Бджоли, гончарі, весілля. 10 фактів про Шевченківський гай

6770 0
Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького – це не лише скансен, а й місце, де можна поїсти та одружитися.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Львівський музей народної архітектури і побуту, відомий серед львів'ян як Шевченківський гай, із кінця минулого року носить ім'я Блаженнішого Климентія Шептицького. Музей просто неба у місцевості, що має історичну назву Кайзервальд, вражає не лише площею (36,5 гектара) та спорудами, зібраними на його території. Tvoemisto.tv зібрало десять цікавих фактів про львівський скансен.

1. Більшість споруд музею автентичні – привезені з сіл різних регіонів Західної України. Деяким із будівель понад триста років. Утім, є кілька копій, наприклад, копія старої дерев’яної церкви в секторі Лемківщина.

2. Найбільша кількість сакральних об’єктів у світі зібрана на території львівського скансену. Тут можна побачити унікальну зрубну тридільну церкву, зведену без жодного цвяха. Уся конструкція тримається на дерев’яних кілочках – тиблях. Маківки церкви прикрашені кованими хрестами. У музеї діє Свято-Іванівська Лавра студійського уставу Української греко-католицької церкви.

3. Майже всі експонати музею «живі». Ткацькі верстати, піч, прядильні верстати, олійні преси, гончарні круги – все це колись було у вжитку, працює знову й допомагає відвідувачам опановувати давні українські ремесла на майстер-класах.

4. У вихідні тут проводять чимало майстер-класів: соломоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок, народних іграшок, приготування олії та масла, гончарство, ткацтво, випікання бойківських книшів, гра на старовинних музичних інструментах.

5. Тут можна скуштувати домашні українські страви, приготовлені у вуличній печі.

6. У музеї відбуваються фестивалі, релігійні свята, нічні екскурсії, а також працює проект «Арт-скансен», покликаний об’єднати молодих митців. На різних локаціях відбуваються театральні вистави просто неба.

7. Щоб вкласти дах однієї хатини, потрібно зібрати солому із близько двох гектарів жита. Всі снопи, з яких укладається стріха, в’яжуться вручну, тому реставрація такої споруди – клопітка праця.

8. На території музею є пасіка. Її родзинка – скляний вулик, у якому можна побачити, як бджоли нагромаджують мед.

9. Тут можна подати документи для реєстрації шлюбу. Працівники зроблять усе необхідне протягом доби й за бажання молодят можуть провести весільну церемонію в етностилі.

10. Один із будинків скансену – старовинна школа. Частину її площі займає житло вчителя.

Віртуальний тур львівським скансеном можна переглянути тут.

Катерина Бігун

Фото Петро Ткачишин 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!