Американці допоможуть боротися з плагіатом та хабарництвом в українських університетах

2877 0
Американські ради з міжнародної освіти в партнерстві із Міністерством освіти і науки України та за підтримки Посольства США оголошує про старт Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project - SAIUP).
Фото: effectivestudentmarketing.com

Фото: effectivestudentmarketing.com

Про це йдеться на офіційному сайті організації.

«В проекті нового рамкового Закону «Про освіту» вперше на законодавчому рівні дається визначення того, що є Академічною доброчесністю: «Академічна доброчесність - це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень».

Академічна доброчесність дозволяє системі освіти залишатися дієвою, такою що справді дає знання та навички, а не лише документи про здобуття освіти. Країни з високим рівень академічної доброчесності не мають такої проблеми як «визнання дипломів» - як правило, це успішні, економічно розвинені країни з високим рівнем освіти та науки.

Прояви академічної НЕдоброчесності - такі як списування, плагіат, хабарництво - не можуть бути визначальними для всієї системи освіти, зокрема вищої, оскільки вони руйнують її, перетворюючі навчальний процес на імітацію. Нечесність в освіті негативно впливає і на все суспільство, і на кожного окремого індивіда, адже створює систему в якій неможливо досягнути успіху чесним шляхом, а таке суспільство/країна не можуть бути успішними в довготривалій перспективі». – йдеться в описі проекту.

Першими учасниками проекту стануть 10українських ВНЗ з різних регіонів України, що різняться за кількістю студентів чи спеціалізацією. Однак які саме навчальні заклади було обрано, поки не повідомляється. Немає відповідної інформації і на сайті міністерства освіти і науки України.

Загалом же, на думку ініціаторів такого проекту, він дозволить впродовж 4 наступних років охопити ціле покоління студентів-бакалаврів, починаючи з їх першого року навчання в університеті і закінчуючи отриманням дипломів бакалавра. Саме це покоління випускників повинно стати носієм нових цінностей у вищій освіті, в науці та в суспільстві загалом. А історія успіху університетів-учасників стане прикладом для поширення практики академічної доброчесності на загальнонаціональному рівні.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!