У Львові назвали ймовірну причину обвалу в будинку на вулиці Ставропігійській

5285 0
У будинку продовжують забирати аварійність та роблять тимчасовий вхід.

У Львові в будинку на вул. Ставропігійській, 5, де стався обвал сходового майданчика з третього по другий поверх, фахівці продовжують обстежувати та забирати окремі елементи. Після цього для мешканців мають облаштувати тимчасовий вхід.

 

Як повідомив під час стріму Tvoemisto.tv керівник Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля, кам’яницю, якій понад 400 років, повністю не реставрували, а тільки проводили локальні ремонти помешкань. Імовірно, певні конструктивні елементи були зношені, не витримали навантаження і обвалилися. При цьому мешканці залишилися в будинку та відмовилися від тимчасової евакуації.

«Люди залишилися в чотирьох квартирах. У будинку є всього вісім квартир, але, крім житлових, також є нежитлові приміщення на першому поверсі. Тож люди мешкали лише в чотирьох квартирах. Із другого поверху вихід наявний, одна мешканка навіть вранці пішла на роботу. Мешканцям з третього поверху вчора запропонували евакуацію, але вони відмовилися. Зрештою, загрози для них і їхніх квартир немає. Сьогодні, коли приберуть усі елементи, які могли б обвалитися, будемо пробувати відновити тимчасовий доступ до їхніх помешкань», – каже він.

Він також додав, що будинок на аварійність не обстежували, бо не було ознак ззовні. Після того, як заберуть усі елементи, які можуть обвалитися, та зроблять тимчасовий вхід, будуть вирішувати питання реставрації кам’яниці в цілому. 

Будинок перебуває у власності мешканців, ЛКП є лише управителем, відповідно, мешканцям не будуть компенсувати завдану шкоду. Наразі на місці працюють промислові альпіністи, після того фахівці запропонують, як облаштувати вхід для мешканців.

Нагадаємо, 20 лютого у Львові у будинку на вул. Ставропігійській, 5 стався обвал сходової клітки з третього по другий поверх. 

Юлія Осим

Фото і відео Дар'ї Кучер

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!