Батько Тараса Козака відсудив у санаторію «Шкло» понад 7 млн грн

5641 0
Ці гроші Роман Козак може отримати на підставі договору, який він уклав у 2009 році із очолюваним ним же санаторієм.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

9 листопада цього року Яворівський районний суд Львівської області задовольнив позов Романа Козака до державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло» про стягнення заборгованості за договором про надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги на суму майже 7,37 млн грн. Про це Tvoemisto.tv дізналось з рішення суду, опублікованого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як стверджував представник Романа Козака у суді, заборгованість, підтверджена актом звірки, виникла на підставі договору про надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги, укладеного 1 червня 2009 року між Козаком і ДП СКЛЦ «Шкло» (санаторієм), який передбачав надання санаторію допомоги у розмірі 7,5 млн грн. 

Гроші санаторій мав повернути до 15 жовтня 2018 р. Від імені санаторію спірний договір підписав заступник директора Ігор Кухар, якому доручення на укладення договорів виписав сам Роман Козак, що був директором санаторію у 2009-2019 рр.

Санаторій заявив зустрічний позов про визнання договору недійсним з підстав його фіктивності. Засновник санаторію — Державна судова адміністрація  (ДСА)— позов підтримала.

Представники санаторію та ДСА у суді стверджували, що на момент укладення договору Роман Козак працював на посаді директора санаторію з технічних та економічних питань, а на посаду директора був переведений лише 11 вересня 2009 р., і тому тоді він не мав повноважень укладати договори або доручати їх укладення іншим особам. Але суд відхилив ці аргументи, посилаючись на витяг з Єдиного державного реєстру станом на 1 червня 2009 р, згідно з яким керівником санаторію вказаний Роман Козак. Тоді, за інформацією санаторією, він був виконувачем обов’язків директора. 

Крім того, представник санаторію, підтриманий представником ДСА, стверджував, що спірний договір, укладений 1 червня 2009 р., ніколи не був виконаний, оскільки у прибуткових касових ордерах за 2011-2018 рр., які є у справі, вказані зовсім інші договори про надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги, які були укладені між Романа Козаком та санаторієм у 2011-2018 рр. Сума цих прибуткових касових ордерів, як стверджував представник ДСА, не збігається із сумою заборгованості в актах звірки.

Читайте також:  Колишній співвласник Винниківської тютюнової фабрики може купити частку у «Трускавецькій»

Проте суд вирішив ввважати, що санаторій отримував фінансову допомогу саме на підставі договору, укладеного 1 червня 2009 р., посилаючись на «копії квитанцій» до прибуткових касових ордерів та акти звірки взаємних розрахунків. Три акти звірки були складені наприкінці 2015, 2016 та 2017 років, коли директором санаторію був ще Роман Козак. Натомість, четвертий був складений 31 березня 2021 р. Вказана у ньому сума боргу — саме ті майже 7,37 млн грн, які Козак хоче стягнути із санаторію.

Додамо, що квитанції до прибуткових касових ордерів (так звана відривна частина) видаються особі, яка внесла готівку. Натомість, основна частина прибуткових касових ордерів залишається на зберіганні на підприємстві. Цікаво, що суд у своєму рішенні не пояснив, які саме дані містять копії квитанцій і не співставив їх з даними, які містяться в ордерах (основній частині), на які посилаються представники ДСА та санаторію.

Читайте також: Dragon Capital купила завод мінеральних вод у Трускавці

До слова, представник ДСА поставив теж під сумнів факт внесення Романом Козаком готівки у касу санаторію, стверджуючи, що протягом восьми років надання допомоги санаторію Козак мав би мати не менше 1,11 млн грн річного доходу. Проте, у 2015 р. Роман Козак у своїй декларації вказав трохи менше 111 тис. грн. доходу. Натомість, згідно з прибутковими касовими ордерами, він вніс у касу санаторію того ж року 203 800 грн. На це суд відповів, що не має можливості визначити точну суму коштів заощаджень Романа Козака, історію їх накопичень та їхнє джерело. 

Варто додати, що за інформацією «Судово-юридичної газети», яка посилається на члена Ради суддів України Валерію Чорну, санаторій, станом на липень цього року через неефективне управління накопичив «близько 8 млн грн боргу по розрахунках з бюджетом та стільки ж по оплаті праці». 

14 жовтня минулого року Кабінет міністрів своїм розпорядженням вирішив передати єдиний майновий комплекс санаторію зі сфери управління ДСА до сфери управління Фонду державного майна для приватизації. 

Нагадаємо, що син Романа Козака — підозрюваний у державній зраді, позбавлений громадянства України, підсанкційний колишній народний депутат Тарас Козак — перебуває у розшуку з травня 2021 року.

Дмитро Борисов

_____________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!