Київ

Активісти почали цілодобово охороняти пам’ятки на Набережно-Хрещатицькій та Рейтарській

2029 0
Обидві пам'ятки руйнують попри охоронні статуси

Київські активісти організували цілодобові чергування біля памʼятки історії та архітектури на вулиці Рейтарській, 37 та 200-річного будинку на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13, аби завадити забудовникам їх руйнувати. Про це пише  пам’яткоохоронна організація Цегла.

Обидва об'єкти культурної спадщини опинилися під загрозою знищення. Тепер активісти встановили чергування на обʼєктах, аби не допустити продовження їх руйнування.

Як ми писали, 25 вересня будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини столиці. Однак наступного ж дня забудовник продовжив руйнувати пам’ятку. У  серпні з будівлі почали знімати дах. Будинок 1822 року побудови не був пам’яткою, однак розташований на території Історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

Також 26 вересня Мінкульт визнав будинок на Рейтарській, 37 і флігель на Рейтарській, 37а цілісною пам’яткою історії та архітектури. Раніше в цей день попри застереження ЮНЕСКО забудовник продовжив руйнувати флігель пам’ятки.

Крім того, компанія-забудовник «Нест», яка розбирає історичну будівлю на Рейтарській 37 порушує не лише пам’яткоохоронне законодавство, а й законодавство про охорону археологічної спадщини, адже ця ділянка — територія памʼятки археології національного значення «Культурний шар "Міста Ярослава» XI-XIII ст.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!