Київ

Активісти створили петицію проти знищення 125-річної будівлі біля Золотих воріт

601 0
Будівля ще донедавна мала статус памʼятки історії, однак була позбавлена останнього з формальних підстав
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Активісти вимагають зупинити знищення будинку Семена Григоровича Замкова, 1899 року будівництва на вулиці Івана Франка, 26. Про це йдеться у петиції на сайті Київради.

«Повернення будинку статусу памʼятки допомогло б врятувати будівлю та зберегти цю частинку історії Києва для нащадків. Тож, просимо Департамент охорони культурної спадщини розглянути облікову документацію на будинок та надати йому статус щойно виявленої памʼятки», - йдеться у документі.

Автор петиції Дмитро Перов нагадав, що будівля ще донедавна мала статус памʼятки історії, однак була позбавлена останнього з формальних підстав за ініціативи Мінкульту.

У 2023 році у садибі розібрали дах, а наприкінці року Земельна комісія радила міськраді передати ділянку з будинком під будівництво ТРЦ.

В кінці грудня 2023 року на будівлі з'явилися металеві опори, а у двір завезли будівельні матеріали. 

Будинок був збудований 1899 р. на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії — Семена Григоровича Замкова у стилі класицизм. У радянський період тут було комунальне житло, а вже в часи незалежності — комерційні приміщення та архів суду.

Нагадаємо, Департамент комунальної власності КМДА в минулому році продав за 12,8 млн гривень нежитлову будівлю на Івана Франка, 26б. Про це свідчать дані на сайті prozorro.sale.

Будівлю придбала громадська організація (ГО) «Асоціація Національно-патріотичного виховання дітей та підлітків», якою керував Олег Піднебенний. 

Як вказує київський журналіст Володимир Бондаренко, Піднебенний керує рядом компаній, які належать Сергію Коровченку – чоловікові Влади Молчанової, яка є власницею «Столиця Груп».

Нежитлова будівля за адресою Івана Франка, 26 (літера Б) площею 440,6 кв метров за 12,8 млн гривень (730 доларів за кв.м.). 

Олег Піднебенний також керує ТОВ «Оптімус Люкс», ТОВ “Рент Менеджмент Інвест”, ТОВ “Тібоун” та “Ріоліт Корпорейшн”, якими володіє Сергій Коровченко. 

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!