Чому жінкам треба спати довше, аніж чоловікам: результати дослідження

8055 0
Схоже на те, що жінки потребують більше часу на сон, бо їхній мозок "складний і мультизадачний".
Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

Вчені з'ясували, що різниця у тривалості сну має становити як мінімум 20 хвилин на користь жінок, пише The Independent.

Дослідники пояснюють це тим, що мозок жінок працює напруженіше протягом дня.

Таких висновків дійшли співробітники Центру вивчення сну в Університеті Луборо, провівши експеримент за участі 210 жінок і чоловіків середнього віку.

"Одна з головних функцій сну – дозволити мозку відновитися та відпочити. Під час глибокого сну кортекс – та частина мозку, яка відповідає за пам'ять, думки, мову – "від'єднується" від почуттів і переходить у режим відновлення", – каже автор дослідження, професор і керівник центру Джим Хорн.

Він також зазначив, що тривалість сну залежить від складності та інтенсивності роботи, яку мозок виконував протягом дня.

"Жінки схильні до мультизадачності – вони роблять багато речей водночас і є гнучкішими. Також вони залучають більше областей мозку до роботи, ніж чоловіки. Через це тривалість потрібного сну є довшою. У середньому це +20 хвилин від норми чоловіків, але показник може бути індивідуально меншим або більшим", – додав професор.

Однак, чоловіки, які виконують складну комплексну роботу, котра потребує прийняття рішень і нестандартного мислення, також мають спати довше, ніж інші чоловіки.

Дослідження показало, що нестача сну серед жінок викликає стреси, депресію, відчуття ворожості та злість. Водночас серед чоловіків, які спали менше за норму, таких ефектів лікарі не спостерігали.

Джерело: Українська правда. Життя

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!