвони, контрабас, акордеон та скрипки. Його бюджет – 599 168 грн.

Інтерактивний приймальний покій хоче облаштувати КНП «Львівська 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева». У межах приймально-діагностичного відділення медзакладу пропонують встановити монітори біля кабінетів, системи відеоспостереження та провести поточний ремонт приміщень за 599 999 грн.

Приміщення кухні Ліцею №52 ЛМР імені Лобачевського хочуть оновити, а також розширити. Цей проєкт «Оновлення шкільної кухні та створення шкільного простору «Майстер Шеф» отримав 635 голосів. Автори проєкти кажуть, що стару будівлю кілька разів добудовували та розширювали – як наслідок кухня складається із кількох приміщень з’єднаних між собою, що потребує ремонту та технічного оновлення.

Окрім цього, переможцями у Галицькому районі стали проєкти з благоустрою територій ЗДО №41 та ЗДО №43, з модернізації спортивно-актового залу в ліцеї №10 та з реконструкції підпірної стіни на території Високого Замку. Духові і ударні інструменти планують закупити за кошти Громадського бюджету 2021 для Львівської музичної школи №1 ім. Кос-Анатольського, а для мешканців мікрорайону «Цитадель» і прилеглих районів – спортивний воркаут-майданчик для розвитку фізичної культури та популяризації здорового способу життя.

На вул. Городоцькій дитячий майданчик прагнуть перетворити на безпечний, стильний та інноваційний плейграунд. Автори проєкту «Мандариновий плейграунд з елементами Zero Waste» планують втілити нетипові елементи, а інвентарю, що там є, дати нове життя за принципами Zero Waste. Упорядкувати територію та відремонтувати басейн хочуть мешканці на вул. Папарівка, 20. «Замкові моржі» – територія здорового способу життя» – проєкт, який можуть реалізувати за 599 999 грн.

У Галицькому районі також прагнуть облаштувати міні-скейт-парк на Калічій Горі та відремонтувати дитячий майданчик та створити новий ігровий комплекс в ЛКП «ЛЦПКіВ ім. Богдана Хмельницького».

Загалом на ці проєкти передбачили понад 7 717 778 грн.

Залізничний район

У Залізничному районі найбільше голосів мешканців отримав проєкт, що має на меті удосконалити архітектурний вигляд пришкільної території СЗШ №67, надати їй сучасного вигляду. 1 926 львів’ян підтримали його. Бюджет становить 597 596 грн.

У ліцеї №75 імені Лесі Українки ЛМР, що на вул. Караджича, автори наступного переможного малого проєкту Громадського бюджету прагнуть модернізувати освітній простір у рекреаціях ІІ і ІІІ поверхів, аби створити додаткові навчальні сучасні кабінети та обладнати їх інтерактивним обладнанням, меблями.

Сучасне безпечне подвір’я пропонують облаштувати у СЗШ №40 на вул. Любінській. Автори ініціативи хочуть, щоб діти весело і безпечно навчалися та відпочивали. Для початкової школи №15 ЛМР мають створити лаунж-зону в сучасному коридорі, у СЗШ №65 – реконструювати харчоблок, а проєкт з благоустрою території – реалізувати у школі №77.

Лаунж-зона у початковій школі №15

На території ліцею №18 ЛМР розташований внутрішній дворик, який автори проєкту «Шкільний двір – простір для дітей» хотіли б облаштувати для проведення як навчальних занять, уроків на свіжому повітрі, так і для організації дозвілля учнів. Проєкт передбачає озеленення подвір’я, покриття антиударним матеріалом, а також обланання спортивним комплексом, лавками, освітленням

У межах проєкту «Сучасний спортивно-ігровий майданчик на вул. Ясна, 6 – Комарова, 21» передбачають сучасні ігрові та спортивні споруди для рухової активності дітей та молоді, де з користю для всіх можна провести дозвілля.

Проєкт з облаштування скверу на Кульчицької, 18 знову став одним із переможців і цього року. У 2019-му розпочали облаштування центральної алеї скверу на Кульчицької, 18 після перемоги у Громадському бюджеті. Тепер, за словами авторів, потрібно продовжити облаштування менших доріжок, а також встановити лавки та смітники.

Окрім цього, у межах Громадського бюджету Львова можуть облаштувати дитячо-юнацький спортивно-ігровий майданчик на вул. Патона, 2/3, дитячий майданчик «Веселка» на вул. Калнишевського, 1, роботи з благоустрою провести навпроти вул. Роксоляни, 57-59, а навпроти вул. Виговського, 73 – вул. Кульпарківської, 176 – громадський простір. Загалом на ці проєкти в районі передбачили 7 784 967 грн.

Дитячий майданчик «Веселка»

Личаківський район

Понад 4 тисячі голосів мешканців зібрав проєкт «Природнича лабораторія «Discover the world» ліцею «Львівський». Автори хочуть у такий спосіб оновити навчальний простір кабінетів біології та хімії, які мотивуватимуть учитись, дозволять дітям експериментувати та отримувати задоволення від навчання. Бюджет проєкту – 599 818 грн.

Проєкт «Медіатека «I.D.E.A.Lab» та радіо «Сьома хвиля» у СЗШ №7» – це зони для читання, сектор для роботи з комп'ютером, місце для відпочинку тощо. Учні, батьки та вчителі школи отримали за свою ініціативу майже 2,5 тисячі голосів.

У межах проєкту «Тупотіли ніжки по нових доріжках» в Личаківському районі, який підтримало 1 897 людей, мешканці хочуть створити безпечний простір для дітей на території ЗДО №67. Важливим при цьому є покриття пішохідних доріжок, які в неналежному стані.

У школі №49 можуть облаштувати музичний хол. Автори проєкту кажуть, що це буде це місце для проведення заходів різного характеру, центр творчості та насиченого культурного життя.

Окрім цього, у районі може з‘явитися доріжка в межах ЗДО «Веселка», капітально відремонтоване подвір’я СЗШ №42, «Територія успіху» у СЗШ №63, громадський простір на вул. Тракт Глинянський, 55 та для мешканців мікрорайону «Провесінь».

Проєкт «Гарт. Спортивний майданчик» має об’єднати для тренувань дорослих та дітей, створивши спільну платформу для тренувань. Також серед малих проєктів переможців тут – реконструкція майданчика на території Професорської колонії, облаштування майданчика з дахом на вул. Шафарика та сквер на перехресті вулиць Дорога Кривчицька – Ніщинського. Загальна сума проєктів в Личаківському районі становить 7 747 516 грн.

Франківський район

Проєкт «Здорове Дихання» набрав найбільше голосів мешканців у цьому районі. Автори кажуть, що в ліцеї імені Івана Пулюя дбають не лише про якість навчання, а і про комфортний та сприятливий мікроклімат для учнів. Метою проєкту є монтаж сучасної вентиляційної, який зробить повітря чистішим, зменшить ризик зараження вірусами, покращить умови роботи. На реалізацію проєкту з бюджету передбачили 599 999 грн.

Ще одним переможцем Громадського бюджету стала СЗШ №55 на вул. Коновальця, 6, де планують замінити застаріле асфальтне покриття на бруківку.

Крім того, у ліцеї, що на вул. Симоненка, 6, планують зробити ремонт і оновити спортзал, інвентар, якому вже 38 років. 

На вул. Івана Пулюя, 10 можуть облаштувати хідники, на який виділили 598 444 грн, а на внутрішньму подвір'ї Ліцею №45 – проєкт внутрішнього двору, який можна облаштувати для проведення як навчальних занять, уроків на свіжому повітрі, так і для організації змістовного дозвілля учнів. 

Серед інших проєктів, які перемогли у Громадському бюджеті, мають модернізувати школу №36 для навчання та активного дозвілля школярів по вул. Володимира Великого, 55б. Також зробити капітальний ремонт території СЗШ №48 на вул. Рубчака, 8. 

У «Горіховому гаю» мають облаштувати належну інфраструктуру зі сторони вул. Володимира Великого. Проєкт передбачає замощення доріжок, встановлення лавок, вуличних ліхтарів освітлення, сміттєвих грн. Також заплановано розширення і покращення зон дозвілля. У районі Піскових озер та поблизу них, що розташовані за адресою вул. Є.Коновальця, 105, відсутні спортивні майданчики та зони відпочинку, хоча величезна кількість людей намагається тут активно проводити час. Тут пропонують облаштувати сучасну зону активного дозвілля поруч з дитячим майданчиком для молодих матусь, татусів, підлітків, пенсіонерів та всіх, кому важливе власне здоров'я та хто любить активний відпочинок на природі.

На перехресті Стрийська-Наукова мають придбати та встановити ігрове та розвиваюче обладнання разом із сучасним покриттям на дитячому майданчику у дворі житлового комплексу. Львів'яни також голосували за те, щоб по вул. Рубчака між будинками №33 та №33а облаштували перший громадський простір на території великого мікрорайону між шістьма будинками по вул. Рубчака (буд. 29, 31, 33, 33а, 35, 37). Також облаштувати бруківкою можуть подвір'я на вул. Рубчака, 5 за 599 999 грн. 

Останнім проєктом з Франківського району стала реновація громадського простору в сквері на перетині вулиць Героїв УПА та Кульпарківської, що на вул. Кульпарківській, 77. Тут планують відновити системи вуличного освітлення, облаштувати місце для гри у шахи, вiдновити та дообладнати спортивний майданчик, влаштувати майданчик для вигулу собак. Загальна сума – 7 787 708 грн.

Шевченківський район

Найбільше голосів у Шевченківському районі набрав проєкт «Реабілітація – шанс на повноцінне життя». На релізацію з бюджету виділили 598 500 грн.

Також голосували за Creative Hubs (Творчий центр) – клас просто неба для навчання, креативних освітніх та соціальних проєктів. На проєкт «Життя без болю» (реабілітаційне обладнання для дітей) передбачили 598 952 грн. Проєкт передбачає підвищення якості безкоштовної реабілітаційної допомоги шляхом закупівлі сучасного обладнання для реабілітації дітей з інвалідністю, відновного лікування та забезпечення успішної соціальної адаптації дітей міста Львова та Львівської області. Ще одним проєктом, за який голосували найбільше, став сучасний науковий простір (STEАM – лабораторія) у СЗШ № 44. 

Окрім цих проєктів, можуть відреконструювати також шкільну їдальню СЗШ №30 «Ліґумінка», відновити благоустрій подвір’я Львівської музичної школи №3, реконструювати внутрішнє шкільне подвір’я на вулиці Варшавській, 56 та облаштувати спортивний майданчик на вул. Малоголосківській, 8д. Також хочуть створити скейт-парк Skateboarding Рясне-2 на вул. Величковського, 30а і облагородити територію та створити сквер на вулиці Грінченка, 6.

 

За 598 040 грн планують облагородити територію та створити паркову зону біля озера Стосика, а за 599 999 грн облаштувати театральну майстерню в Палаці Хоткевича.

Останнім об'єктом з цього району стала відпочинкова зона Рясне-1, що на вул. Шевченка, 358Б. На неї передбачили 599 999 грн і хочуть там облаштувати простір лавочками, тенісними столами, аби молодь мала змогу проводити свій час з користю та комфортом. Загальна сума, передбачена для проєктів, – 7 641 129 грн.

Сихівський район

Найбільше голосів за проєкт у Сихівському районі жителі віддали за реконструкцію та ремонт спортивного залу СЗШ №90, що на вул. Бориса Антоненка-Давидовича, 2. Із бюджету передбачили суму у розмірі 599 720 грн. Там мають закупити новий інвентар для розвитку дітей, нове покриття для підлоги тощо. Також чимало голосів зібрав проєкт «Від мрії до мрії», який передбачає модернізацію спортивного залу ліцею №93 ЛМР, що на вул. Анатолія Кос-Анатольського,10. На нього передбачили 598 998 грн.

У СЗШ №98, що на вул. Кирила Трильовського, 12, планують облаштувати клас просто неба (територію для навчання і творчості, набуття навичок роботи в команді, неформального спілкування, рухливих ігор, активного відпочинку, інколи усамітнення, читання, слухання). 

За 599 000 грн на вул. Хуторівка, 28 хочуть забезпечити школу енергозберігаючими та шумоізолюючим обладнанням, закупити музичні інструменти та концертні костюми, інвентар для хореографічного, театрального та художнього відділів школи, закупити підсилювальну апаратуру. А завдяки реалізації проєкту «Sport Хаб» – крута фізкультура в ліцеї «Оріяна», що на вулиці Віктора Чукаріна, 3, заклад можу отримати сучасний простір здоров’я, де діти гармонійно розвиватимуться.

Окрім тих проєктів, мешканці голосували також за облаштування сучасної їдальні у НВК «Школа-садок «Софія», що на вул. Героїв Крут, 27, Кids cafe «Первоцвіт», що на вул. Антіна Манастирського, 9, що має на меті створити комфортні умови для організації харчування маленьких школярів школи через оновлення їдальні. 

Сквер «Золото Полуботка» – це проєкт облагородження скверу в межах, що був затверджений міською радою в 2018 році. Він розташований на вул. Гетьмана Полуботка, 29 і його мають реалізувати за 597 990 грн.

У районі може з'явитися і новий дитячий майданчик за адресою пр. Червоної Калини, 58 та дворик щастя на вул. Гната Хоткевича 30а. 

Львів’яни голосували і за покращення благоустрою території двору та створення безпечного пересування тротуарами мешканців мікрорайону на проспекті Червоної Калини, 108, дитячо-спортивний майданчик «Дитяча мрія на Вернадського», що на вул. Володимира Великого, 2.

Останнім проєктом з Сихівського району став дитячий майданчик «Мрія» Полуботка-СихівськаЗагальна сума – 7 775 016 грн.

Нагадаємо, що напередодні у Львові оголосили великі проєкти, які стали переможцями у межах Громадського бюджету 2021. Найбільше голосів отримав проєкт ліцею ім. Івана Пулюя «Безбар’єрний простір практичної науки «Puliui Science Hub». 

На реалізацію проєктів Громадського бюджету 2022 року Львівська міська рада виділила 75 млн грн. Тепер відбудеться засідання двох депутатських комісій: бюджетної та законності. Після того підготують проєкт ухвали, яку винесуть на розгляд сесії Львівської міської ради. Далі виконавчі органи зможуть приступити до реалізації проєктів-переможців.

Підготували Ольга Коваль і Софія Шавранська

Візуалізація з сайту проєктів Громадського бюджету Львова 2021


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!