Чому Червоноград перейменовують на Шептицький

6043 0
Червоноград на Львівщині незабаром перейменують на Шептицький. Таке рішення ухвалив Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада.

Про нову назву для теперішнього Червонограда в області дискутували активно, адже місто увійшло до переліку населених пунктів, які Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати. В «чорному списку» Червоноград опинився, бо назва не відповідає лексичним нормам нашої мови. Вона сформувалася під впливом російської імперської політики.

Чому Шептицький

Завідувачка Червоноградської філії КЗ ЛОР «Львівський музей історії релігії» Галина Гриник у коментарі Tvoemisto.tv пояснювала, що частина мешканців виступала за те, щоб повернути місту історичну – Кристинопіль. Або ж перейменувати Червоноград на Шептицький

Історична назва Червонограда починаючи із 1692 по 1951 роки – Кристинопіль. Місто було назване на честь дружини його засновника Фелікса-Казимира Потоцького (1630-1702) Кристини (Христини) Потоцької (1643-1699) з роду Любомирських. Але якщо ще глибше дослідити її походження – то вона нащадок давнього русько-українського князівського роду Острозьких, відомого із XIV і до початку XVII століть. Її бабусею була Софія з Острозьких (1595-1622). 

Галина Гриник сказала, що саме в Кристинопільському монастирі у 1892 році монаші обітниці складав майбутній митрополит Андрей Шептицький. Із 1894 року у місті діяло українське релігійне згромадження – сестри-служебниці, відомі своєю жертовною діяльністю на благо потребуючих людей.

«Для усіх жителів нашого міста показовою має стати позиція щодо назви митрополита Андрея Шептицького. 14 серпня 1892 року у своєму рукописному документі про складення довічної професії тоді ще брат Андрей Шептицький підписує, що подія відбулася в монастирі «Христинопольским».

На фото Шептицький (в центрі) у монастирському саду у Кристинополі

До слова, громадська активістка Анастасія Безпалько також пропонувала перейменувати місто Червоноград на Шептицький (аналогічно до Хмельницького чи Кропивницького). Вона пояснювала це так:

«Яке відношення Шептицький має до нашої громади? У 1892 році він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі (належав до отців василіян), а також викладав тут філософію, тому наше місто у його житті точно відіграло важливу роль. Зараз на території монастиря є його памʼятник. Мені здається, що це найкращий варіант назви – вона українська, наповнена сенсом і популяризує видатну українську постать, чий внесок в незалежність України і розвиток українців неможливо переоцінити».

Історія міста

Червоноград розташований на берегах Західного Бугу, неподалік кордону з Польщею. Він є важливим центром гірничодобувної промисловості. Місто заснував у 1692 році великий коронний гетьман Фелікс Казимир Потоцький. Він назвав його на честь своєї дружини Кристини Любомирської — Кристинопіль. Його онук — воєвода руський Франц Салезій Потоцький — побудував палац і заснував монастир Василіян. Тут він тримав постійний козацький полк. У 1760-х роках в кристинопільському палаці Потоцьких побував Джакомо Казанова.

Син Франца Салезія Потоцького, Станіслав Щесний Потоцький, після трагедії з Гертрудою Коморовською (його батько був проти їхнього шлюбу і віддав наказ викрасти її, помістити в монастир та добитися анулювання шлюбу, але викрадачі випадково задушили дівчину і викинули тіло в ополонку в річці Рата), переніс родинну «столицю» Потоцьких з Кристинополя до Тульчина.

Після першого поділу Речі Посполитої Кристинопіль разом з усією Галичиною відійшов до володінь Габсбурґів. До середини XIX століття місто мало чотирьох власників. Після окупації військами ІІ Речі Посполитої містечко належало до Польщі, було центром ґміни Сокальського повіту. 15 лютого 1951 перейшло СРСР на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, і з 3 листопада цього ж року Кристинопіль став називатися Червоноградом. Взамін Польща отримала 3 червня 1951 року Устрики Долішні з районом.

Читайте також: Як можуть перейменувати Червоноград на Львівщині та чому жителі проти

Нагадаємо, що з 26 жовтня до 2 листопада 2023 року на сайті Червоноградської міської ради тривало голосування за нову назву для міста. Відомо, що всього проголосували 2823 мешканців, а у громаді проживає понад 90 тисяч осіб. Найбільшу кількість голосів віддали за перейменування міста Червоноград на Червоноград.

Під час сесійного засідання 16 листопада депутати Червоноградської міської ради не дійшли згоди щодо рішення про перейменування міста Червоноград на Червоноград. 

Детальніше про те, що каже влада, чому мешканці проти та які назви пропонували, читайте тут. А також чому Червонограду слід повернути історичну назву читайте у колонці Tvoemisto.tv.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!