Через війну в Україні Казахстан закликав країни відмовитися від ядерної зброї

2929 0
Повну відмову пропонують до 2045 року.

У Казахстані закликали країни світу повністю відмовитися від ядерної зброї до 2045 року, розробивши поетапний план відмови від цього озброєння. Про це написав глава МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді у колонці для видання Liter, повідомляє Liga.Net.

За його словами, війна Росії проти України, а також розмови про повернення ядерних озброєнь та «взаємні загрози застосування ядерної зброї» змушують задуматися про необхідність заборони та ліквідації ядерної зброї.

«Ми закликаємо всі держави, включно з ядерними державами, розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року до столітнього ювілею ООН», – написав Тлеуберді.

Читайте також: Застосування тактичної ядерної зброї також розглядається, – експерт 

Також він нагадав слова генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про те, що сьогодні по всьому світу розосереджено близько 13 400 ядерних боєголовок, а можливість застосування ядерної зброї «стала реальнішою, ніж у похмурі дні холодної війни».

Додамо, що раніше євродепутат Сікорський заявив, що Захід має право подарувати Україні ядерні боєголовки, адже путін порушив Будапештський меморандум.

Нагадаємо, що Україна розглядає питання застосування ядерної зброї росією та готується до цього. Передусім йдеться про тактичну ядерну зброю. На думку співдиректора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, це буде абсолютно новий поворот у цій війні, позаяк це зброя масового знищення. Про те, що Захід може зробити у відповідь, йому складно сказати, бо машина підтримки України і протидії російській агресії була запущена серйозна.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!