Львів'ян закликають не приносити штучні квіти на цвинтар

8861 0
В Україні існує традиція вшанування пам'яті померлих , кладучи на могилу вінок зі штучних квітів. Але чому церква виступає проти такої традиції та яку альтернативу пропонує парафіянам дізналося Tvoemisto.tv.
фото: press-centr.com, vikna.if.ua

фото: press-centr.com, vikna.if.ua

Як розповів, заступнник центрального офісу Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології отець Володимир Містерман, церква вважає недопустимими штучні квіти ні на похоронах, ні на гробах померлих. Для цього є дві причини. Перша з них полягає у тому, що такі «квіти» не несуть ніякої користі, адже вони не є виявом поваги до померлого.

«Своїм коханим  і дорогим людям ми ніколи не даруємо штучні квіти на свята. Якщо я віруюча людина і знаю, що ці люди очікують на воскресіння, що їх душі перебувають біля нас, відповідно, вони мають право отримати від нас, живих, найбільшу пошану.  Найбільша допомога і вияв пошани для християнина – це молитва», - пояснює о. Володимир Містреман.

Друга причина полягає у тому, що штучні квіти шкодять екології.

«Коли штучні квіти, які принесли на цвинтар стають непридатними для ока, їх спалюють. З димом у повітря, землю та воду потрапляють високотоксичні речовини, які шкодять екології. За принципом бумеранга вони згодом «повертаються» до нас різними хворобами, в тому числі й онкологічними. Ми думаємо, що вшановуємо наших померлих, але насправді шкодимо самі собі. А потім дивуємось, що хтось молодий покидає цей світ через хворобу. Потрібно ставитися з любов’ю до світу, який створив Бог і не нищити його», - розповідає отець.

Натомість о. Володимир Містерман пропонує альтернативу штучним вінкам та квітам. Він наполягає, що найкраще висадити живу квіточку на могилці й з трепетом дбати про неї, опікуватися.  

«Коли я повертаюсь додому, я розумію, що вона далі прославляє Творця на цій могилці, й це є найбільшим жестом любові», - підсумовує отець.

Розмовляла Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!