Чому в Україні зріс курс долара. Пояснення Нацбанку

1444 0
Коливання на міжбанківському ринку є значно меншими, ніж до повномасштабної війни.
Умовне фото

Умовне фото

Наприкінці року в Україні зріс курс долара. На це вплинули насамперед сезонні чинники: по-перше, попит на валюту збільшився внаслідок рекордних видатків бюджету у грудн, по-друге, традиційно наприкінці року зростає попит на валюту з боку населення. Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

«Також на валютний ринок тиснули психологічні чинники, пов'язані з відтермінуванням надання міжнародної допомоги, водночас активні бойові дії тривають і це зумовлює потребу у фінансуванні», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У НБУ пояснили, чи збиратимуть дані про всі карткові платежі українців

Зазначають, що зараз коливання на міжбанківському ринку є дещо більшими, ніж, наприклад, у жовтні. Проте називають їх незагрозливими і значно меншими, ніж до повномасштабної війни. 

«Курс на готівковому ринку, який є важливим для населення, вже тривалий час коливається в обидва боки і попри певне послаблення гривні наприкінці року, вона залишається міцнішою, ніж, наприклад, у IV кварталі 2022 року», – наголосили в НБУ.

Нагадаємо, у цьому режимі офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!