Батяри на роверах з минулого століття. Фоторепортаж із львівського ретро-велопроменаду

15778 0
Деякі раритетні ровери були старшими за учасників заїзду і створили у Львові атмосферу початку минулого століття.

Велопроменад «Батяри на роверах» вже вчетверте об’єднує у Львові поціновувачів старовини. Це спосіб нагадати, як велосипеди та їхні власники виглядали на початку ХХ століття. Бажана умова участі — приїжджати на міському або оригінальному ровері та вдягтися у стилі 1920-30-х років. 
 
 
З площі Музейної стартували понад півсотні учасників. Колона проїхалася центром, далі парком Франка, доїхали до Піскових озер та повернулися на вул. Коперника.
 
 
 
Одні учасники заїзду привертали увагу, в першу чергу, своїми образами, а інші — своїми оригінальними роверами. Киянин Дмитро та львів’янин Тарік — веломайстри і у пробігу продемонстрували кастом-ровери власної роботи: «Я би це назвав спільним проектом двох майстерень саморобних велосипедів з Києва і Львова», — каже Дмитро. Свій масивний ровер він примудрився довезти поїздом зі столиці.
 
 
У дворику Палацу Потоцьких на батярів та батярок чекали музика, смаколики та ретро-танці. Найбільше оплесків зірвали 58-річна Марія та 67-річний Анатолій. Подружжя вже рік займається лінді-хопом, хоча до того пробували себе і в інших танцювальних стилях. 
 
 
Нагороду за найкращий ровер отримала Галина. Кілька років тому вона знайшла у товариша в селі автентичний велосипед, який просто пропадав. «Це німецький ровер, на ньому  зберігся оригінальний лейбл. Такі перестали випускати у 30-х роках. Це абсолютно автентична рама, ободи, тільки замінені шприхи», — розповіла дівчина. 
 
 
По місту Галина на ньому їздить мало, хіба що на такі заїзди. Час залишив на ровері тільки ножні гальма — аби зупинитися, треба крутити педалі назад, що не дозволяє швидко реагувати у міському потоці транспорту. Передач тут також немає, тому аби їхати під гірку, треба мати непогану фізичну форму. Ацетиленовий ліхтар та сигнал зроблені на замовлення, але відтворюють тогочасні і справно працюють. 
 
 
Серед учасників обрали найстильніших батяра і батярку. Оскільки подарунки їм вручали спонсори, то вони і обирали переможців на свій смак. За жіночий образ відзначили фотографиню фестивалю Софію. 
 
 
В номінації за кращий чоловічий образ нагороду здобув киянин Павло. Він вісім років колекціонує різні предмети старовини. Свій костюм називає вдалою стилізацією, але аксесуари до нього — справжні раритети. «Ми неодноразово брали участь у різних ретро-заїздах у Києві та інших містах. І цього року вирішили приїхати до улюбленого міста Львова», — розповів киянин Павло. 
 
 
До львівських батярів також долучилася киянка Маріанна, котра організовує ретро-велопроменади у Києві, та її донька Белла, котра допомагала визначати володарів різних подарунків, витягаючи номерки. 
 
 
Найжаданіший подарунок отримав львів’янин Дмитро. Через лотерею йому дістався відреставрований голандський ровер 1970-х років.
 
 
Підготувала Зоя Красовська,
фото авторки

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!