Чи буде пам’ятник Антоничу у Львові цього року?

2732 1
Понад 5 років тому у Львові вирішили встановити пам’ятник Богдан-Ігорю Антоничу. І от в 2016 році нарешті у Львові може постати скульптура, присвячена українському поету. Однак деякі питання навколо цього проекту й надалі залишаються невирішеними.
Фото: city-adm.lviv.ua, facebook.com, alex-shutyuk.livejournal.com

Фото: city-adm.lviv.ua, facebook.com, alex-shutyuk.livejournal.com

Як розповів Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, реалізація проекту встановлення пам’ятника у Львові має відбутися в 2016 році. Однак точної дати відкриття пам’ятника він так і не назвав. Причина в тому, що в міському бюджеті досі на це не передбачено коштів. За словами Юліана Чаплінського, гроші на проект мають виділити з бюджету розвитку, однак за це мають проголосувати депутати на сесії Львівської міської ради. Розпорядником коштів виступатиме Галицька районна адміністрація, на чиїй території знаходиться сквер, в якому розміщуватиметься пам’ятник. На запит до Галицької РА щодо суми, необхідної на спорудження пам’ятника, журналісти Tvoemisto.tv поки не отримали відповіді.

Як розповів скульптор Володимир Одрехівський – автор проекту пам’ятника, на сьогоднішній день виконано робочу модель скульптури у гіпсі в натуральну величину. Відтак кошти необхідні для того, щоб відлити її у бронзі.

За словами Юліана Чаплінського і Володимира Одрехівського, якщо необхідні кошти надійдуть найближчим часом, то можна говорити про те, що вже на початку осені у Львові постане пам’ятник Богдан-Ігорю Антоничу. Однак про жодні дати поки що говорити не доводиться. Також Юліан Чаплінський зазначив, що не хотів, щоб пам’ятник відкривали під певну дату.

Нагадаємо, що ще в серпні 2010-го року було підведено підсумки Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу. Тоді, за результатами таємного голосування, переможцями конкурсу став авторський колектив архітекторів: Денис Белюх, Олександра Лібич, Олександр Матушков та скульптор Володимир Одрехівський. Проект отримав 5 голосів членів журі. Тож саме його мали реалізовувати в сквері біля цирку. Однак, за словами Володимира Одрехівського, стан справ у країні не давав змогу втілити проект у життя.

Проект пам’ятника являє собою 4,5-метрову бронзову скульптуру. Щодо скверу, то, як виявилося, в проекті він займає лише 600 м2 із усієї площі біля львівського цирку. Таке обмеження, за словами архітекторки Олександри Лібич, було надано Львівською міською радою та Галицькою районною адміністрацією, які й виступили замовниками проекту. В 2013 році вартість ремонтно-будівельних робіт (без пам’ятника) в сквері на той час склала 600 тис. грн. Сьогодні, за словами Олександри Лібич, вартість є значно вища, через здорожчання будівельних матеріалів, однак назвати точну суму архітекторка так і не змогла.

Слід зазначити, що в листопаді 2015 року у Львові міг розгорітися черговий скандал навколо встановлення пам’ятника і скверу у Львові, коли у міській раді представили до обговорення можливий варіант облаштування скверу навколо пам’ятника і дитячого майданчика позаду. Однак, за словами учасників процесу, на даний момент всі критичні питання вирішенні, тож проект буде втілюватися в такому вигляді, в якому його затвердило журі в 2010 році.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
28 Січня, 2016 16:43
Львів Таке враження, що все необхідне і першочергове у місті зроблено.... Одна проблема - куди подіти бюджетні гроші... Немає слів!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!