Політична реклама

АМКУ порадив найбільшим супермаркетам знизити ціни на продукти

986 0
Антимонопольний комітет надав рекомендації 18-ти найбільшим торгівельним мережам України "вжити заходів щодо недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари". Це пов'язано з тим, що за даними моніторингу споживчих цін у торговельних мережах, останнім часом спостерігається суттєве невмотивоване зростання цін на продукти харчування.

Комітет надав рекомендації ТОВ «ПАККО-Холдинг», ТОВ «Адвентіс», ТОВ «Бімаркет», ТОВ «Фоззі-Фуд», ПрАТ «Ікс 5 Рітейл Груп Україна», ТОВ «Край-2», ТОВ «Новус Україна», ДП «Фуршет Центр», ДП «Фуршет Регіон», ПІІ «Білла Україна», ТОВ «Спар-центр», ТОВ «АТБ-маркет», ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет», TOB «ЕКО», ТОВ «Метро Кеш енд Керрі-Україна», ТОВ «Фудмаркет», ТОВ «Фора», ТОВ «Торговий дім «Амстор».

Причина такого рішення в тому, що, як свідчить інформація моніторингу цін Мінагрополітики та продовольства, зміна оптово-відпускних цін не завжди призводить до адекватної зміни роздрібних цін на продовольчі товари торговельними мережами.
Так, зокрема, з 1 січня по 16 квітня цього року при зростанні оптово-відпускних цін на цукор на 19,6% роздрібні ціни зросли більш ніж на 29 %.

Те ж саме стосується ринку цибулі, де зростання оптово-відпускних цін на 18,4 % призвело до підвищення роздрібних цін аж на 37,4 % і картоплі – на 25,5 і на 40,1 % відповідно. Аналогічна ситуація спостерігається на ринку молока (зростання відповідно на 1,9 і 3 %).
Водночас незважаючи на зниження оптово-відпускних цін на курятину на 2,9 %, роздрібні ціни знизились лише на 0,5 %.
Крім того, по деяких товарах разом із зменшенням оптово-відпускних цін спостерігається підвищення роздрібних цін (це стосується житньо-пшеничного хліба та м’яса яловичини).

Відтак, аналіз економічної ситуації на ринках продовольчих товарів свідчить про відсутність об’єктивних економічних причин для суттєвого росту цін на продовольчі товари, в тому числі в роздрібній мережі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!