Чому на перехресті Стрийської – Максимовича потрібен світлофор

1052 0
Наразі розглядають можливість підключення світлофорного об’єкта до одного з існуючих на вул. Стрийській.
фото: гугл мапс

фото: гугл мапс

У Львові пропонують облаштувати світлофорний об'єкт на перехресті вулиць Стрийської та Максимовича, що в Сихівському районі Львова. Це достатньо небезпечна ділянка, де зараз є нерегульований пішохідний перехід. Зазвичай водії неохоче пропускають пішоходів, які чекають на тротуарі або ж зупиняються не на всіх трьох смугах, через що стаються ДТП. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив начальник відділу розвитку вуличної інфраструктури департаменту міської мобільності ЛМР Павло Сирватка.

«Це один з найнебезпечніших переходів у місті. Упродовж багатьох років на цій частині вулиці вже були облаштовані світлофори, і це один, який залишився нерегульований. Насправді ніхто з водіїв не зупиняється, щоб пропустити пішохода, який чекає на тротуарі, оскільки швидкість велика і всі стартують з попереднього світлофора та хочуть якнайшвидше потрапити до світлофора, що на повороті на автовокзал. У протилежну сторону так само.

Крім того, тут немає лівих поворотів, немає інтенсивних виїздів, і це теж спонукає водіїв їхати швидше і думати, що пішохода пропустить хтось інший. Іноді навіть пішохід виходить, його машина в першій смузі пропускає, а потім в другій або в третій не пропускає, й насправді це часто стає причиною ДТП», пояснює Павло Сирватка.

Так, за даними патрульної поліції Львівщини, упродовж двох років на цьому перехресті трапилися дві смертельні ДТП, ще 13 аварій сталися з постраждалими, які отримали різного ступеня травми.

Рішення про встановлення світлофора на перехресті вулиць Стрийська – Максимовича прийняли на комісії з безпеки дорожнього руху. Тепер «Львівавтодор» має розробити проєкт, який погоджують з поліцією. Після цього визначать загальну вартість робіт. Зі слів Сирватки, встановлення на цій ділянці світлофорного об’єкта не буде надто дороговартісним. Наразі розглядають можливість підключення цього світлофора до одного з існуючих по сусідству, так званого контролера.

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського і що з цим робити

«По-перше, це дасть можливість синхронно включати зелене/червоне світло. Тобто якщо ви стартували на зелене на попередньому світлофорі та їдете повільно з дозволеною швидкістю, то ви під’їдете якраз тоді, коли на наступному включиться зелене. Крім того, що це дозволяє зекономити, також це дасть можливість скоординувати рух, аби всім учасникам на дорозі не довелося довго чекати», – каже Павло Сирватка.

Додамо, що наразі не відомо, у межах якого терміну мають облаштувати світлофор на Стрийській – Максимовича, оскільки у черзі ще близько 10 таких об'єктів, які потрібно встановити на різних вулицях у Львові (включно з тими, що мають з'явитися під час проєктів реконструкцій). Зокрема, два світлофори планували встановити ще до жовтня минулого року на вулиці Княгині Ольги, де патрульні фіксували ДТП. 

Нагадаємо, що кілька років поспіль перехрестя Стрийської – Максимовича потрапляло до переліку тих, де найчастіше трапляються ДТП з потерпілими у Сихівському районі. Такі дані патрульна поліція Львівської області наводила у 2012, 2013, 2016 роках. Натомість станом на 2021 рік проблемними у цьому районі залишаються перехрестя вул. Стрийської і Володимира Великого, вул. Сихівської з пр. Червоної калини, з вул. Зеленою і вул. Кавалерідзе. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!