Київ

Будинок Осипа Родіна остаточно увійшов до переліку об'єктів культурної спадщини Києва

1214 0
140-річний Будинок Осипа Родіна остаточно залишився у Переліку об'єктів культурної спадщини Києва.
Фото: Мапа Реновації

Фото: Мапа Реновації

Верховний суд постановою від 08 травня 2023 року по справі №640/28045/20 підтвердив законність внесення будинку Осипа Родіна (вул. Олеся Гончара, 71) до Переліку об'єктів культурної спадщини м. Києва. Про це повідомили у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

«Будинок Осипа Родіна врятовано. Нарешті в цій тривалій та непростій суперечці було поставлено крапку», – йдеться у дописі.
 
Нагадаємо, у 2020 році профільний Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку об’єктів культурної спадщини. Це зробили на підставі історичної довідки, що підтверджує цінність об’єкта, враховуючи що будинок 1882 року зберіг свою автентичність, є витвором видатного київського зодчого Володимира Ніколаєва та цінним невід’ємним елементом забудови кварталу.
 

Натомість забудовник ТОВ «Арікс», який зводить по сусідству  ЖК Franklin Concept House, звернувся до суду з заявою, що дім не є культурною спадщиною, а «рядовою історичною забудовою ХІХ століття» та успішно оскаржив рішення КМДА в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Пізніше Шостий апеляційний адмінсуд завадив спробі забудовника позбавити будинок статусу і став на бік міста та громади.
 

Довідка. Будинок Осипа Родіна – це кам’яна садиба 1882 року. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, згодом до неї добудували третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут розміщувалася «Вільна сцена» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі й офісні приміщення.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!