Чому не у всіх вимикають електроенергію і не дотримуються графіків. Пояснення «Львівобленерго»

14766 0
У ПрАТ «Львівобленерго» дають відповіді на найчастіші запитання споживачів.

Сьогодні на Львівщині за розпорядженням «Укренерго» знову впровадили графік погодинних вимкнень електроенергії. Відключення застосовують із 00:00 до 24:00. У ПрАТ «Львівобленерго» дають відповіді на найчастіші запитання споживачів. Зокрема, чому за графіком електроенергія уже повинна бути, але її досі не увімкнули, або чому не у всіх вимикають електроенергію.

По-перше, період вимкнень може бути змінений у випадку, якщо:

1) Графіки погодинних вимкнень застосовують частково, коли потреба знизити потужність споживання є меншою, ніж передбачено у графіку. Тоді фактичну тривалість вимкнень зменшать або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи.

Наприклад, у графіку написано: з 12 по 16 год, однак доведена до зменшення потужність від «Укренерго» дозволяє енергетикам скоротити час відключення. У такому випадку електроенергії може не бути, приміром, з 12 по 14 год або з 13 по 15 год, або деякі райони чи будинки взагалі не вимикатимуть.

2) За розпорядженням диспетчера «Укренерго» графіки погодинних вимкнень можуть скасувати. 

Наприклад, у графіку написано з 8 по 12 год, однак електроенергію не відключили, адже надійшло розпорядження «Укренерго» про скасування графіків. Потрібно бути готовим до можливого відключення, адже ситуація в енергосистемі може змінитися у будь-який час.

Читайте також: Майже 100 ОСББ у Львові вже подали заявки на відшкодування 50% вартості генераторів

3) За розпорядженням диспетчера «Укренерго» збільшили потужність, яку необхідно вимкнути, а також застосували одночасно всі три черги, що не дає можливості дотримуватися розробленого наперед графіку.

Наприклад, у графіку написано: з 16 по 20 год, однак відключили електроенергію раніше, з 13:00, включили о 17 год, бо, коли виникає аварійна ситуація, графіки доводиться зміщувати, щоб оперативно зменшити навантаження. Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням «Укренерго», це може призвести до розбалансування енергосистеми і так званого «блекауту». Тоді електропостачання зникне в усіх і на його відновлення можуть піти тижні та місяці. 

4) Час виключення або включення можуть змінити, зважаючи на необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань.

Наприклад, у графіку написано: з 8 по 12 год, у деяких випадках час відключення можуть змінити, приміром, з 9 по 13 год.

5) Під час повітряної тривоги працівники  не можуть перебувати на енергооб’єктах, бо є загроза атаки ворога. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

Наприклад, у графіку написано: з 12 по 16 год, електроенергію відключили о 12 год. 30 хв., а від 14 до 17 год оголосили повітряну тривогу. У цьому випадку відновлювати електропостачання будуть орієнтовно до 18 год.

Читайте також: Якщо вам вимкнули світло, а Петру ні, то жаба давить двічі, – Садовий

По-друге, важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків відключень не потрапляють, а разом з ними і будинки, які отримують електроенергію від тих самих електромереж.

Наприклад, конфігурація розподільних електромереж побудована так, що частина споживачів можуть бути підключені до лінії, від якої заживлено об'єкт критичної інфраструктури, якого не вимикають, через це електроенергія присутня і у цих споживачів. Наприклад, будинок через дорогу від є на одній лінії електропередачі з лікарнею чи насосною станцією. Там світло не вимикатимуть.

Окрім цього, магазини чи інші заклади можуть використовувати електроенергію через альтернативні джерела живлення (генератори, акумулятори та інші).

Нагадаємо, що дізнатись інформацію про відключення можна через ботів у Viber або Telegram від «Львівобленерго». Вони надсилають сповіщення про орієнтовні вимкнення електроенергії за вашою адресою. Tvoemisto.tv напередодні розпитало у міського голови Львова Андрія Садового про те, чому обмежують електроенергію, коли краще користуватися приладами і що робити вдень – читайте тут.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!