Хто може стати суддею в Україні. Роз’яснення експерта

3787 0
Згідно з Законом України «Про судоустрій і статус суддів», суддівський досвід для того, щоби обійняти відповідну посаду, не обов’язковий.
фото: українська правда

фото: українська правда

Одне із нововведень у межах судової реформи в Україні полягає в тому, що на посаду судді відтепер може претендувати не лише людина з досвідом суддівства, а й науковець та адвокат. Згідно з законом України «Про судоустрій і статус суддів», суддівський досвід для цього не обов’язковий. Потрібно мати лише вищу юридичну освіту і відповідний стаж роботи у галузі права.

Читайте також: Конституційний суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення. Що це означає

Як розповів під час ефіру Tvoemisto.tv в межах проєкту «Реформи без ілюзій» адвокат Олег Мицик, Верховний суд від цього нововведення тільки виграв.

«Це – свіжа кров. Я слідкую за львівськими науковцями, як-от Антонюк, Гудима, Бущенко. Вони стали суддями Верховного суду, і я вражений, як вони виносять та пишуть рішення, як спілкуються з людьми. Адже не той суддя, який знає, як заходити в залу суду, казати "Сядьте!" чи "Встаньте!". Найважливіше – це розум. Звичайно, що на рівні районного суду, коли йдеться про типові справи, навряд чи якийсь науковець піде працювати. А от в апеляційний – так», – каже він.

Нагадаємо, що судова реформа, яку розпочав Петро Порошенко, мала привести українське судочинство до європейських стандартів та відновити довіру українців до судів. Офіційно вона стартувала у 2016 році, і з того часу неодноразово піддавалася критиці. А нинішній президент Володимир Зеленський навіть подав до нового Парламенту свій законопроєкт, аби реформу перезапустити.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!