Назвати Музей архітектури і побуту у Львові іменем Шептицького - неможливо

3104 1
У рамках наукової конференції «Музей народної архітектури та побуту у Львові - спадщина митрополита Андрея Шептицького» запропонували перейменувати Музей народної архітектури та побуту ( народна назва «Шевченківський гай») і присвоїти йому ім’я митрополита. Проте, як розповів Tvoemisto.tv виконуючий обов’язки начальника управління культури департаменту гуманітарної політики ЛМР Михайло Мороз, присвоєння імені митрополита Андрея Шептицького «Шевченківському гаю» у Львові суперечить закону.
фото: gryntour.lviv.ua, ichistory.org.ua

фото: gryntour.lviv.ua, ichistory.org.ua

«На конференції ми озвучили таку ідею, щоб з ініціативи трудового колективу у встановленому порядку згідно чинного законодавства змінити назву Національного музею народної архітектури та побуту у Львові та присвоїти йому ім’я митрополита Шептицького.

Ініціатива перейменування надійшла від настоятеля Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ отця Юстина, який був модератором згаданої конференції. Адже є дослідження, яке засвідчує, що перший об’єкт на сучасну територію музею перевезли у 1931 році саме з ініціативи митрополита Андрея. Цього року всі відзначають 150-річчя з Дня народження митрополита, тому ми вирішили назвати дату, коли Анрей Шептицький освятив першу перевезену церкву, Днем заснування музею під відкритим небом і присвоїти йому ім’я митрополита.

Для того, щоб втілити цю ідею в життя трудовий колектив повинен проголосувати. Потім ми плануємо оформити звернення і в управління культури ЛМР», – каже директор Музею народної архітектури та побуту Роман Назаровець.  

Як розповів Tvoemisto.tv в. о. начальника управління культури департаменту гуманітарної політики ЛМР Михайло Мороз, порядок присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій регламентується Законом України і є певний алгоритм цієї процедури. Після фіксації подання відбувається громадське обговорення, і, оскільки мова іде про заклад комунальної власності, то рішення про присвоєння імені приймає сесія ЛМР, з урахуванням норм і вимог передбачених Законом.

«Попередній аналіз ситуації навколо перейменування «Шевченківського гаю» говорить про те, що статтею 10 цього закону не допускається присвоєння імені однієї і тієї самої фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події двом і більше юридичним особам та/або об’єктам права власності з однорідним видом діяльності (незалежно від підпорядкування) у межах одного села, селища, міста. Оскільки у Львові вже є національний музей, названий іменем Андрея Шептицького, пропоноване перейменування Музею архітектури і побуту суперечитиме законодавству. Ми будемо радитись із юридичним управлінням і опрацьовувати цю норму законодавства. Але маю підозру, навіть якщо буде підготовлено проект ухвали і будуть всі позитивні висновки, то юридичне управління, з огляду на таку суперечність, може вказати на незаконність такого присвоєння імені» – розповів Михайло Мороз.

Розмовляла Наталія Середюк

 


Читайте також:
5 Листопада, 2015 22:59
геньо Ума нет - считай калека. Що за ідіотськы пропозиції,рагулі?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!