Четверо мешканців Львівщини, імовірно, заразилися сказом. Як вберегтись

1741 0
Собака зі сказом вкусив свого господаря, ще троє людей могли інфікуватися ослиненням від тварини.
Фото умовне

Фото умовне

У Городоцькому районі четверо людей імовірно інфікувалися вірусом сказу від собаки. Він покусав свого господаря, коли той намагався відвезти тварину до ветеринара. В населеному пункті запровадили карантинні обмеження. Про це у коментарі  Tvoemisto.tv розповіла епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірина Фесенко.

«Власник побачив, що собака погано почувається і хотів завезти його до ветеринара. Під час транспортування тварина його вкусила. Син та дружина чоловіка теж отримали ослинення. Зокрема, імовірно інфікуватися міг лікар, що оглядав собаку. родина одразу звернулася до сімейного лікаря по медичну допомогу. Усім постраждалим розпочали антирабічне лікування і проводять вакцинацію»,– зазначила вона.

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради від МОЗ

За словами епідеміологині, на Львівщині є вакцина від сказу «антирабічний імуноглобулін», проте вона доступна в невеликій кількості. У випадку укусу, ослинення, подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу в найближчий медичний заклад. 

«Це може бути і амбулаторія, і травмпункт. Лікар, який оглядатиме постраждалих, обробить рану та призначить лікування. Якщо собака домашня і не має ознак сказу, то ветеринарна служба спостерігатиме за нею. В таких випадках вакцинацію необов’язково призначатимуть. Але якщо у собаки є підозри на сказ, тоді призначать лікування»,– пояснила Ірина Фесенко.

Вакцинуватися потрібно, якщо є імовірність зараження сказом.

Нагадаємо, що у селі Доброгостеві на Львівщині підтверджений випадок сказу в собаки. Тварина напередодні контактувала з дикою лисицею та від отриманого укусу померла. У Дрогобицькій районній військовий адміністрації провели засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії та вирішили впровадити каратинні заходи в районі.

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!