Береги біля водоспаду Кам'янка укріплюватиме фірма, яка там будуватиме котеджі

3563 0
Сколівська міськрада віддасть майже півтора мільйона з власного бюджету на укріплення берегу для приватного готелю.
Зліва – будівництво котеджів Василем Петречко і Василем Танчуком. Фото зі сайту "Наші гроші.Львів"

Зліва – будівництво котеджів Василем Петречко і Василем Танчуком. Фото зі сайту "Наші гроші.Львів"

Маловідома фірма «СО Груп» виграла тендер на півтора мільйона від Сколівської міської ради на берегоукріплюючі роботи річки – неподалік водоспаду Кам’янка, що у національному природному парку «Сколівські Бескиди». Власники цієї ж компанії розпочали будівництво відпочинкового комплексу якраз на березі річки Кам’янка. І тепер біля майбутнього готелю укріплять береги коштом бюджету. Про це пишуть «Наші гроші.Львів».

Читайте також: Що будують біля водоспаду Кам'янка на Львівщині

Гроші з бюджету хочуть витратити для «ліквідації наслідків паводку та запобігання надзвичайної ситуації в межах приватних земель ділянок с. Кам’янка». У тендері взяли участь три учасники, у результаті уклали договір з переможцем на 1,4 млн грн. Із трьох учасників закупівлі найдешевше ТОВ «Гідробуд-М» відхилили через одну помилку – відсутній лист на обробку персональних даних для однієї людини. Така ж доля спіткала і пропозицію в 1,28 млн грн від ТОВ «Будпроект ІФ». Учасник мав подати довідку із інформацією про кінцевого бенефіціарного власника компанії, що фірма і зробила, але уповноважена особа замовника Вікторія Піщальник відхилила пропозицію. Мовляв, офіційно в реєстрі не вказано бенефіціарного власника, відтак довідка, надана компанією, не відповідає офіційним даним. 

На думку експерта із закупівель, виконавчого директора «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрія Кузька, дешевшу пропозицію «Будпроект ІФ» відхилили незаконно.

У підсумку Сколівська міськрада віддала перемогу невідомій раніше «СО Груп». Участі в тендерах ця компанія раніше не брала і жодного бюджетного контракту не отримувала, хоча існує більше двох років. Нещодавно «СО Груп» змінила прописку і власників. Ними стали Ігор Петречко і Василь Танчук. 

Берегоукріплення Сколівська міськрада вирішила проводити якраз поруч з тим місцем, де Василь Танчук і батько Ігоря Петречко – Василь Петречко, депутат Сколівської міськради, будують котеджі готельного типу із оглядовою вежою.

Читайте також: На Львівщині призупинили будівництво готелю біля водоспаду Кам'янка

Той факт, що мова йде про захист території, де будують комплекс, підтвердив заступник міського голови Сколе Роман Чудійович, але він стверджує, що не знав про перемогу в тендері тих, кому ці роботи найбільш потрібні.

Торік стало відомо, що на березі розпочали підготовчі будівельні роботи без дозволів та проведення оцінки впливу на довкілля. Два приписи екоінспекції примушували привести територію поблизу річки Кам’янка у належний стан, про що Тvoemisto.tv писало у червні 2020-го. Тоді прокуратура Львівської області також зареєструвала кримінальне провадження.

«Вони розширили канал річки, що є позитивним у цих умовах, але водночас він не має форму змійки, яка сповільнює швидкість течії при “спалахаючих повенях”. Випрямлений канал сприятиме пришвидшенню потоку води. А внизу знаходиться водоспад Кам’янка, який екстремально великий потік (що вже не є рідкістю) може зруйнувати його, посунувши каміння. Проводити роботи на річці без дозвільних документів, процедури оцінки впливу на довкілля – це однозначно негативний вплив», – прокоментував директор ГО «Дунайсько-Карпатська програма» Богдан Проць.

За словами експерта, ОВД якраз і проводять для того, щоб зрозуміти природний стан речей, наслідки впливу на довкілля і знайти шляхи мінімізації такого впливу.

Загалом біля річок Кам’янка та Лужки родини Танчуків і Петречко володіють понад десятьма наділами різної площі і призначення – від індивідуального дачного будівництва до будівництва готельно-ресторанного комплексу. Загальна площа ділянок становить майже 10 гектарів.

Читайте також: Нахабність вражає. Чому незаконне будівництво на річці Кам'янка досі триває

Перші ділянки оформили собі у власність ще у 2017 році, через два роки – ще частину. А навесні цього року Василь Петречко та Василь Танчук стали власниками одразу чотирьох ділянок, одна з яких площею понад 3 га.

Василь Танчук, співвласник «СО Груп», розповів, що взагалі роботи із берегоукріплення планували робити за власні кошти, але потім Сколівська РДА склала «акт про надзвичайну ситуацію», ліквідовувати яку будуть за бюджетні гроші. Про свою участь в тендері він каже: «Та ми вже вклали свої гроші, то чому не взяти участь?»

Натомість його бізнес-партнер Василь Петречко стверджує, що насправді в берегоукріплення доведеться вкласти значно більше передбачених 1,4 млн грн, а саме 8 млн грн.

«Я вже туди завіз 380-400 машин каменю, 12 сходових маршів, щоб люди могли до річки безпечно спуститись. 1,4 млн грн – це крапля в морі. А я зацікавлений в тому, щоб роботи якісно були зроблені, а гроші не вкрадені», – каже Василь Петречко.

Минулорічний скандал, каже, не має до них відношення – без дозволів роботи виконував попередній власник землі, чиє ім’я назвати відмовився і цей невідомий чоловік заплатив 30 тисяч гривень штрафу.

Однак, як виявили «Наші гроші. Львів», невідомий чоловік – це колишній зять Василя Танчука – Андрій Дорошенко. Йому належала одна із ділянок, яку тепер контролюють Танчук і Петречко. Саме на Андрія Дорошенка у вересні 2019 року склали протокол за адмінпорушення, бо без дозволу здійснював земляні роботи із облаштування гідроспоруди – дамби та лінії електропередач за межами села Кам’янка вздовж річки. Але в суді він розповів, що роботи за наймом здійснювала інша людина. Через цю та інші причини справу про адмінпорушення суд закрив.

Керівник екологічної інспекції у Львівській області Роман Дасюк підтвердив, що Дорошенко заплатив штраф, але «частково не виконав» приписи. Через це екологічна інспекція видала нові приписи, в тому числі і в червні цього року, про усунення порушень вимог природоохоронного законодавства. Їх досі не виконали.

Щодо кримінального провадження, то досудове розслідування триває досі, проводять експертизу, повідомив речник Львівської обласної прокуратури Данило Антощак.

Читайте також: Прокуратура Львівщини зареєструвала кримінальну справу через будівництво біля водоспаду Кам'янка

Минулого року одним із головних зауважень до робіт на річці була відсутність проведеної процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). І Василь Петречко, і Василь Танчук у розмові розповіли, що тепер цього документу не треба, бо є якийсь «акт про надзвичайну ситуацію». Історію про надзвичайну ситуацію підтвердив і заступник міського голови Сколе Роман Чудійович.

У ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» і справді вказано, що оцінці впливу на довкілля не підлягає планована діяльність, спрямована виключно на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. Сколівська міськрада надала копію акту обстеження річок Кам’янка і Лужки, який в червні 2020-го затвердила районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

В акті йдеться про те, що 1 червня 2020 року через інтенсивні дощі відбувся значний підйом води в річках, яка зруйнувала береги і пошкодила приватні ділянки. Крім того, високовольтна лінія є під загрозою руйнування, що «може призвести до виникнення надзвичайної ситуації».

Закон дозволяє не проводити ОВД для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Тут же лише прогнозують її виникнення, каже експерт Анатолій Павелко.

«Попередження надзвичайної ситуації однозначно підлягає оцінці впливу на довкілля. Попередження і ліквідація наслідків наслідків надзвичайної ситуації – це різні речі. Якщо діяльність із ліквідації надзвичайної ситуації не підлягає оцінці впливу на довкілля, то попередження – підлягає», – каже юрист з питань екології та охорони навколишнього середовища ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Анатолій Павелко.

Крім того, будь-яку надзвичайну ситуацію реєструє Державна служба з надзвичайних ситуацій, яка й веде їхній облік. Начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев повідомив, що в кінці травня – на початку червня минулоріч вони не реєстрували в тому районі такої надзвичайної ситуації. Додамо, що тут немає житлових будинків місцевих мешканців, які б могли постраждати від підтоплень річки Кам’янка.

«Ми попередньо з’ясовували і нам сказали, що ОВД не потрібно робити. Але якщо треба, то ми його зробимо, ми нікуди не дінемось. Роботи ж ще не ведуться? Не ведуться», – визнав заступник міського голови Сколе Роман Чудійович.

Читайте також: Біля Шевченківського гаю побудують спортивно-оздоровчий комплекс і готель. Візуалізація

Нагадаємо, що у Сколівському районі на Львівщині, поблизу водоспаду Кам’янка, у червні минулого року почали укріплювати берег та підготовчі роботи до будівництва. Як повідомив тоді у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко, дозволів на будівництво в області не видавали, а берегоукріплення тут розпочали без оцінки впливу на довкілля від екоінспекції. У Держекоінспекції тоді повідомили, що дали повторний припис на відновлення території поблизу водоспаду Кам’янка. Прокуратура Львівської області зареєструвала кримінальне провадження через будівництво готелю та укріплення берегів річки біля водоспаду Кам’янка, що входить до природного національного парку «Сколiвських бескидів». Водночас науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України Тарас Микітчак у колонці для Тvoemisto.tv розповів про те, що насправді відбувається на річці Кам'янка. 

Додамо, що водоспад у Кам’янці входить до масиву національного заповідника Сколівські Бескиди, розташований між селами Дубина та Кам’янка. Висота водоспаду – 7 м.  Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної води типу «Нафтуся».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!