Чи може Львів обійтися без гідравлічних випробувань. Пояснення тепловиків

4488 0
В інших країнах Європи такі випробування тривають лише протягом кількох днів.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У Львові минулого тижня розпочалися щорічні гідравлічні випробування. За прорахунками, на ці випробування потрібно близько місяця. Tvoemisto.tv побувало у Тепловій електроцентралі №1, і дізналося, чи є альтернатива таким тривалим перевіркам магістральних теплових мереж. 

Читайте також: У Львові майже місяць не буде гарячої води

За словами директора ЛМКП «Львівтеплоенерго» Валентина Вольського, повну перевірку мереж і заміну обладнання можна проводити тільки, якщо зупинити ТЕЦ, під час її роботи цього виконувати не можна. 

«Альтернативи таким випробуванням немає. У Європі теплові електростанції теж роблять такі перевірки, але в них вони тривають значно менше часу», – каже Валентин Вольський. 

Щороку потрібно міняти 30 км мереж, однак електростанція змінює їх у 5 разів менше через те, що на це немає коштів. 

«Якби ми робили 30 км мереж, то терміни випробувань у Львові значно би зменшилися, і можна було б наблизитися до тих термінів, що у Європі», – пояснює Валентин Вольський. 

Він також каже, що терміни випробування залежать від того, як себе поведе мережа. У гідравлічних випробуваннях головним є випробування кожної ділянки до 17 атмосфер протягом дня. Якщо виникає порив, то ділянку потрібно відключити і через перемички тиснути на інші ділянки. 

«Різкий підйом тиску заборонений. Спершу потрібно підвищувати тиск від 8-10 атмосфер до 15. Тоді зачекати 15 хвилин, щоб зрозуміти, чи мережа витримує цей тиск. Якщо так, то піднімаємо до 17 атмосфер», – каже Валентин Вольський. 

Масштабні гідравлічні випробування щорічно проводять з травня, однак в мережах бувають поломки і восени, тому тепловим електростанціям доводиться проводити перевірки у окремих місцях, де стаються якісь дефекти. 

Начальник району магістральних теплових мереж Василь Вусик каже, що восени неполадки можуть ставатися через те, що під час весняних випробувань вода нагрівається до 60-80 градусів. Метал при нагріванні розширюється, а оскільки ділянкам мереж 60 і більше років, то виникають дефекти.

Ще однією проблемою, яка виникає під час гідравлічних випробувань, є холодна вода, яка тече з гарячих кранів. Користуватися цією водою не можна, адже туди входять сіль, вапно і коагулянт, які потрібні для того, щоб труби не ржавіли.  

«Львівтеплоенерго проганяє воду лише по магістралі, а не по будинках. Потрібно звертатися до водоканалу через те, що вони не перекрили воду», – кажуть у Тепловій електроцентралі №1. 

Читайте також: У Львові сьогодні спрацювала сирена на хімічному заводі. У чому причина

Нагадаємо, що гідравлічні випробування у Львові почались 20 травня і триватимуть майже місяць.

Софія Шавранська
Фото і відео Дар'ї Кучер 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!