Бюджет Львівщини – 2024. На що скерують понад 6 млрд грн

1584 0
Наступного року на Львівщині планують відмовитись від некритичних витрат.
Фото умовне

Фото умовне

Бюджет Львівської області на 2024 рік зменшився на 40% і становить 6,168 млрд гривень. У 2023 році було передбачено 10 млрд гривень. Відповідний план бюджету презентував голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Зменшення обласного бюджету пояснюється:

  • розподілом військового ПДФО на потреби ЗСУ через державний бюджет, а не через обласний;

  • зменшенням розміру освітньої субвенції;

  • відсутністю субвенції з державного бюджету на утримання доріг;

  • зменшенням інших державних субвенцій для обласного бюджету.

Бюджет на наступний рік фактично розподіляється між двома основними категоріями: майже 4,4 млрд гривень на обов'язкові видатки (заробітні плати комунальних установ, енергоносії, медикаменти тощо), також на програмний ресурс – 1,6 млрд гривень, що становить лише 26% від загального бюджету, та 0,2 мільярда гривень на резервний фонд.

Видатки, пов'язані з війною

Перша частина охоплює видатки, пов'язані з війною, які становлять понад 665 мільйонів гривень або 41% від загального фінансового ресурсу для програм. У поточному році ці видатки перевищують 1,2 млрд гривень і продовжать зростати до кінця року.

Найбільша частина видатків для підтримки наших захисників спрямовується через програму «Безпечна Львівщина». Фінансові ресурси на цю програму з 1 січня 2024 року становитимуть 400 мільйонів гривень. Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv голова фракції ВО «Батьківщина», голова постійної комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Львівської обласної ради Назарій Сумало, видатки на програму «Безпечна Львівщина» можуть зрости до 600 млн гривень у першому півріччі 2024 року. Основну суму, а це близько 320 млн гривень, скерують на матеріально-технічне забезпечення військових формувань, правоохоронних органів і сил оборони, які безпосередньо виконують завдання по захисту України. 

Утримання доріг

Натомість на утримання доріг залишили лише 100 мільйонів гривень, з яких 70 мільйонів заплановані на утримання доріг у зимовий період. Комісія з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу запропонувала збільшити фінансовий ресурс програми розвитку мережі й утримання автомобільних доріг. 

«Впродовж зими ми переглянемо цю суму. За потреби перескеруємо ці кошти на інше. Також цього року ми хочемо завершити Реабілітаційний центр на базі госпіталю Юрія Липи. Він, перш за все, для військових. Була пропозиція скерувати 16 млн гривень, але ми пропонуємо 25 млн грн, щоб точно завершити цей об’єкт. Водночас будемо працювати над залученням міжнародних організацій до фінансування», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv депутат від фракції ПП «За майбутнє», голова комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Тарас Подвірний.

Зауважимо, що наступного року на Львівщині планують відмовитись від некритичних витрат, зокрема, мовиться про премії у різних галузях, купівлі квітів та сувенірів. 

Зазначимо, що до пріоритетів обласних програм (видатки спричинені війною, що становлять 41% від всіх програм) на 2024 рік входять:

  • «Безпечна Львівщина» – 400 млн грн (+ додатково 75% вільного залишку коштів обласного бюджету, що становлять не менше 150 млн грн);

  • Реалізація стратегічних об'єктів (Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня, Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи) – 120,5 млн грн;

  • Видатки на медицину – 79,5 млн грн;

  • Соцпідтримка ветеранів, Захисників – 31,8 млн грн;

  • Підтримка бізнесу ветеранів, учасників АТО – 17 млн грн;

  • «єОселя» для військово-службовців та ветеранів – 15 млн грн;

  • Програма підтримки ВПО – 2 млн грн.

Зазначимо, видатки на медицину залишають першочерговими, адже зачіпають й реабілітацію військових. Депутатка від фракції ПП «Європейська солідарність», голова постійної комісії з питань охорони здоров'я та материнства Анна Ярмола каже, що навіть за умов урізання бюджету дуже важливо забезпечити фінансування захисту здоров'я громадян на належному рівні.

«Враховуючи те, що ми живемо у нелегкий час, добре, що медицина залишається пріоритетною. Ця сфера є найбільш дороговартісною через обслуговування та вартості обладнання. Бажано виділити на це більше коштів, однак й те, що є зараз, цілком достатньо», – прокоментувала вона Tvoemisto.tv.

Водночас, на думку голови фракції ВО «Свобода» Олега Панькевича, для прийняття бюджету необхідне колективне обговорення з громадськістю та прозорість. У коментарі Tvoemisto.tv він підсумував, що громада Львівської області має бути залучена до обговорання бюджету, лише за таких умов можливий справедливий розподіл коштів:

«Депутати Львівської обласної ради досі не знають точного плану бюджету на 2024 рік. Львівська ОВА зобов'язана подати депутатам на розгляд бюджет Львівської області, однак такого документу немає. Долю коштів обласного бюджету не можуть вирішувати кілька осіб, потрібна фахова дискусія для розумного розподілу коштів. Ті програми, які дали на рогляд профільним комісіям ЛОР, не дають повної картини бюджету на 2024 рік. Тобто це окремі факти, на які депутати фактично не мають впливу».

Нагадаємо, що у Львівській обласній військовій адміністрації вже відбулося більше шести засідань робочої групи з контролю використання бюджетних коштів під час яких розглянули і рекомендували відмінити закупівлі на понад 60 мільйонів гривень.

Наталія Вареник

Матеріал опубліковано в межах висвітлення діяльності Львівської обласної ради

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!