Блокада кордону польськими перевізниками: що відомо про переговори

1071 0
Польські перевізники вимагають повернутись до системи дозволів на вантажні перевезення.
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

У понеділок, 13 листопада, відбулись перемовини між польськими протестувальниками, що блокують дороги до пунктів пропуску, та української стороною. Розмова завершилась безуспішно, домовитись наразі не вдалось. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, ключове, що вимагають протестувальники – повернутись до системи дозволів на вантажні перевезення.

«Це питання, яке не обговорюється на таких зустрічах. І принципово для нас: «транспортний безвіз» має тривати та бути пролонгованим. Як мінімум доти, допоки не настане наша перемога. Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулась до ЄС щодо дозволів. Інші питання протестувальників не цікавлять», – зазначив посадовець.

Також Сергій Деркач додав, що сторони шукають компроміси, щоб збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми.

Читайте також: Поляки повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску

«Запропонували польській владі запустити смуги для порожніх вантажівок на ПП «Угринів - Долгобичів» та «Грушів - Будомеж». Чекаємо відповідь вкотре. Ми не відступаємо назад і наполягаємо: блокада кордону це порушення низки угод. І кордон має бути розблокованим негайно»– йдеться у повідомленні.

Додамо, польські перевізники розпочали раніше анонсований страйк 3 листопада.

Вони вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;

  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;

  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;

  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;

  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;

  • отримати доступ до системи «Шлях».

Нагадаємо, протестувальники наразі блокують три пункти пропускуЯгодин – Дорогуськ, Краківець – Корчова, Рава-Руська – Гребенне. На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

Тетяна Дзяма

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!