Потоп на Сахарова. Що потрібно зробити, аби вулиця не плавала під час сильних дощів

3105 0
Щоб випадки підтоплення на вулиці Сахарова не повторилися, у місті планують поруч з колектором прокласти нову гілку каналізаційного колектора, або зробити розширення діючого.
Фото: Дмитро Тарадайка

Фото: Дмитро Тарадайка

Учора, 30 червня, у Львові вдруге за місяць пронеслася сильна злива та буревій. Вітер знову поламав дерева, а вулиці затопило. Вулиця Сахарова вкотре перетворилася на суцільну річку. Що потрібно зробити місту, аби затоплення не повторюлися,  Tvoemisto.tv розпитало у «Львівводоканалу».

Читайте також: На час ремонту колектора вулиця Кривоноса у Львові стане двосторонньою

«Каналізаційний колектор на вул. Сахарова має діаметр 2,4 м на 2,4 м. Це бетонний австрійський колектор, якому вже понад 100 років. У час відсутності злив він добре виконує свої функції – приймає стічні та дощові води. Однак, коли місто накриває сильний дощ та злива, і за 10-15 хвилин випадає мало не місячна норма, колектор стає не прохідний і не встигає увібрати всю воду», – розповідає речниця ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата.

За її словами, у «спокійні» дні колектор порожній, лише внизу води по кісточки. Проте під час злив можуть виникати проблеми, як от затоплення або навіть провалля.

«Вода над колектором вимиває грунт, зверху утворюється порожнина і від динамічних навантажень автівок, які їздять дорогою, може відбутися навіть провалля», – пояснюють у «Львівводоканалі».

Аби дослідити причини підтоплення на вул. Сахарова, зрозуміти, чи достатня потужність колектора, минулого року «Львівводоканал» замовив у спеціалістів «Львівської політехніки» відповідне дослідження.

За словами Уляни Горбатої, відповідно до розрахунків та рекомендацій спеціалістів, на вул. Сахарова необхідно або прокладати поруч гілку нового каналізаційного колектора, або робити розширення існуючого, тобто збільшувати його об’єм. Що саме робитимуть на місці постійного підтоплення на вул. Сахарова, вирішуватиме проєктант.

«На вулиці Сахарова – Вітовського запланована реконструкція. Замовником на об’єкті є «Львівавтодор». Саме в межах цього проєкту й буде передбачене вирішення проблеми з колектором – або паралельно зроблять нову гілку колектора, тобто стічні води йтимуть як по діючому, так і по новому колекторі, або його збільшать чи замінять колектор. Зараз проєкт на етапі тендерних процедур. Після того, як визначать виконавця, проєктант запропонує рішення», – говорить вона.

Чиайте також: На деяких вулицях потоп, розшитий дах та повалені дерева. Наслідки негоди. Фото

Водночас, як роповіли дигери-дослідники Влад та Іван, під час сильних злив вулицю Сахарова постійно затоплює через те, що широкий колектор, який міститься під землею, у певному відрізку на 100 метрів сильно звужується (майже в 5 разів), а потім знову стає широким. Відтак, під час зливи вода не встигає проходити і часто вода виливається з люків.

За словами співрозмовниці, проблеми із колекторами у Львові є не лише на вул. Сахарова. Ще більші – на вулиці Червоної Калини та вулиці Торф’яній.

«Переважна більшість колекторів є гравітаційні, тобто вони побудовані з ухилом і стічна вода тече донизу в найнижчу точку, тобто до очисних споруд на вул. Пластовій. Але є частина міста, яка побудована за вододільним хребтом, тобто там доводиться перекачувати стічні води. Саме такий бетонний колектор є на Сихові, зокрема на вул. Червоної Калини. Через те, що колектор зазнав корозії і порушена цілісність бетону, на місці трапляються провалля. Колектор треба міняти. Те саме стосується колектора на вулиці Торф’яній», – каже Уляна Горбата.

За її словами, на вул. Торф’яній – Пластовій є величезний колектор діаметром 5 на 3,5 м, де сходяться витоки зі всіх колекторів. Через те, що він не може прийняти увесь об’єм води, який поступає, трапляються витоки.

Колектор потребує реконструкції. Зараз усе на етапі передпроєктних пропозицій.

Читайте також: Уроки буревію або Що варто змінити у підході до утримання дерев у Львові

Нагадаємо, про те, як учора, 30 червня, близько 19:00 у місті розпочалася сильна злива з градом, поривами вітру та шквалами, внаслідок чого поплила вулиця Сахарова та «перетворилася» на Венецію, читайте у матеріалі.

У червні минулого року у Львові вже говорили про те, що проведуть реконструкцію відведення дощових вод дренажного лотка у каналізаційний колектор на вул. Академіка А. Сахарова. 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!