В черзі очікують понад 20 тисяч авто: що відомо про страйк польських протестувальників

924 0
Міністри обох країн вже провели перемовини.
Фото умовне

Фото умовне

Польські перевізники станом на 9 листопада продовжують страйк, через який на кордоні утворились масштабні черги вантажівок. За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України зараз заблокованими з обох сторін є понад 20 тисяч транспортних засобів.

Протестувальники скаржаться на надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС. Очільник Міністерства Олександр Кубраков вже поговорив з міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком.

«Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов’язання. Україна з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації. Про це ми неодноразово наголошуємо на всіх рівнях. Разом з тим зазначимо, блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського Союзу», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Поляки повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску

У відомстві наголошують, що жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію не обговорюються. Натомість, зазначають, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури готове допомогти польським колегам вирішити ситуацію із блокування кордону, надати всі відповідні роз’яснення та провести зустрічі за потреби.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;

  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;

  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;

  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;

  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;

  • отримати доступ до системи «Шлях».

Додамо, що раніше перевізники в Польщі обмежувались одним пунктом пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в’їзди з України.

Нагадаємо, протестувальники наразі блокують три пункти пропускуЯгодин – Дорогуськ, Краківець – Корчова, Рава-Руська – Гребенне. На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

Тетяна Дзяма

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!