95-річного тренера зі Львова внесли до книги рекордів України

6052 0
У стрілецькому тирі Львівського державного медичного університету сьогодні вручили диплом найстарішого діючого тренера в Україні 95-річному тренеру зі стрільби із лука Михайлові Хусківадзе.

Відтепер його ім’я буде офіційно внесено до книги рекордів України. Втім, за неофіційною інформацією, він є також найстарішим діючим тренером у світі.

Ініціаторами події були вихованці Михайла Хусківадзе – титуловані львівські спортсмени Роман Гутник та Валерій Асавуляк, якій звернулися у Національний проект «Книга рекордів України», щоб присвоїти своєму вчителеві титул «Найповажніший вік діючого тренера в Україні». 20 лютого поточного року Михайло Хусківадзе був внесений до цієї номінації.

Учні Михайла Хусківадзе, який і досі бездоганно володіє луком своєю однією рукою, досягають відмінних результатів на національних та міжнародних рівнях. Серед них – чемпіонка Європи серед неповносправних зі стрільби з луку Руслана Дзьоба-Балян.  Вона розповіла про те, як Михайло Хусківадзе переконував її почати заняття з стрільби із лука і допоміг їй подолати складну життєву ситуацію, коли вона опинилась в інвалідному візку.

Сам Михайло Хусківадзе ще у 1941 році під час боїв під Москвою втратив кисть лівої руки, однак це не завадило йому стати влучним стрілком із пістолета, а згодом навчитись стріляти із лука. Йому вдалося зробити це за допомогою протезу.

Протягом 40 років він був доцентом Львівського медичного університету, де займався питаннями реабілітації інвалідів. Михайло Хусківадзе вважає, що стрільба із луку – це той спорт, який може допомогти людям в інвалідному візку подолати свою недугу. Це чи не єдиний вид спорту, у якому не треба міняти правила спеціально для неповносправних. Також він власними зусиллями створив в медуніверситеті тир для лучників. Лише кілька років тому він перестав стріляти з лука.

Довідково

Михайло Хусківадзе – головний тренер збірної команди України  зі стрільби з лука, Заслужений тренер УРСР (1969 р.), Заслужений тренер СССР (1974 р.).

Народився 6 серпня 1919 року у місті Омськ (Росія). Учасник Великої Вітчизняної війни, офіцер. Після важкого поранення – інвалід війни ІІ групи. Навчався у Львівському державному інституті фізичної культури (1966 р.).

З 1960-1971 рр. – тренер збірної команди СРСР і старший тренер молодіжних збірних команд України, голова тренерських Рад Федерації стрільби з лука України, центральної Ради СДСТ «Буревісник».

З 1962 року – тренер Львівського державного медичного інституту.

З 1989 року по сьогоднішній день – головний тренер збірної команди України зі стрільби з лука серед інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату. Підготував Валентину Ковпан – срібну призерку Олімпійських ігор 1976 року в Монреалі (Канада), Заслуженого майстера спорту України Сергія Атаманенко – срібного призера Паралімпійських ігор 2000 року в Сіднеї (Австралія). Виховав 18 майстрів спорту міжнародного класу, призерів і рекордсменів Європи, світу, України.

Автор 43 наукових праць, посібника «Спортивна стрільба з лука», 18 урядових нагород.

За матеріалами: блог «Львівський репортаж», прес-служба Національного олімпійського комітету України


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!