Київ

Британські екологи закликали Зеленського уберегти від забудови екопарк Осокорки

1284 0
Президента закликали виконати Рамсарську конвенцію
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Британці зі світової природоохоронної організації World Wetland Network закликали президента України Володимира Зеленського зберегти екопарк на Осокорках. Про це йдеться у зверненні екологів до президента, повідомив Дмитро Перов у Facebook.

У листі за підписом директора організації Кріса Ростронда вказано, що війна нищить не тільки життя людей, будинки, а й екосистему. Проте існують фактори, які також завдають шкоди довкіллю, але на них можна вплинути. Зокрема, це стосується забудови озер на Осокорках.

Також природоохоронець нагадав про Рамсарську конвенцію, згідно з якою необхідно охороняти водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення. Вони є середовищем існування водоплавних птахів. Оскільки Україна зобов'язалася виконувати норми міжнародної конвенції, озера на Осокорках забудовувати не можна, наполягає еколог.

Нагадаємо, поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

Водночас в інтересах забудовника ідею створення парку висловили представники нашвидкоруч створеної ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки». Цю організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021-2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжує підсипати озеро Небреж і бурити палі, на території працюють будівельні крани й інша техніка. Після початку повномасштабного вторгнення росії, територія екопарку була оголошена замінованою, доступ туди був заборонений, однак вже влітку 2022 року там знову активізувалась робота будівельної техніки.

У липні 2023 активісти та представники ГО «Екопарк Осокорки» підготували відкрите звернення до президента України щодо припинення будівельних робіт на Осокорках.

Перед цим ГО «Екопарк Осокорки» звернулась до Офісу Генерального прокурора з проханням надати публічний звіт щодо розгляду питання забудови озера Небреж. Як стверджують активісти, справу передали сумнівному прокурору і тоді усі матеріали, що стосуються незаконної забудови, вилучили зі справи.

Вони заявляють, що  Генеральна прокуратура стала на бік забудовника, адже одночасно з вилученням матеріалів генпрокуратурою відновили будівництво на березі озера Небреж.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!