Чотири об’єкти Львівщини увійшли в ТОП-10 фотоконкурсу

3096 0
Найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки» у 2022 році стала фотографія Сергія Орлика.
замок Даниловичів

замок Даниловичів

Експертне журі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» обрали 10 найкращих світлин культурної спадщини України. У 2022 році учасники та учасниці кампанії завантажили для «Вікіпедії» майже 14 тисяч зображень памʼяток культури України. До ТОП-10 увійшли чотири обʼєкти Львівщини. 

Зокрема, у 2022 році українська частина конкурсу проходила з 1 по 31 жовтня. До неї долучилися 292 учасників та учасниць, які завантажили 13 982 світлин українських памʼяток. За кількістю світлин Україна посіла четверте місце серед 39 країн-учасниць. 

«Конкурсні списки «Вікі любить пам’ятки» у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних об’єктів нерухомої культурної спадщини України. Зараз ці списки налічують понад 95 тисяч позицій. За 10 років конкурсу в Україні вдалося отримати у вільному доступі майже 366 тисяч фотографій 39,6 тисяч українських памʼяток. Документування нашої культурної спадщини є як ніколи актуальним під час повномасштабної війни, коли памʼятки культури та архітектури України постійно перебувають під загрозою знищення», – зазначив член організаційного комітету конкурсу, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко.

За оцінками журі до ТОП-10 увійшли чотири обʼєкти Львівщини: 

Зображення каплиці Боїмів у Львові, авторства Вадима Постернака. Це ж фото відзначили як «Найкраще фото Львівської області».

Ще одна світлина авторства Андрія Чуяшенка із зображенням замку Даниловичів у селищі міського типу Олесько Львівської області.

Зображення палацу у Підгірцях Львівської області. Автор – Юрій Петруняк.

Ще одна фотографія потрапила у ТОП-10 авторства Сергія Рижкова із зображенням театру опери та балету імені Соломії Крушельницької у Львові.

Зазначимо, що найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки» у 2022 році стала фотографія Сергія Орлика із зображенням «японського» манежу Деркульського кінного заводу у селі Данилівка Луганської області. Також ця робота отримала перемогу у номінації «Найкраще фото Луганської області» та відзнаку «Якісне фото маловідомої пам’ятки» від ГО «Україна Інкогніта».

Для довідки

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) – найбільший у світі фотоконкурс пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії. Він зародився у Нідерландах в 2010 році, а в Україні цей щорічно конкурс проводиться починаючи з 2012 року.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!