Без фізики та музики. Яких вчителів не вистачає у львівських школах

6039 0
Не вистачає зараз у школах області також вчителів трудового навчання і фізкультури, хоча ще донедавна це були вчителі математики, інформатики та іноземної мови.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Через недобір абітурієнтів з 1 вересня Львівський університет ім. Івана Франка може закрити програму підготовки викладачів фізики. Департамент освіти і науки ЛОДА вже звертався в університет з проханням цього не робити, проте наразі питання залишається відкритим. Про це Тvoemisto.tv зазначив директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска.

Читайте також: На Львівщині затвердили низку соціальних програм

За його словами, це може призвести до того, що вже за 5-7 років матимемо низьку якість освіти.

Не вистачає зараз у школах області також вчителів музики, трудового навчання і фізкультури, хоча ще донедавна це були вчителі математики, інформатики та іноземної мови.

«Минулого року у законі про повну загальну освіту зняли вимогу про обов’язкову педагогічну освіту для вчителів шкіл. Тобто, якщо раніше, щоб стати вчителем школи, потрібно було мати ще й педагогічну освіту, проходження дипломованих курсів, то зараз цього не потрібно. Вчителями можуть стати навіть ті, хто закінчив математичний чи фізичний факультет і не має педагогічної підготовки. На мою думку, це дуже погано, адже знання вікової психології, методики викладання у школі вкрай необхідні. Як вчитель може викладати, якщо він не знає, як методично правильно побудувати урок», – каже Олег Паска.

Тим не менше, говорить посадовець, вчителів все одно не вистачає.

Читайте також: У львівських школах конфлікти між вчителями і батьками вирішуватимуть юристи

Щоб хоч частково вирішити кадрову проблему у школах Львівщини, нещодавно департамент надіслав листи у всі відділи освіти області, аби ті допомогли підшукати педагогічних випускників з тих місцевостей, де вони проживають і пропонували їм вступити на спеціальності, яких бракує у школах.

«Держава повністю профінансує їм навчання, але вони будуть зобов’язані відпрацювати у школах своєї місцевості 3 роки», – додав Олег Паска.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!